Το ξύλινο ανδρείκελο (muk yan jong)


Το ξύλινο ανδρείκελο (muk yan jong)


Το ξύλινο ανδρείκελο (muk yan jong) γνωστό και ως ξύλινη κούκλα ή ξύλινο ομοίωμα προέρχεται από το μοναστήρι Shaolin και χρησιμοποιείται σε διάφορα συστήματα Kung Fu, κυρίως νότια, διαμορφωμένη ειδικά για τις ανάγκες του κάθε συστήματος.
Σύμφωνα με τον θρύλο στον Ναό Shaolin υπήρχε ένας θάλαμος όπου περιείχε σε έναν διάδρομο 36 μηχανικά ανδρείκελα όπου επιτίθενται σε όποιον προσπαθούσε να περάσει τον διάδρομο, ο μαθητής που ήθελε να αποχωρήσει από τον ναό έπρεπε να περάσει την δοκιμασία η οποία ήταν αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη και πολλοί έχαναν την ζωή τους.


Ο σχεδιασμός δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πάνω από 100 ξεχωριστά ανδρείκελα από το Ναό Shaolin που συνδυάστηκαν σε ένα, καθιστώντας την εκπαίδευση πιο αποτελεσματική. Τα ξύλινα ανδρείκελα αποτελούν από καιρό μέρος του συστήματος του Shaolin kung fu ως εργαλεία κατάρτισης που έχουν κατασκευαστεί για να δοκιμάζουν διαφορετικές δεξιότητες, για παράδειγμα ταχύτητα, δύναμη και σκλήρυνση.  Στην πραγματικότητα αν και πολλά από τα ανδρείκελα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, πολλά από αυτά ήταν κατασκευασμένα από άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μετάλλου.  Τα ανδρείκελα ήταν στατικά ή είχαν κινητά μέρη, τα πιο προηγμένα ανδρείκελα ήταν συνήθως μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα με περισσότερα κινητά μέρη συμπεριλαμβανομένων των διασυνδεδεμένων κινούμενων μερών που δοκίμαζαν πραγματικά την ταχύτητα και τη ρευστότητα του εκπαιδευόμενου.

Ο Grand Master Yip Man εκτελεί τεχνικές στην ξύλινη κούκλα

Η πιο διαδεδομένη χρήση της ξύλινης κούκλας είναι στο Wing Chun Kung Fu
Η ξύλινη κούκλα του Wing Chun χρησιμοποιήθηκε από την Ng Mui για ποιο αποτελεσματική εκπαίδευση.
Το muk yan jong έχει τρία χέρια και ένα πόδι, το οποίο αντιπροσωπεύει το σώμα του αντιπάλου σε διάφορες θέσεις. Οι ξύλινες λωρίδες στις οποίες είναι παραδοσιακά τοποθετημένο το muk yan jong έχουν ελαστικότητα που είναι παρόμοια με την ακούσια αντίδραση του ανθρώπινου αντιπάλου και επιτρέπει στον χρήστη να ασκεί την απορρόφηση ενέργειας στη στάση του.  Ο μοντέρνος σχεδιασμός δημιουργήθηκε από τον Yip Man στο Χονγκ Κονγκ για να ποιο πρακτική η χρήση του σε ένα διαμέρισμα.   H εξάσκηση στην ξύλινη κούκλα βοηθάει στην απόκτηση της σωστή απόστασης, αναπτύσσει την παραγωγή δύναμης από την μέση, αυξάνει την ταχύτητα βελτιώνει την ακρίβεια των τεχνικών και σκληραίνει τα άκρα.

Ο Bruce Lee ασκείται στην ξύλινη κούκλα όπως την τροποποίησε για τις ανάγκες του Jeet Kune Do

Ο Bruce Lee για τις ανάγκες του συστήματος Jeet Kune Do που δημιούργησε τροποποίησε την ξύλινη κούκλα του  Wing Chun, σχημάτισε λαιμό και αντικατέστησε το ξύλινο πόδι με μεταλλικό.

O Μaster Doc Fai Wong χρησιμοποιεί ένα ανδρείκελο του Choy Lee Fut

Εκτεταμένη χρήση της ξύλινης κούκλας γίνεται στο σύστημα Choy Lee Fut όπου υπάρχουν δεκαεννέα συνολικά ανδρείκελα.  Ο ιδρυτής του Choy Lee Fut, Chan Heung έμαθε ολόκληρο το σύστημα των ανδρείκελων Shaolin από τον δάσκαλό του και τον μοναχό Shaolin Choy Fook Sim See όταν εκπαιδεύτηκε μαζί του για πάνω από μια δεκαετία. Ενσωμάτωσε αυτές τις τεχνικές στο σύστημα Choy Lee Fut, και δημιούργησε δεκαοκτώ ανδρείκελα. Ένα ακόμα ανδρείκελο που εφευρέθηκε από το γιο του Chan Koon Pak.


Πηγές:
https://choyleefut.org/about/dummies
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2019/09/wing-chun-kung-fu_9.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια