Taky Kimura (1924-2021)



Taky Kimura (1924-2021)

O Taky Kimura ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές πολεμικών τεχνών του Bruce Lee που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό που ονόμαζε τότε ο Bruce Lee Jun Fan Gung Fu και αργότερα το εξέλιξε στο Jeet Kune Do.

Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1924  στο Clallam Bay στην  στο Clallam Bay στην Ουάσιγκτον.   Όταν μεγάλωνε, η οικογένειά του ήταν οι μόνοι μη λευκοί κάτοικοι της πόλης, μέχρι τα δεκαπέντε του νόμιζε ότι ήταν λευκός μέχρι που οι γονείς του του είπαν ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.  Μία μέρα πριν αποφοιτήσει από το γυμνάσιο η οικογένεια του στάλθηκε σε ένα από τα πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης για Ιάπωνες Αμερικανούς που λειτούργησαν κατά την διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.  

Αφού έφυγε από το στρατόπεδο, η οικογένεια του διαπίστωσε ότι όλη η περιουσία τους είχε χαθεί. Περιπλανήθηκαν στο Σιάτλ, έψαχναν για εβδομάδες ξενοδοχεία και πανσιόν για να μείνουν χωρίς αποτέλεσμα.  Ο αδερφός του επιτέλους βρήκε έναν γέρο Γερμανό που είχε δύο δωμάτια, καθόταν στο κατώφλι κάθε μέρα για δύο εβδομάδες και παρακαλούσε τον ιδιοκτήτη να τους τα νοικιάσει, ο ιδιοκτήτης είπε ότι οι άνθρωποι θα τον «μισούν» αν νοίκιαζε δωμάτια σε Ιάπωνες Αμερικανούς, αλλά ο αδερφός του Taky υποσχέθηκε ότι θα το κρατούσαν καθαρό και δεν θα προκαλούσαν προβλήματα».

Η οικογένεια κατάφερε τελικά να αγοράσει ένα μικρό παντοπωλείο από μια ηλικιωμένη Ελληνίδα, για να ξεκινήσει ξανά.
Όμως ο Taky Kimura στα 38, ένοιωθε ηττημένος, η ψυχολογία του ήταν πεσμένη στα χαμηλότερα επίπεδα και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του είχε χαθεί και η απογοήτευση τον είχε κυριέψει.  Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει δουλειά.  Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του ξεκίνησε εκπαίδευση στο Judo και μέσω ενός φίλου σε ηλικία 36 ετών συνάντησε έναν χαρισματικό 18χρονο που του άλλαξε την ζωή, μία έντονη προσωπικότητα και ανερχόμενη ιδιοφυΐα πολεμικών τεχνών τον Bruce Lee που μόλις είχε φθάσει στο Σιάτλ. Παρά την διαφορά ηλικίας, οι δύο έγιναν γρήγορα φίλοι.  




Ο Bruce μέσω των πολεμικών τεχνών και της φιλοσοφικής του καθοδήγησης δίδαξε αυτοπεποίθηση στον Taky και τον μεταμόρφωσε σε έναν άλλον άνθρωπο.  Ο Taky ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Bruce Lee.  O Bruce και ο Taky έγιναν οι καλύτεροι φίλοι, ο Taky έγινε ο πρώτος βοηθός του Bruce και είναι ένα από τα τρία άτομα μαζί με τον James Yimm Lee και τον Dan Inosanto που πιστοποίησε ως εκπαιδευτές. 
Ο Taky ανέλαβε το σχολείο του Bruce το Jun Fan Gung Fu Institute όταν ο Bruce μετακόμισε στην Καλιφόρνια και το κράτησε για αρκετά χρόνια διδάσκοντας Jeet Kune Do.  Αργότερα έδωσε το σχολείο στον γιο του τον Ady Kimura o οποίος συνεχίζει την διδασκαλία της πολεμικής τέχνης και της φιλοσοφίας του Bruce Lee.

O Taky Kimura εκτός από την δυνατή φιλία που είχε με τον Bruce Lee ήταν ο καλύτερος άντρας στον γάμο του Bruce με την Linda Emery, επίσης μετά το θάνατο του Bruce Lee στις 20 Ιουλίου 1973, ήταν ένας από τους έξι άνδρες που κρατούσαν το φέρετρο στην κηδεία του, οι άλλοι πέντε ήταν: Dan Inosanto, Steve McQueen, James Coburn, Peter Chin και Robert Lee (αδελφός του Bruce). 

Το 2009, σχεδόν 67 χρόνια μετά την αρχική, προγραμματισμένη ημερομηνία αποφοίτησής του, σε ηλικία 85 ετών, έλαβε το απολυτήριο του από το γυμνάσιο Clallam Bay στο Clallam Bay της Ουάσινγκτον. 

Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 2021 στο σπίτι του σε ηλικία 96 ετών.



Πηγές:
http://nwasianweekly.com/ 
https://southseattleemerald.com/
https://blackbeltmag.com/
https://en.wikipedia.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια