Gogen Yamaguchi ο Γάτος (1909-1989)



Gogen Yamaguchi ο Γάτος (1909-1989)

Ο Gogen Yamaguchi γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1909 στην πόλη Kagoshima στο νότιο νησί του Kyushu. Ήδη ως νεαρός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις Πολεμικές Τέχνες αρχίζοντας εκπαίδευση στο Kendo και λίγο αργότερα Goju ryu karate με δάσκαλο τον Takeo Maruta ο οποίος ήταν ξυλουργός από την Okinawa, μαθητής του θρυλικού Chojun Miyagi και δίδαξε στον Yamaguchi όλα όσα γνώριζε για το karate.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ως φοιτητής της νομικής, ο Yamaguchi άνοιξε το πρώτο του σχολείο καράτε στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο.
Το σχολείο του Yamaguchi σύντομα απέκτησε φήμη για την πολύ σκληρή προπόνηση και τις επίπονες ασκήσεις αναπνοής αλλά και για τους σκληρούς μαχητές του karate.  Ο Yamaguchi άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα στάδια της ελεύθερης μάχης (jyu kumite) και καθιέρωσε κανόνες αγώνων σε μία εποχή που οι ασκούμενοι στο karate εκτελούσαν μόνο kata και προκαθορισμένο kumite.
Εκείνη την εποχή είχε διάφορες αντιπαραθέσεις που οδηγούσαν σε μάχες με άλλους πολεμικούς καλλιτέχνες και με σκληρές συμμορίες που δημιουργούσαν προβλήματα στο πανεπιστήμιο.
To 1931 o  Chojun Miyagi στα πλαίσια μιας περιοδείας του στην Ιαπωνία για να διδάξει karate συναντήθηκε με τον Yamaguchi και αυτό ήταν η αρχή για τον Yamaguchi να αναπτύξει την εσωτερική και πνευματική μεριά του karate. 
Τα επόμενα χρόνια έκανε παρέμενε συχνά στο όρος Κουράμα όπου υπέβαλε τον εαυτό του σε ασκητική ζωή, νηστεία, διαλογισμό και σκληρή εξάσκηση.






Κατά τη διάρκεια του Β ΄Παγκοσμίου πολέμου στάλθηκε στην Μαντζουρία, το 1942 φυλακίστηκε ως αιχμάλωτος πολέμου σε ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, την περίοδο αυτή πάλεψε και νίκησε μία τίγρη.  Οι Ρώσοι στρατιώτες εντυπωσιάστηκαν από τις ικανότητες του και του ζήτησαν να του διδάξει karate.

Μετά την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στην Ιαπωνία, ο Yamaguchi έγινε μια από τις πιο συναρπαστικές προσωπικότητες στην ιστορία του καράτε.
Υπό την ηγεσία και την καθοδήγησή του, αναπτύχθηκε και αναπτύχθηκε η International Karate-dο Gοju-kai Association  (IKGA).
Ο Gogen Yamaguchi έγινε γνωστός στον κόσμο του karate ως "Γάτος".  Ενώ ήταν αρκετά μικρόσωμος έδινε την εντύπωση ογκώδη ανθρώπου και μίας αύρας που θύμιζε την εποχή των Σαμουράι.  
Τα μακριά του μαλλιά που έμοιαζαν με χαίτη λιονταριού, η στάση της γάτας και οι κινήσεις που χρησιμοποιούσε στο karate αλλά και η ταχύτητα μαζί με την ακρίβεια στην εκτέλεση των τεχνικών θύμιζαν γάτα.  
Ο Gοgen Yamaguchi πέθανε στις 20 Μαΐου 1989.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια