Ο ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ και ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ BRUCE LEE and THE GAME OF DEATH


Ο ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ και ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ 

BRUCE LEE and THE GAME OF DEATH




Ο Bruce Lee μετά από 3 κινηματογραφικές ταινίες που είχαν τεράστια επιτυχία και τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό αποφάσισε να ξεφύγει από τις τυποποιημένες ταινίες πολεμικών τεχνών και να γυρίσει μία πολυεπίπεδη ταινία που θα αποτύπωνε για πρώτη φορά την προσωπική του φιλοσοφία για τις πολεμικές τέχνες.


Ο Bruce Lee αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης ταινίας του “THE WAY OF THE DRAGON” Αναλαμβάνοντας την παραγωγή την σκηνοθεσία τις χορογραφίες των σκηνών μάχης και το σενάριο ξεκινάει τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 1972 από το φινάλε της ταινίας σε μία παγόδα. Τα γυρίσματα κράτησαν τρεις μήνες και σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 1972 για να αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας “ENTER THE DRAGON” μία συμπαραγωγή της WARNER BROS με την GOLDEN HARVEST. Τα γυρίσματα του “ENTER THE DRAGON” σταμάτησαν τον Απρίλιο του 1973. Στις 20 Ιουλίου 1973 την τελευταία μέρα της ζωής του συναντήθηκε με τον RAYMOND CHOW για να συζητήσει ιδέες για το “GAME OF DEATH” και να σημειώσει στο ημερολόγιο του να αρχίσει ξανά τα γυρίσματα στις 20 Σεπτεμβρίου κάτι που δυστυχώς δεν έγινε λόγω του ξαφνικού θανάτου του από εγκεφαλικό οίδημα.

  

Σύμφωνα με το αρχικό σενάριο το οποίο δεν γράφτηκε ποτέ αλλά ήταν μέσα στο μυαλό του Bruce Lee, θα έπαιζε τον Hai Tien, έναν πρωταθλητή πολεμικών τεχνών ο οποίος αναγκάζεται να βοηθήσει τον υπόκοσμο, αρχικά αρνείται αλλά ο υπόκοσμος απαγάγει την αδερφή του και τον μικρό αδερφό του. Πρέπει να εισβάλει μαζί με πέντε άλλους συνεργάτες σε μια 5ώροφη παγόδα που στην κορυφή της υπάρχει ένας θησαυρός. Η παγόδα βρίσκεται σε ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Κορέας όπου απαγορεύονται τα όπλα και έτσι φρουρείται από μισθοφόρους άσσους των πολεμικών τεχνών. Η βάση της παγόδας φρουρείται από 10 ή 15 μαχητές του καράτε και σε κάθε όροφο υπάρχει ένας φρουρός μάστερ διαφορετικής πολεμικής τέχνης.
Ο Bruce Lee εμπνεύστηκε την ιδέα της παγόδας από τις παγόδες του Νεπάλ σε ένα ταξίδι του στις Ινδίες, για την ιστορία της ταινίας επέλεξε την ξύλινη παγόδα Palsang-Jon που βρίσκεται απέναντι από ένα άγαλμα του Βούδα στη Νότια Κορέα.




Ο Bruce Lee μετά από συνεχή εξάσκηση και έρευνα αλλά και από ανησυχίες πίστευε ότι οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές σε πραγματικές συμπλοκές αλλά και ότι τα στερεότυπα της κάθε παραδοσιακής πολεμικής τέχνης περιορίζουν και εγκλωβίζουν τον μαχητή. Αυτό θα ήταν και το νόημα της ταινίας, στην ουσία δεν θα πολεμούσε μόνο με τον μαχητή του κάθε στυλ αλλά με το ίδιο το στυλ, για να αντιμετωπίσει τον κάθε αντίπαλο έπρεπε να προσαρμοστεί στο κάθε στυλ. Επέλεξε για την ταινία μία κίτρινη ελαστική, αθλητική φόρμα θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται κάποιος ειδική στολή για να είναι αποτελεσματικός μαχητής.





Ο Bruce Lee στην ταινία θα αντιμετώπιζε τον Bolo Yeung ως μαύρη ζώνη στο Karate πριν έρθει αντιμέτωπος με τους φρουρούς του κάθε ορόφου της παγόδας. Στον πρώτο όροφο στην “Πύλη του Διαφωτισμού” θα αντιμετώπιζε τον μάστερ του Hapkido Hwang In-Sik ως ειδικό στα λακτίσματα.
Στον δεύτερο όροφο στον “Ναό του Praying Mantis” θα αντιμετώπιζε τον Taky Kimura μαθητή του στο Jeet Kune Do ως μαχητή του Praying Mantis και του Wing Chun. Στον τρίτο όροφο στον “Ναό της Τίγρης” θα αντιμετώπιζε τον φίλο του Dan Inosanto που εκτός από μαθητής του, βοηθός εκπαιδευτή στο Jeet Kune Do ήταν μαύρη ζώνη στο Kenpo Karate και ειδικό στις Φιλιπινέζικες πολεμικές τέχνες και το nunchaku.
Στον τέταρτο όροφο στον “Ναό του Χρυσού” θα αντιμετώπιζε τον μάστερ του Hapkido Ji Han Jae 7ο dan τότε. Ο Bruce Lee γνώριζε τον Ji Han Jae από τις Η.Π.Α και διδάχθηκε από αυτόν κάποιες τεχνικές Hapkido, έτσι από σεβασμό ως σχέση μαθητή δασκάλου στην ταινία δεν τον σκοτώνει όπως τους υπόλοιπους αντιπάλους αλλά του σπάει την μέση.


Στον πέμπτο όροφο στον “Ναό του Αγνώστου” θα αντιμετώπιζε τον φίλο του και μαθητή του γνωστό μπασκετμπολίστα Kareem Abdul Jabbar. O Jabbar χρησιμοποιούσε ένα άγνωστο στυλ που συμβόλιζε το υψηλότερο επίπεδο των πολεμικών τεχνών, ήταν ψηλός, δυνατός και δεν δεν είχε κανένα στυλ. Ήταν ο πιο επικίνδυνος σχεδόν άτρωτος είχε μόνο μία αδυναμία, ήταν ευαίσθητος στο φως, ο χώρος του ήταν σκοτεινός, όταν ο Bruce το αντιλήφθηκε άρχισε να τρυπάει τους τοίχους για να μπει φως, και έτσι κατάφερε να τον νικήσει.







O Bruce Lee επέλεξε για το καστ της ταινίας φίλους του, μαθητές του και συνεργάτες από τις προηγούμενες ταινίες, έτσι εκτός από τους μαχητές που αναφέραμε παραπάνω επέλεξε τους:
James Tien συνεργάτη του στο “BIG BOSS” και “FIST OF FURY” ο οποίος θα ήταν και μαχητής στην ταινία στο πλευρό του Bruce Lee.
John Lazenby φίλος του και μαθητής του.
Robert Wall φίλος του και συνεργάτης του στο “WAY THE DRAGON” και “ENTER THE DRAGON”
Nora Miao φίλη του και συνεργάτης σε τρεις ταινίες: “BIG BOSS”, “FIST OF FURY” και “WAY THE DRAGON” ως αδερφή του
Betty Ting Pei φίλη του ηθοποιός ως η γυναίκα του.


Και φυσικά και άλλοι πολλοί!!!



Ο Bruce Lee γύρισε περίπου 90 λεπτά για το φινάλε της ταινίας, τα γυρίσματα καλύπτουν τους τρεις τελευταίους ορόφους της παγόδας. Λόγο του αιφνίδιου θανάτου του τα γυρίσματα έμειναν στη μέση και οι σκηνές έμειναν στα ράφια της GOLDEN HARVEST για πέντε χρόνια μέχρι που ολοκληρώθηκε το 1978 με την βοήθεια του σκηνοθέτη του “ENTER THE DRAGON” Robert Clouse o οποίος συμπλήρωσε το καστ με ένα πλήθος Αμερικανών ηθοποιών όπως Gig Young, Dean Jagger, Colleen Camp, Hugh O'Brian, Mel Novak. Επειδή το επεξεργασμένο υλικό της ταινίας με τον Bruce Lee από τα 90 λεπτά γυρισμάτων ήταν μόλις 15 με 20 λεπτά έπρεπε να βρουν αντικαταστάτη, στα πλαίσια της εύρεσης αντικαταστάτη έγινε πρόταση στον Ταϊβανέζο ηθοποιό μιμητή του Bruce Lee, Ho Chung Tao περισσότερο γνωστό ως Bruce Li αλλά εκείνος αρνήθηκε. Μετά από αρκετή δυσκολία και επίμονες προσπάθειες επιλέχτηκαν τρεις αντικαταστάτες, o Yuen Biao για τις σκηνές που απαιτούσαν ακροβατικά και αργότερα έγινε γνωστός σε ταινίες μαζί με τον Jackie Chan, ο Kim Tai Chung γνωστός και ως Tong Lung ένα ψευδώνυμο που υιοθέτησε από το όνομα του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Bruce Lee στο “WAY OF THE DRAGON” και αργότερα πρωταγωνίστησε στην συνέχεια της ταινίας “GAME OF DEATH” “GAME OF DEATH 2” γνωστό και με τον τίτλο “TOWER OF DEATH” και ο Chen Ya Po, ένας επιχειρηματίας από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επιλέχθηκε λόγο της τρομερής του ομοιότητας με τον Bruce Lee


Στην ταινία ο Robert Clouse χρησιμοποιεί μόνο 11 λεπτά από τα αρχικά γυρίσματα, αντικαταστάτες εμφανίζονται κυρίως μεταμφιεσμένοι με γενειάδες και γυαλιά ηλίου, πολλές σκηνές περιλαμβάνουν κομμάτια από πλάνα άλλων ταινιών του Bruce Lee αλλά και πλάνα από την πραγματική κηδεία του. Η πλοκή της ταινίας έχει αλλάξει και δεν έχει καμία σχέση με το όραμα του Bruce Lee για την ταινία, εκτός από δράση πολεμικών τεχνών περιέχει δράση με μοτοσυκλέτες και οι τελικές μάχες δεν διαδραματίζονται σε παγόδα αλλά σε ορόφους ενός εστιατορίου που ονομάζεται “Κόκκινο Πιπέρι” Την μουσική της ταινίας έγραψε ο John Barry.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και για πολλούς θαυμαστές και μη του Bruce Lee η ταινία αποτελεί προσβολή για την μνήμη του.


H ταινία κυκλοφόρησε το 1978 σε 2 διαφορετικές εκδόσεις οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, μία κινέζικη έκδοση μεταγλωττισμένη στα καντονέζικα, περιέχει μία σκηνή μάχης με τον Casanova Wong μέσα σε ένα θερμοκήπιο, αργότερα αυτή η σκηνή χρησιμοποιήθηκε σε κάποιες εκδόσεις της συνέχειας της ταινίας “GAME OF DEATH 2” με μουσική από τον Joseph Koo και μία αμερικάνικη έκδοση η οποία έχει μουσική γραμμένη από τον John Barry. Και στις δύο εκδόσεις υπάρχουν κάποιες σκηνές που δεν υπάρχουν σε μία από τις δύο εκδόσεις. Επίσης είναι διαφορετικό το άνοιγμα και το κλείσιμο της ταινίας και στις δύο εκδόσεις.


Η υπόθεση της ταινίας

Ο Billy Lo είναι ένας επιτυχημένος κινηματογραφικός αστέρας που προσεγγίζεται από ένα διεθνές συνδικάτο εγκλήματος που διευθύνεται από τον Dr. Land (Dean Jagger) για να υπογράψει μαζί τους συμβόλαιο. Όταν ο Billy αρνείται να υπογράψει, ο Steiner (Hugh O'Brian) μέλος του συνδικάτου και πρωτοπαλίκαρο του Land στην αρχή τον εκφοβίζει και μετά βάζει τους μπράβους του να τον χτυπήσουν. Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ο Billy πυροβολείται από έναν δολοφόνο τον Stick (Mel Novak) μεταμφιεσμένος σε κομπάρσο πυροβολεί τον Billy, η σφαίρα περνά μέσα από το πρόσωπο τον αφήνει ζωντανό αλλά χρειάζεται να κάνει πλαστική εγχείρηση που θα του αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά. Ο Billy εκμεταλλεύεται την κατάσταση και με την βοήθεια του φίλου του δημοσιογράφου Jimmy (Gig Young) και σκηνοθετεί τον θάνατο του. Όταν το συνδικάτο απαγάγει την φίλη του Ann Morris (Colleen Camp) o Billy σώνει την Ann και περνάει στην αντεπίθεση, αγωνίζεται με μαχητές διαφορετικών πολεμικών τεχνών μέχρι να σκοτώσει το Dr. Land



To 1981 κυκλοφόρησε από την GOLDEN HARVEST η συνέχεια της ταινίας: GAME OF DEATH 2 a.k.a TOWER OF DEATH με πρωταγωνιστή τον Kim Tai Chung (Tong Lung)



 

Επίσης κυκλοφόρησαν κάποιες ταινίες BRUCEPLOITATION επηρεασμένες από το “GAME OF DEATH” πριν ακόμα κυκλοφορήσει η αρχική ταινία, αυτές οι ταινίες είναι:

GOODBYE BRUCE LEE: HIS LAST GAME OF DEATH (1975) a.k.a THE NEW GAME OF DEATH με πρωταγωνιστή τον Ho Chung Tao (Bruce Li)



ENTER THE GAME OF DEATH (1978) με πρωταγωνιστή τον Huang Kin Lung (Bruce Le)



THE TRUE GAME OF DEATH (1979) με πρωταγωνιστή τον Hsao Lung



Προσωπική μου γνώμη είναι ότι το “GOODBYE BRUCE LEE: HIS LAST GAME OF DEATH” και το “THE TRUE GAME OF DEATH” πλησιάζουν κάπως την ταινία του Robert Clouse ενώ το “ENTER THE GAME OF DEATH” τουλάχιστον σκηνικά είναι πιο κοντά στην αρχική ιδέα του Bruce Lee.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια