Chor Yuen 楚 原



Chor Yuen 楚 原

Ο Chor Yuen είναι Κινέζος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός με περισσότερες από 120 ταινίες ως σκηνοθέτης, πάνω από 70 ταινίες ως συγγραφέας και πάνω από 40 ταινίες ως ηθοποιός.  Γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1934 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα, το πραγματικό του όνομα είναι Cheung Po-kin.  

 Ήταν ο γιος του βετεράνου ηθοποιού Zhang Huo You. Αν και εμπνευσμένος από τον πατέρα του, σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Chung Shan. Αργότερα, η επιθυμία του να κάνει ταινίες ανέλαβε και ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως σεναριογράφος το 1956 στην ταινία "The Soul Stealer", το 1959 Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία "Grass by the Lake".  Το 1971 υπέγραψε συμβόλαιο με το Shaw Brothers Studio, η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε για το studio ήταν "Duel for Gold".  
Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης καριέρας του ως σκηνοθέτης, έκανε πάνω από 120 ταινίες διαφόρων ειδών, όπως μελοδράματα, κωμωδίες, ταινίες πολεμικών τεχνών και θρίλερ.  
Κέρδισε φήμη με τις υπέροχες ταινίες πολεμικών τεχνών, ξιφομάχων και wuxia.
Ο Chor Yuen δεν έγινε μόνο διάσημος για το δικό του στυλ δράματος-ξιφομάχων που πρωταγωνίστησε ο Ti Lung και ένα καστ όμορφων ηθοποιών
αλλά και ως ηθοποιός κάνοντας αξέχαστες εμφανίσεις σε ταινίες, όπως η "Police Story" και οι "Those Were the Days". 

Ένα από τα πιο εξέχοντα από αυτά είναι το "Murder Plot" (1979) που του κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Δράσης στο 25ο Ασιατικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το μετέπειτα έργο του «Intimate Confessions of a Chinese Courtesan» βαθμολογήθηκε ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του κόσμου το 1973.
Το 1998 του απονεμήθηκε το Βραβείο Επαγγελματικού Επιτεύγματος στα Βραβεία Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια