Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ "ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ - FIST OF FURY"

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 
ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ 
"ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ 
ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ - FIST OF FURY"

Πριν την επίσημη πρεμιέρα του "The Big Boss" o Bruce Lee άρχισε τις προετοιμασίες και τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας του που αρχικά είχε τίτλο "School of Rivarly" τελικά κυκλοφόρησε στην Ασία ως "Fist of Fury" 
H ταινία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια  της ιαπωνικής κατοχής της Σαγκάης το 1909 και η ιστορία περιστρέφεται γύρο από την δράση και τις ικανότητες στις πολεμικές τέχνες του Chen Chen ενός φανταστικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ni Kuang και υποδύεται για πρώτη φορά ο Bruce Lee στο "Fist of Fury".  Εικάζεται ότι ο χαρακτήρας Chen Chen βασίζεται στον Liu Zhensheng μαθητή του θρύλου των κινέζικων πολεμικών τεχνών στη Σαγκάη Huo Yuanjia. Ο  Huo Yuanjia ίδρυσε την Chin Woo /Jing Mo ένα σχολείο πολεμικών τεχνών με σκοπό την εξάπλωση του kung-fu ώστε όλοι οι Κινέζοι να μάθουν κινέζικες πολεμικές τέχνες για να μπορούν να υπερασπιστούν την χώρα τους. Η Chin Woo αργότερα εξελίχθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό κινέζικων πολεμικών τεχνών.


Η ταινία αναφέρεται σε ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, την δολοφονία Huo Yuanjia από τους Ιάπωνες κατακτητές στη Σαγκάη και την αντιπάθεια που τρέφουν οι Κινέζοι για τους Ιάπωνες και αντιστρόφως.
Ο Bruce Lee υποδύεται τον Chen Chen τον καλύτερο μαθητή του Huo Yuanjia ο οποίος αψηφώντας τον θάνατο αγωνίζεται να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια των Κινέζων από τις άγριες επιθέσεις και προσβολές από τους Ιάπωνες κατακτητές και να αποδώσει δικαιοσύνη για τον θάνατο του δασκάλου του.  
Πρόκειται για μία αντί-ιαπωνική ταινία που έδωσε στους Κινέζους ταυτότητα και υπερηφάνεια.



Χαρακτηριστικές είναι τρεις σκηνές της ταινίας όπου ο Chen στρέφεται ενάντια στις Ιαπωνικές προσβολές.  
Στην μία αφού οι Ιάπωνες φτάνουν στη σχολή κατά την διάρκεια της τελετής μετά την κηδεία του Huo Yuanjia αντί να συ λυπηθούν παραδίδουν μία προσβλητική πινακίδα που γράφει: “ασθενείς της Ασίας” προκαλώντας τους μαθητές της σχολής εισβάλει προκλητικά στο Ιαπωνικό dojo κρατώντας την προσβλητική πινακίδα όπου όπως φαίνεται στην ταινία ασκείται το Judo, μέσα στο dojo εικονίζεται το πορτρέτου το ιδρυτή του Jigoro Kano, προκαλεί την σχολή, τσακίζει όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονται στη σχολή κυριολεκτικά στο ξύλο και βάζει τους δύο Ιάπωνες που παρέδωσαν την πινακίδα να φάνε το χαρτί από την πινακίδα, αφού τους λέει αυτή τη φορά τρώτε χαρτί την επόμενη φορά θα φάτε γυαλί αποχωρεί.  



Στη δεύτερη σκηνή σκηνή μετά από την επιτυχή πρόκληση του στην Ιαπωνική σχολή περπατάει αμέριμνος και προσπαθεί να μπει σε ένα πάρκο στη Σαγκάη όπου στην είσοδο του πάρκου είναι αναρτημένη μία άλλη προσβλητική πινακίδα που αναγράφει "Απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους και Κινέζους", ο φύλακας τον προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να περάσει και εκείνη τη στιγμή περνάει ένας ξένος με τον σκύλο του, ο Chen ρωτάει αυτός γιατί πέρασε, ο φύλακας του απαντάει "έχεις λάθος χρώμα" τότε δύο Ιάπωνες από μία παρέα που αντιλαμβάνονται το περιστατικό πλησιάζουν τον Chen και ο ένας του λέει υποτιμητικά "θέλεις να μπεις μέσα; κάνε ότι είσαι σκύλος και θα σε αφήσω να περάσεις.  Οργισμένος ο Chen χτυπάει άσχημα τους δύο Ιάπωνες και με ένα εναέριο λάκτισμα κομματιάζει την πινακίδα.



Η τρίτη χαρακτηριστική σκηνή είναι στο τέλος της ταινίας όταν ο Chen συμφωνεί να παραδοθεί στον επιθεωρητή Lo για να προστατεύσει την σχολή και τους μαθητές ζητώντας του να μην κλείσει την σχολή.  Ο Lo λέει στον Chen ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί, αφού είναι και αυτός Κινέζος. Καθώς βγαίνουν από το σχολείο, ο Chen αντιμετωπίζει μια γραμμή ένοπλων Ιαπώνων στρατιωτών και υπαλλήλων στην εξωτερική πύλη, όλοι τον σημαδεύουν με τα όπλα τους. Τρελός, ο Τσεν τρέχει προς τους ένοπλους κάνοντας ένα εναέριο λάκτισμα οι οποίοι τον πυροβολούν.



Οι χορογραφίες των σκηνών μάχης είναι πολύ καλύτερες από αυτές του "The Big Boss" και πολύ λιγότερο αιματοβαμμένες.  Για πρώτη φορά ο Bruce Lee χρησιμοποιεί το nuchaku σε δύο σκηνές.  Πρώτη φορά όσον αφορά της κινηματογραφικές του ταινίες, το έχει ξανά χρησιμοποιήσει στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά "The Green Hornet"  Στην ταινία εμφανίζεται ο μαθητής του Bruce Lee, Robert Baker στον ρόλο του Ρώσου καρατέκα, και ο Jackie Chan στα πρώτα του βήματα ως κασκαντέρ ντουμπλάρει τον Ιάπωνα δάσκαλο της Ιαπωνικής σχολής Suzuki (Riki Hashimoto) όταν πέφτει με την πλάτη σε έναν χάρτινο τοίχο μετά από εναέριο λάκτισμα του Chen στον λαιμό του.  Επίσης σημαντικό ρόλο στην ταινία έχει η Nora Miao ή οποία θα γίνει σχεδόν μόνιμη συμπρωταγωνίστρια του Bruce Lee



H ταινία είχε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ασία όσο και παγκοσμίως ακόμα και στην Ιαπωνία ξεπερνώντας κατά πολύ τις εισπράξεις της προηγούμενης προσωπικής ταινίας του Bruce Lee "Τhe Big Boss"


Η αρχική ταινία ήταν διάρκειας 106 λεπτών όμως με τα χρόνια κάποιες σκηνές έχουν κοπεί.



πληροφορίες ταινίας

ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: FIST OF FURY
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗΣ: ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1972
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:RAYMOND CHOW
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: LO WEI
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ: HAN YING-CHIEH
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: BRUCE LEE, NORA MIAO, JAMES TIEN, TIEN FENG, ROBERT BAKER, MARIA YI, TONY LIU, HASHIMOTO RIKI

Η δεύτερη κινηματογραφική ταινία που γύρισε ο ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ στο Χονγκ Κονγκ το 1972




Περίληψη ταινίας
O Chen Zhen (Bruce Lee) επιστρέφει από την Κίνα στη Σαγκάη, στη σχολή Ching Woo για να παραστεί στην κηδεία του αγαπημένου του δασκάλου, Huo Yuanjia που πέθανε μυστηριωδώς. Είναι εκτός εαυτού και δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας υγιέστατος άνθρωπος μπορεί να πεθάνει έτσι ξαφνικά από πνευμονία. Κατά τη διάρκεια της τελετής φτάνουν οι Ιάπωνες στη σχολή για να παραδώσουν μία προσβλητική πινακίδα που γράφει: “ασθενείς της Ασίας” Προκαλούν τους μαθητές της σχολής αλλά και τον ίδιο τον Chen ο οποίος με δυσκολία διατηρεί την ψυχραιμία του. Αργότερα ο Chen επισκέπτεται την Ιαπωνική σχολή, κρατώντας την προσβλητική πινακίδα, προκαλεί μία ολόκληρη σχολή τους τσακίζει κυριολεκτικά στο ξύλο και βάζει δύο Ιάπωνες να φάνε χαρτί από την πινακίδα. Εξοργισμένοι οι Ιάπωνες πηγαίνουν στη σχολή Ching Woo για να προκαλέσουν αντίποινα. Απαιτούν να παραδώσουν τον Chen διαφορετικά θα κλείσουν την σχολή. Οι μαθητές συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση είναι να φύγει ο Chen από την Σαγκάη. Εκείνο το βράδυ ο Chen ακούει κρυφά μία συνομιλία μεταξύ του μάγειρα της σχολής και ενός μαθητή και ανακαλύπτει ότι ο δάσκαλος του δεν πέθανε από πνευμονία αλλά από δηλητηριασμένα μπισκότα που του έδωσαν αυτοί. Οργισμένος ο Chen σκοτώνει με γροθιές και τους δύο άνδρες,. Το πρωί βρίσκονται κρεμασμένοι σε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Ιάπωνες καταλαβαίνουν ότι ο Chen τους δολοφόνησε και τον ψάχνουν μαζί με την αστυνομία. Ο Chen βρίσκεται σε μία κατάσταση οργής και μίσους, είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την Κινέζικη τιμή και να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του δασκάλου του.



Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε με τους τίτλους:
OI ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ
ΟΙ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ




Η δεύτερη κινηματογραφική ταινία που γύρισε ο ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ στο Χονγκ Κονγκ το 1972



Μετά τον θάνατο του ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ η ταινία δημιούργησε τρεις συνεχόμενες εξελίξεις:  
New Fist of Fury (1976), με πρωταγωνιστή τον Jackie Chan.
Fist of Fury II (1977), με πρωταγωνιστή τον Ho Chung Tao (Bruce Li)
Fist of Fury III (1979),   με πρωταγωνιστή τον Ho Chung Tao (Bruce Li)
Επίσης δημιούργησε ένα remake:
Fist of Legend (1994), με πρωταγωνιστή τον Jet Li .




Also Known As (AKA)
(original title) Jing wu men
Greece (reissue title) Oi matomenes grothies tou Bruce Lee
Greece (transliterated ISO-LATIN-1 title) Oi matomenes grothies tou karate
Greece Οι ματωμένες γροθιές του καράτε
Hong Kong (English title) Fist of Fury
Hong Kong (Mandarin title) (literal English title) School for Chivalry
Hong Kong (Cantonese title) Jing mo mun
World-wide (English title) Fist of Fury






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια