LAM SAI WING (1860-1943)



LAM SAI WING (1860-1943)

O Lam Sai Wing γεννήθηκε το 1860 στην επαρχία Gwongdung στην Κίνα, ήταν ένας διάσημος και πολύ δυνατός μαχητής. Για πολλά χρόνια δούλευε ως χασάπης και αυτός ήταν ο λόγος που ήταν γνωστός ως “Porky wing” και “Butcher Wing “ διδάχθηκε Kung Fu αρχικά από τον θείο του Lam Geui Chung, αργότερα από τους Wu Gam Sing και Jung Hung Saan και σε ηλικία 22 ετών έγινε στενός μαθητής του διάσημου master Wong Fei Hung στο Hung Gar Kung Fu και την κινέζικη ιατρική Dit Da για περισσότερο από 20 χρόνια. O Lam Sai Wing αφοσιώθηκε στην μελέτη και την διδασκαλία του Hung Gar Kung και παράλληλα βελτίωσε το σύστημα, άνοιξε ένα διάσημο σχολείο πολεμικών τεχνών στην στην Canton. Πολύ συχνά αντιμετώπιζε προκλήσεις από μαχητές και δασκάλους άλλων πολεμικών τεχνών. Αν και ήταν χασάπης ήταν αρκετά ευγενικός και πολλές φορές έλυνε τις παρεξηγήσεις μεταξύ τρίτων ατόμων με την διαμεσολάβηση του αποτρέποντας την βία. Έκανε αρκετές φιλανθρωπίες και τα χρήματα που έβγαζε από την διδασκαλία τα έδινε στα ορφανοτροφεία της Canton.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τις μάχες του ανίκητου Butcher Wing μία από τις πιο διάσημες μάχες ήταν στο θέατρο Lok Sin όπου ο master Lam Sai Wing μαζί με 10 περίπου μαθητές του έπεσαν σε ενέδρα από αντίπαλο δάσκαλο πολεμικών τεχνών, δέχθηκαν επίθεση από εκατοντάδες οπλισμένους με ραβδιά άνδρες. Ο Lam Sai Wing δεν έπαθε τίποτα, μόνο οι μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά, από την αντίπαλη πλευρά τραυματίστηκαν σοβαρά πάνω από 80 άτομα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αμέσως μετά η κυβέρνηση έδινε υψηλή αμοιβή για την σύλληψη του με αποτέλεσμα ο Lam Sai Wing να αναγκαστεί να κρυφτεί σε γειτονική επαρχεία και να γυρίσει πίσω με την ίδρυση της Κινέζικης Δημοκρατίας όπου έγινε κύριος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών στο στρατό στην επαρχία Gwongdung

Το 1921 τιμήθηκε ως “πατέρας της χώρας” με το ασημένιο μετάλλιο και το 1926 αποδέχθηκε την προσφορά του συλλόγου κρεοπωλών του Χονγκ Κονγκ να γίνει εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, μετακομίζοντας στο Χονγκ Κονγκ και ανοίγοντας το “Southern Martial Arts Athletic Association”.

Ο Lam Sai Wing ευρέως θεωρείται ένας από τους καλύτερους μαχητές της εποχής του, και είναι υπεύθυνος για την διάδοση του Νότιου Σαολίν Χουνγκ Γκαρ Κουνγκ-Φου στον 20ο αιώνα.
Δημιούργησε και πρόσθεσε στο αρχικό σύστημα μία άοπλη φόρμα: Chin Cheung, δύο άοπλες φόρμες 2 ατόμων: Deui Chaak και Gung Ji Fuk Fu Kyun Deui Chaak και μία ένοπλη φόρμα 2 ατόμων: Ng Long Baat Gwa Gwan Deui Chaak. Επίσης έγραψε 3 βιβλία για τις 3 κύριες φόρμες του Hung Gar: Gung Gee Fook Fuk Kuen, Fu Hok Seung Ying Kuen και Tiet Sin Kuen
Λέγεται ότι οι μαθητές του κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν πάνω από 10.000
Πέθανε το 1943 κατά την διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής.


Η ζωή και η δράση του Lam Sai Wing έχει γίνει θέμα αρκετές φορές σε ταινίες όπως στο “BUTCΗER WING”(1979) και στο “THE MAGNIFICENT BUTCHER” (1979) με πρωταγωνιστή τον Sammo Hung που στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε VHS με τίτλο “ΈΝΑΣ ΑΛΛΑ ΚΕΡΑΥΝΟΣ” και σε DVD με τίτλο “ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΟΛΙΝ”



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια