YIP MAN (1893-1972)

YIP MAN


O YIP MAN ΜΕ ΤΟΝ BRUCE LEE ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ CHI SAO

YIP MAN (1893-1972)

O Yip Kai Man γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1893 στην πόλη Foshan στη νότια Κίνα. Ήταν από εύπορη οικογένεια και από μικρός έλαβε παραδοσιακή κινέζικη εκπαίδευση. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει Wing Chun Kung Fu με δάσκαλο τον Chan Wah-Shun και μετά από τρία χρόνια εξάσκησης εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του δασκάλου του και στη συνέχεια του θανάτου του, συνέχισε την εκπαίδευση του με έναν από τους αρχαιότερους μαθητές του Chan Wah-Shun τον Ng Chung-Sok.
Σε ηλικία 15 ετών μεταφέρθηκε στο Hong Kong και σε ηλικία 16 ετών παρακολούθησε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για πλούσιες οικογένειες και για μετανάστες που ζούσαν στο Hong Kong. Μια μέρα ενώ φοιτούσε στο σχολείο μαζί με ένα συμμαθητή του παρακολούθησε έναν ξένο αστυνομικό να δέρνει μία γυναίκα, επενέβη και αστυνομικός προσπάθησε να τον χτυπήσει, ο Yip Man χρησιμοποίησε Wing Chun με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να τρέξει μαζί με τον συμμαθητή του προς το σχολείο. Ο συμμαθητής του ανέφερε το περιστατικό σε έναν μεγαλύτερο άνδρα. Ο άνδρας κάλεσε τον Yip Man και του ζήτησε να του δείξει τι ξέρει. Ο Yip Man προσπάθησε να αποδείξει ότι το kung fu του ήταν καλό μάταια αφού είχε νικηθεί σύντομα μετά από λίγα χτυπήματα. Αποδείχτηκε ότι αυτός ο άνδρας ήταν ο Leung Bik γιος του δασκάλου του Chan Wah-Shun, Leung Jan. Μετά από αυτή τη συνάντηση ο Yip Man άρχισε να μαθαίνει Wing Chun από τον Leung Bik.
Σε ηλικία 24 ετών επέστρεψε στο Foshan με τις ικανότητες του στο Wing Chun αρκετά βελτιωμένες. Στη Foshan έγινε αστυνομικός, δεν άνοιξε επίσημη σχολή αλλά δίδασκε σε συναδέλφους του συγγενείς και φίλους. Απέκτησε φήμη αλλά μετά από διάφορες συγκυρίες όπως η ιαπωνική κατοχή και αργότερα ο κινέζικος εμφύλιος πόλεμος χάνοντας την περιουσία του επέστρεψε το 1949 στο Hong Kong. Ενώ ήταν σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του άνοιξε σχολή και σιγά σίγα απέκτησε φήμη. Το 1967 ίδρυσε μαζί με μαθητές του την Hong Kong Ving Tsun Athletic Association. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1972 πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου.
Αρκετοί μαθητές του Yip Man έγιναν διάσημοι και διέδωσαν το Wing Chun στον δυτικό κόσμο, ο ποιο γνωστός μαθητής του ήταν ο Bruce Lee που με βάση το Wing Chun αλλά και με προσθήκες πυγμαχίας και δυτικής ξιφασκίας δημιούργησε το δικό του σύστημα μάχης το Jeet Kune Do.



Οι πληροφορίες λήφθηκαν από το WIKIPEDIA

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια