Διαγόρας ο Ρόδιος

Διαγόρας ο Ρόδιος 


Ο Διαγόρας ήταν ο σπουδαιότερος  Έλληνας πυγμάχος της αρχαιότητας, γεννήθηκε στην Ρόδο, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού, πατέρας του ήταν ο Δαμάγητος, εγγονός του βασιλιά της Ιαλυσού.

Ο Διαγόρας σύμφωνα με τις περιγραφές ήταν ένας ψηλός, όμορφος γεροδεμένος άνδρας, εύστροφος, ευγενικός και τίμιος.  Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πυγμαχία, έπερνε μέρος σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες δεν έχανε ποτέ.  Νίκησε τέσσερις φορές στα Ίσθμια και δύο στα Νέμεα. Για τον λόγο αυτό, ονομάστηκε "περιοδονίκης".  Αγωνιζόταν χωρίς να αποφεύγει τα χτυπήματα του αντιπάλου του, χωρίς αποφυγές πήγαινε κατευθείαν επάνω στον αντίπαλό του, λόγο αυτής της τακτικής ονομάστηκε "ευθυμάχας".  Ήταν ανίκητος και το όνομα του ήταν πασίγνωστο στην Αρχαία Ελλάδα καθώς όλοι μιλούσαν για τις επιτυχίες του, δεν ήταν όμως μόνο ξακουστός για τις ικανότητες του αλλά και για το ήθος του.  Το 464 π.Χ. στην 79η Ολυμπιάδα στέφθηκε Ολυμπιονίκης, λόγο της μεγάλης φήμης του οι αρχαίοι Έλληνες έπλασαν τον μύθο ότι ήταν γιος του θεού Ερμή, έγινε σύμβολο αρετής και προς τιμήν του στήθηκε άγαλμα στην Ολυμπία.
Σε προχωρημένη ηλικία ήταν παρών στην 83η Ολυμπιάδα το 448 π.Χ., όταν οι δύο γιοί του στέφθηκαν Ολυμπιονίκες, ο ένας στην πυγμαχία και ο άλλος στο παγκράτιο, έτρεξαν και στεφάνωσαν με τα δικά τους στεφάνια το γέροντα πατέρα τους. Έπειτα τον σήκωσαν με σεβασμό και λατρεία στους ώμους τους και τον περιέφεραν στο στάδιο. Το πλήθος παραληρούσε από θαυμασμό και συγκίνηση.  Τότε ένας Σπαρτιάτης από τους θεατές του φώναξε «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση», δηλαδή πέθανε τώρα Διαγόρα, δεν πρόκειται ανέβεις στον Όλυμπο. Εννοώντας ότι με αυτό που έζησε δεν υπάρχει σημαντικότερη στιγμή για αυτόν, γιατί θεός δεν μπορούσε να γίνει. Και όντως σε αυτή την κορυφαία στιγμή δόξας και ευδαιμονίας στους ώμους των γιων του, ο Διαγόρας ξεψύχησε.


Auguste Vinchon, Diagoras porté en triomphe par ses fils, 1814, Paris, Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts


Πηγές: 
https://el.wikipedia.org/wiki/Διαγόρας_ο_Ρόδιος
http://users.sch.gr/ragian/op_min_diagoras.htm
http://www.rodosislandinfo.gr/rodosisland/rodosprosopa/diagorasorodios/index.html
https://www.mixanitouxronou.gr/diagoras-o-anikitos-olimpionikis-pethane-eftichismenos-stin-agkalia-ton-gion-tou-pou-ichan-stefthi-olimpionikes-ke-mazi-tou-ekanan-ton-giro-tou-thriamvou-sto-stadio-tis-olimpias/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια