TAMO KUNG-FU

TAMO KUNG-FU


Καθηγητής πολεμικών τεχνών κ. Δημήτριος Βλάχος

TAMO KUNG-FU

Το Tamo Kung-fu είναι μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη που προέρχεται από τον Ινδό μοναχό Tamo και από το μοναστήρι Shao-Lin. Ο Tamo έζησε ανάμεσα στο 448 και το 527 μ.Χ, ήταν ο τρίτος γιος του βασιλιά Sugandha και είχε εκπαιδευτεί στις πολεμικές τέχνες από έναν παλιό δάσκαλο γνωστό ως Prajnatara. To 519 μ.Χ ο Tamo 28ος πατριάρχης του Βουδισμού Ch'an που επρόκειτο να γίνει ο 1ος πατριάρχης του Κινέζικου Βουδισμού ταξίδεψε από την νότια Iνδία στη βόρεια Κίνα στην επαρχία Honan, έφτασε στο μοναστήρι Shao-Lin. Με την άφιξη του ο ηγούμενος του ναού τον διέταξε να παραμείνει εκτός του ναού. Ο Tamo βρήκε καταφύγιο σε μία κοντινή σπηλιά όπου παρέμεινε για εννέα χρόνια στην απόλυτη ησυχία διαλογιζόμενος κοιτάζοντας έναν βράχο. Όταν ο Tamo μπήκε στο μοναστήρι Shao-Lin παρατήρησε ότι οι μοναχοί ήταν πολύ αδύναμοι και ήταν δύσκολο να μείνουν ξύπνιοι κατά την διάρκεια του στοχασμού. Ο Tamo για να τονώσει σωματικά τους μοναχούς ώστε να φτάσουν σε μεγαλύτερα πνευματικά ύψη, για να αποκτήσουν την ικανότητα να προστατεύονται από τις συχνές επιθέσεις ληστών στον ναό, αλλά κυρίως για την καλλιέργεια του Ch'I παρέδωσε προφορικά ασκήσεις οι οποίες καταγράφηκαν αργότερα ως:  Κλασική αλλαγή των μυών. Αλλαγή των τενόντων.  Καθαρισμός της ουσίας του σώματος.  Τα 18 χέρια του Lo-Han.  Οι ασκήσεις αυτές είναι ο πρόδομος του SHAO-LIN KUNG-FU.
Περίπου το 600 μ.Χ στα τέλη της δυναστείας Tang ένας νεαρός γνώστης πολεμικών τεχνών και γνώστης του σπαθιού ο Kwok Yuen μπήκε στο μοναστήρι Shaolin και εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του SHAO-LIN KUNG-FU , διαπίστωσε ότι το σύστημα ήταν πολύ εξωτερικό και μπορούσε να φτάσει σε πολύ ανώτερο επίπεδο, έτσι αναθεώρησε όλη την τέχνη και τη συνέπτυξε σε 72 κινήσεις. Μεταμορφώθηκε και ταξίδεψε σε όλη την Κίνα με σκοπό να εμπλουτίσει την τέχνη. Συνάντησε δύο μεγάλους δασκάλους τον Pak Yook Fong και τον γέρο Li Sao, ικανοί μαχητές και οι δύο στην τέχνη της Ανοιχτής Παλάμης. Οι τρεις μαχητές επέστρεψαν στο μοναστήρι shaolin αυξάνοντας τις 72 αρχικές κινήσεις σε 170 και τις κατέταξαν σε 5 στυλ βασιζόμενα σε μιμήσεις 5 ζώων: Της τίγρης, του γερανού, της λεοπάρδαλης, του φιδιού και του δράκου. Τα 5 στυλ αργότερα βελτιώθηκαν και συμπτύχθηκαν σε ένα πιο αποτελεσματικό στυλ γνωστό ως οι 5 σχηματισμοί γροθιάς του SHAO-LIN KUNG-FU . Η τεχνική της τίγρης διδάσκει δύναμη, επιθετική τεχνική και αναπτύζει τα οστά. Η τεχνική του γερανού διδάσκει ισορροπία, ταχύτητα, ακρίβεια, και πνευματική αρμονία. Η τεχνική της λεοπάρδαλης διδάσκει ταχύτητα και ευκινησία. Η τεχνική του φιδιού διδάσκει οικονομία στην κίνηση, άμεση επίθεση και αναπτύζει εσωτερική δύναμη.  Η τεχνική του δράκου περιέχει κυρίως εσωτερικές και πνευματικές ασκήσεις.





To TAMO KUNG-FU στην σημερινή του μορφή είναι μία πολεμική τέχνη που δίνει έμφαση στη σωματική και πνευματική βελτίωση του ατόμου, την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και όχι με χρήση βίας. Η εκπαίδευση στο TAMO KUNG-FU περιλαμβάνει σωματική και πνευματική άσκηση, πειθαρχεία, ασκήσεις ευκινησίας και ενδυνάμωσης, ασκήσεις χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης, εξάσκηση σε παραδοσιακές φόρμες (Tao) τεχνικές αυτοάμυνας, σκληρές και μαλακές τεχνικές μάχης που περιλαμβάνουν άμυνες, χτυπήματα με τα χέρια, λακτίσματα, ρίψεις, κλειδώματα κλπ, καθώς και χρήση παραδοσιακών όπλων με ιδιαίτερη έμφαση σε τρία πολύ πρακτικά όπλα: Bo, Nuchaku και Tonfa.
Το TAMO KUNG-FU είναι μία πλήρης πολεμική τέχνη και ιδιαίτερα αποτελεσματική σε συνθήκες μάχης αντίθετα όμως με άλλες πολεμικές τέχνες στόχο έχει την γνώση του εαυτού του μαχητή και είναι αντίθετο με τον ανταγωνισμό και την επίδειξη δύναμης, δεν είναι άθλημα και δεν συμμετέχει σε αγώνες.




Το TAMO KUNG-FU διδάσκεται αποκλειστικά από τον κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΛΑΧΟ ο οποίος διδάσκει ακούραστα παραδοσιακές πολεμικές τέχνες από το 1974 στον Πειραιά και στην Σαλαμίνα. Είναι ένας από τους σοβαρότερους δασκάλους πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα και είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 9ο LEVEL (DAN/SACH) SHAO-LIN KUNG-FU και κάτοχος μαύρης ζώνης 9ο DAN KARATE DO.

Το σύμβολο του TAMO KUNG-FU















Περισσότερα για το TAMO KUNG - FU πατήστε εδώ

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Άριστη η παρουσίαση της ιστορίας της σχολής με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό. Συγχαρητήρια Θανάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑνώνυμοςΜαρτίου 11, 2024

    Είχα φτάσει κάποτε μέχρι καφέ ζώνη στο σύστημα, πολύ αποτελεσματικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή