Wing Chun Kung Fu 詠 春

Wing Chun Kung Fu 詠 春


To Wing Chun είναι μία Κινέζικη πολεμική τέχνη η οποία προέρχεται από την νότια Κίνα, θεωρείται ως ένα από τα ποιο αποτελεσματικά στυλ kung fu και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για την μαχητικότητα του.  Το σύστημα έγινε γνωστό στον δυτικό κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τις ταινίες του Bruce Lee ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο Wing Chun από τον τελευταίο Grand Master Yip Man ο οποίος απλοποίησε και εξέλιξε το σύστημα.  Ο Yip Man ήταν ο πρώτος που άνοιξε σχολείο Wing Chun στο Χονγκ Κονγκ. 

Η επικρατέστερη ιστορία του Wing Chun

Oι ρίζες του Wing Chun προέρχονται από το μοναστήρι Shaolin και την μοναχή Ng Mui η οποία είχε καταγωγή  από ευγενή οικογένεια και λάβει πολύ καλή εκπαίδευση πολεμικών τεχνών είχε βρει καταφύγιο στο ναό Shaolin, αφού εκδικήθηκε τον θάνατο του πατέρα της.


Ng Mui 
H Ng Mui ήταν μοναχή του διάσημου ναού Shaolin, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πέντε πρώτους πολεμικούς καλλιτέχνες στην Κίνα στις αρχές του 1700. Παρόλο που γνώριζε πολύ καλά αρκετά στυλ του kung fu, αισθάνθηκε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μία πιο αποτελεσματική μέθοδος μάχης, η οποία δεν θα βασιζόταν τόσο πολύ στη βίαιη δύναμη και θα απαιτούσε αρκετό χρόνο για να μαθευτεί.  Πηγή έμπνευσης ήταν  μία μάχη που παρακολούθησε μεταξύ ενός γερανού και ενός φιδιού εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο Γερανός χρησιμοποίησε τα φτερά και τα πόδια ταυτόχρονα. Έτσι προσάρμοσε τις τεχνικές που ήδη γνώριζε και δημιούργησε ένα νέο μοναδικό στυλ. Σύμφωνα με μία άλλη άποψη πέντε γηραιότεροι μοναχοί μεταξύ αυτών και η Ng Mui δημιούργησαν ένα στυλ που θα μπορούσε να μαθευτεί σε σύντομο σχετικά διάστημα από τους επαναστάτες των Ming για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους Μαντσουριανούς της δυναστείας Ching.  Όταν ο αυτοκράτορας Kanxi (1662-1722), διέταξε τα στρατεύματα του να κάψουν το ναό των Shaolin, o ναός καταστράφηκε και κατάφεραν μόνο πέντε μοναχοί να σωθούν ονόματι: Chi Sin, Pak Mei, Mui Hin, Funk To Tak και η μοναδική γυναίκα Ng Mui. Για να μην συλληφθούν, χωρίστηκαν και πήραν διαφορετικά μονοπάτια για να μπορέσουν να γλυτώσουν.  Η Ng Mui ξέφυγε προς το βουνό Tai Leong, όπου βρήκε καινούργιο καταφύγιο στο ναό του Λευκού Γερανού.  
Ιδρυτής του Wing Chun θεωρείται η  Yim Wing Chun.  H Yim Wing Chun ήταν ένα πολύ όμορφο, έξυπνο και αθλητικό κορίτσι από την επαρχεία Kwangtung, από πολύ μικρή είχε εκπαιδευτεί μυστικά στις πολεμικές τέχνες από τον πατέρα της Yim Yee.  Η μητέρα της πέθανε μετά την οργή της στον Leung Bok Chau, έναν έμπορο αλάτων του Fukien. Ο πατέρας της κατηγορήθηκε άδικα για ένα έγκλημα και για να μην φυλακιστεί διέφυγε μαζί με την κόρη του. Τελικά εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του βουνού Tai Leung κοντά στα σύνορα μεταξύ επαρχιών Yunan και Szechuan. Εκεί κέρδισαν τα προς το ζην ανοίγοντας ένα κατάστημα που πωλούσε tofu (πηγμένο γάλα σόγιας για φασόλια).  Η Yim Wing Chun με τα μαλλιά της συνδεδεμένα με το έθιμο εκείνων των ημερών να δείξουν ότι ήταν σε ηλικία για να παντρευτούν βοηθούσε τον πατέρα της.  Είχε ερωτευτεί τον Leung Bok Chau. Πριν όμως μπορέσουν να παντρευτούν, η ομορφιά της προσέλκυσε την προσοχή ενός τοπικού πολέμαρχου ο οποίος προσπάθησε να την αναγκάσει να τον παντρευτεί, οι συνεχείς απειλές του έγιναν πηγή ανησυχίας για την ίδια και τον πατέρα της.  H Yim Wing Chun που απέρριπτε συνεχώς την πρόταση γάμου είπε στον πολέμαρχο ότι θα δεχτεί να τον παντρευτεί αν μονομαχήσουν και καταφέρει να την νικήσει.  Ο πολέμαρχος δέχτηκε και ο πατέρας της διαπραγματεύτηκε για το χρόνο εκπαίδευσης. Ο πολέμαρχος της έδωσε μέχρι την επόμενη άνοιξη να προετοιμαστεί για την μονομαχία.



Yim Wing Chun
Η Ng Mui που κατέβαινε στην αγορά για να αγοράσει tofu, έμαθε για το γεγονός προσέγγισε την Yim Wing Chun και αποκάλυψε την ταυτότητα της.  Η Ng Mui ήξερε ότι η μικροσκοπική κοπέλα ήταν δύσκολο να νικήσει έναν άγριο πολέμαρχο και αποφάσισε να την εκπαιδεύσει σε ένα ποιο απλοποιημένο στυλ που θα ταίριαζε καλύτερα σε μια γυναίκα ή άλλο μαχητή που δεν είχε το πλεονέκτημα του μεγέθους και της δύναμης.  Άρχισε να εκπαιδεύει την Wing Chun σε αυτό το νέο στυλ, συγκεντρώνοντας μόνο τα βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε λίγους μήνες αντί για μερικά χρόνια.  Μέχρι τη στιγμή που ο πολέμαρχος επέστρεψε την επόμενη άνοιξη, η Yim Wing Chun ήταν έτοιμη. Μπροστά από ολόκληρο το χωριό, παρουσίασε ένα είδος Kung Fu που δεν είχε δει ποτέ κανείς πριν. Χρησιμοποίησε τη μάζα και τη δύναμη του πολέμαρχου εναντίον του, ρέοντας γύρω από τις προσπάθειές του να χτυπήσει ή να την αρπάξει. Παρά τη διαφορά βάρους σχεδόν εκατό κιλών, κατάφερε να σπάσει την ισορροπία του πολέμαρχου που έγινε ευάλωτος σε επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Όταν ο πολέμαρχος κατέρρευσε ασυνείδητα στα πόδια της Υim Wing Chun, ένας βρυχηθμός σηκώθηκε από το πλήθος. Έτσι κέρδισε την ελευθερία της και τον σεβασμό. 
Η Ng Mui ταξίδεψε αργότερα σε όλη τη χώρα, αλλά πριν φύγει, είπε στην Yim Wing Chun να τιμήσει αυστηρά τις παραδόσεις του Kung Fu, να αναπτύξει το Kung Fu μετά το γάμο της και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανατρέψουν την κυβέρνηση Manchu και να αποκαταστήσουν τη δυναστεία των Μινγκ.  Η Yim Wing Chun παντρεύτηκε τον Leung Bok Chau, ανέπτυξε το Chi Sao και δίδαξε την πολεμική τέχνη στον άντρα της ο οποίος ονόμασε το σύστημα Wing Chun και το δίδαξε τον Leung Lan Kwai. Ο Leung Lan Kwai στη συνέχεια δίδαξε την τέχνη στον Wong Wah Bo. Ο Wong Wah Bo ήταν μέλος του θιάσου "Red Junk Opera", μαζί με τον Leung Yee Tei.  Ο ηγούμενος του ναού Shaolin, Chi Sin κρύβοντας την ταυτότητα του δούλευε ως μάγειρας και στη συνέχεια στο "Red Junk Opera", δίδαξε τεχνικές του κονταριού στον Leung Yee Tei.  Ο  Wong Wah Bo και ο Leung Yee Tei μοιράστηκαν όσα γνώριζαν για το Kung Fu, μαζί μοιράζονταν και βελτίωσαν τις τεχνικές τους, έτσι το κοντάρι πέρασε στην τέχνη του Wing Chun από τον Wong Wah Bo που απλοποίησε τις τεχνικές του. Ο Leung Yee Tei δίδαξε τον Leung Jan, έναν γνωστό βοτανολόγο στο Fοshan. Ο Leung Jan βαθιά την τέχνη και όλα τα μυστικά του Wing Chun, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο επίπεδο επάρκειας. Πολλοί δάσκαλοι του Kung Fu ήρθαν να τον προκαλέσουν, αλλά όλοι ήταν νικήθηκαν. Ο Leung Jan έγινε πολύ γνωστός, αργότερα δίδαξε την τέχνη του Wing Chun στον Chan Wah Shan. 

Για την ιστορία του Wing Chun υπάρχουν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναμεμιγμένες με φανταστικές ιστορίες και αληθινά γεγονότα  όπως και αρκετές διαφορετικές γενεαλογικές γραμμές 
στην Κίνα αλλά και στο Βιετνάμ, στην Σιγκαπούρη και στην Μαλαισία.  Η ποιο δημοφιλή και διαδεδομένη γραμμή είναι του Grand Master Yip Man (1893-1972) ο οποίος ανέπτυξε τις κινήσεις των σπαθιών, τελειοποίησε τις τεχνικές της ξύλινης κούκλας, βελτίωσε και απλοποίησε το σύστημα.

Grand Master Yip Man


Grand Master Yip Man

Yip Man και Bruce Lee
O Yip Man (Yip Kai Man) γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1893 στην πόλη Foshan στη νότια Κίνα. Ήταν από εύπορη οικογένεια και από μικρός έλαβε παραδοσιακή κινέζικη εκπαίδευση. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει Wing Chun Kung Fu με δάσκαλο τον Chan Wah-Shun και μετά από τρία χρόνια εξάσκησης εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του δασκάλου του και στη συνέχεια του θανάτου του, συνέχισε την εκπαίδευση του με έναν από τους αρχαιότερους μαθητές του Chan Wah-Shun τον Ng Chung-Sok.
Σε ηλικία 15 ετών μεταφέρθηκε στο Hong Kong και σε ηλικία 16 ετών παρακολούθησε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για πλούσιες οικογένειες και για μετανάστες που ζούσαν στο Hong Kong. Μια μέρα ενώ φοιτούσε στο σχολείο μαζί με ένα συμμαθητή του παρακολούθησε έναν ξένο αστυνομικό να δέρνει μία γυναίκα, επενέβη και αστυνομικός προσπάθησε να τον χτυπήσει, ο Yip Man χρησιμοποίησε Wing Chun με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να τρέξει μαζί με τον συμμαθητή του προς το σχολείο. Ο συμμαθητής του ανέφερε το περιστατικό σε έναν μεγαλύτερο άνδρα. Ο άνδρας κάλεσε τον Yip Man και του ζήτησε να του δείξει τι ξέρει. Ο Yip Man προσπάθησε να αποδείξει ότι το kung fu του ήταν καλό μάταια αφού είχε νικηθεί σύντομα μετά από λίγα χτυπήματα. Αποδείχτηκε ότι αυτός ο άνδρας ήταν ο Leung Bik γιος του δασκάλου του Chan Wah-Shun, Leung Jan. Μετά από αυτή τη συνάντηση ο Yip Man άρχισε να μαθαίνει Wing Chun από τον Leung Bik.
Σε ηλικία 24 ετών επέστρεψε στο Foshan με τις ικανότητες του στο Wing Chun αρκετά βελτιωμένες. Στη Foshan έγινε αστυνομικός, δεν άνοιξε επίσημη σχολή αλλά δίδασκε σε συναδέλφους του συγγενείς και φίλους. Απέκτησε φήμη αλλά μετά από διάφορες συγκυρίες όπως η ιαπωνική κατοχή και αργότερα ο κινέζικος εμφύλιος πόλεμος χάνοντας την περιουσία του επέστρεψε το 1949 στο Hong Kong. Ενώ ήταν σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του άνοιξε σχολή και σιγά σίγα απέκτησε φήμη. Το 1967 ίδρυσε μαζί με μαθητές του την Hong Kong Ving Tsun Athletic Association. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1972 πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου.

Yip Man και Ho Ka Ming
Dunkan Leung
Το Wing Chun είναι σχετικά ένα νέο σύστημα που δημιουργήθηκε από γυναίκα και είναι μία απλή, άκρως αποτελεσματική και πλήρη πολεμική τέχνη κοντινής εμβέλειας, είναι πολύ πρακτικό στην μάχη γιατί είναι απλό, ευθύ και γρήγορο χωρίς φανταχτερές και περιττές κινήσεις, χρησιμοποιεί την δύναμη του αντιπάλου και είναι μοναδικό σύστημα στον κόσμο που δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση.  Χρησιμοποιεί ευθείες γρήγορες αλυσιδωτές γροθιές, αγκωνιές, γονατιές, χτυπήματα με τα δάχτυλα στα μάτια, χαμηλά λακτίσματα με σκοπό να πλήξει τον αντίπαλο χωρίς να του αφήσει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης.  Η αποτελεσματικότερη επιθετική κίνηση στο Wing Chun είναι οι συνεχόμενες κάθετες αλυσιδωτές γροθιές. 

Wong Sheung Lung
William Chubg

Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως ένα ανορθόδοξο στυλ Kung Fu και όχι άδικα αφού διαφέρει αισθητά από τα άλλα στυλ όχι μόνο ως προς την φιλοσοφία του και τον τρόπο σκέψης του στην μάχη, βασίζεται στην απλότητα και στην απλή λογική αλλά και από τεχνικής πλευράς είναι αρκετά διαφορετικό, ένα παράδειγμα είναι η αδιαφορία προς τις χαμηλές σταθερές στάσεις θεωρώντας ότι περισσότερες πιθανότητες νίκης έχει αυτός που στέκεται πιο ψηλά. Η βασική στάση του   Wing Chun είναι ψηλή, τα πόδια να έχουν κλήση προς τα μέσα σχηματίζοντας ισοσκελές τρίγωνο. Η θεωρία και η δομή της στάσης θυμίζουν τον πύργο του Άιφελ.  Δίνει έμφαση στην επίθεση της ευθείας γραμμής βασισμένο στην θεωρία ότι η μικρότερη απόσταση μεταξύ του σημείου Α και του σημείου Β είναι η ευθεία γραμμή.  Δεν χρησιμοποιεί μυϊκή δύναμη γιατί σε αυτή την περίπτωση το πλεονέκτημα το έχει ο δυνατότερος,  εκμεταλλεύεται την δύναμη του αντιπάλου.  Η εκρηκτική δύναμη του Wing Chun είναι παρόμοια από την δύναμη που παράγει το τίναγμα ενός ελατηρίου.  Το Wing Chun ειδικεύεται στην μάχη κοντινής απόστασης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον αντίπαλο να αποφεύγει τα χτυπήματα και να ανασυγκροτείται, κολλάει στην επίθεση που έρχεται και συνεχίζει την επίθεση με ένα καταιγισμό γρήγορων χτυπημάτων, εισχωρεί στον αντίπαλο και δεν τον αφήνει να ανασάνει.  Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Wing Chun είναι ότι δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση κάτι που το κάνει διπλάσια γρήγορο από τα άλλα συστήματα. 
Το Wing Chun δεν απαιτεί ευλυγισία και ιδιαίτερες ικανότητες και δεν χρησιμοποιεί ψηλά λακτίσματα και μπορεί να ασκηθεί από τον οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, και εάν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από γυναίκα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι κατάλληλο για ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη και για γυναίκες.

Ύλη και περιεχόμενο του Wing Chun


To Wing Chun έχει συνολικά έξι φόρμες: τρεις άοπλες φόρμες, δύο φόρμες με όπλα και μία φόρμα στην ξύλινη κούκλα.  Σε σύγκριση με άλλες πολεμικές τέχνες είναι σχετικά λίγες αλλά αντιπροσωπεύουν το θεμέλιο του συστήματος και διδάσκουν τις αρχές, τις θεωρίες και τις τεχνικές του Wing Chun.

H πρώτη φόρμα του συστήματος είναι η Siu Nim Tao (Sil Lum Tao), το όνομα της φόρμας σημαίνει "Μικρή Ιδέα".  Η Siu Nim Tao αν και φαίνεται αρκετά απλή περιέχει όλο το βασικό θεμέλιο του Wing Chun και μεταξύ άλλων διδάσκει όλα τα βασικά χτυπήματα και όλες τις βασικές άμυνες του συστήματος, ενισχύει την βάση τον ποδιών, βοηθάει τον μαθητή να κατανοήσει την κεντρική γραμμή την οικονομία της κίνησης και ενεργοποίηση της ενέργειας.

Η δεύτερη φόρμα είναι η Chum Kiu (Chum Kil), το όνομα της φόρμας σημαίνει "Γεφύρωση της Απόστασης". Η Chum Kiu διδάσκει την ταυτόχρονη κίνηση και των δύο χεριών, πλευρική κίνηση και βηματισμούς, λακτίσματα και ισορροπία.

Η τρίτη φόρμα είναι η Biu Gee (Bil Jee), το όνομα της σημαίνει "Δάχτυλα που τρυπάνε".  Η Chum Kiu είναι η ποιο προχωρημένη άοπλη φόρμα του συστήματος και διδάσκει την απόκτηση του ελέγχου σε κοντινές αποστάσεις, χτυπήματα με τους αγκώνες και επιθετικά χτυπήματα με τα δάχτυλα.

 H φόρμα της ξύλινης κούκλας Muk Yan Jong (Mook Yan Jong) περιέχει συνολικά 116 τεχνικές (108 τεχνικές χεριών και 8 τεχνικές ποδιών που εκτελούνται σε ένα ξύλινο ομοίωμα ανθρώπου.  Η φόρμα μεταξύ άλλων διδάσκει την σωστή απόσταση αναπτύσσει την παραγωγή δύναμης από την μέση, αυξάνει την ταχύτητα βελτιώνει την ακρίβεια των τεχνικών και σκληραίνει τα άκρα.

Luk Dim Boon Gwun (Luk Dim Boon Gwan) "Μακρύ Κοντάρι" ή "Κοντάρι του Δράκου" 
Το Wing Chun χρησιμοποιεί ένα μακρύ κοντάρι μήκους 2.74 μέτρων με σκοπό την εκγύμναση και ενδυνάμωση των χεριών και ιδιαίτερα των καρπών. Υπάρχουν 12 τεχνικές που διδάσκουν τον έλεγχο, την μετάδοση της δύναμης από απόσταση και βελτιώνουν την ακρίβεια στα χτυπήματα.

Bart Cham Dao (Baat Cham Dao)
Η φόρμα χρησιμοποιεί δύο μαχαίρια πεταλούδες με μέγεθος ίσο με τον πήχη ενός άνδρα, σκοπός είναι η ανάπτυξη της ταχύτητας, η ακρίβεια των τεχνικών και η μετάδοση της δύναμης στα άκρα.

Λακτίσματα. 
Το Wing Chun περιέχει οκτώ βασικά λακτίσματα τα οποία είναι πολύ καταστροφικά και δεν έχουν ποτέ στόχο το κεφάλι.  

Chi Sao (Κολλημένα Χέρια)

Το Chi Sao είναι μία μέθοδος ευαισθησίας στα χέρια ώστε ο μαχητής να μπορεί να αισθανθεί τις προθέσεις, τις κινήσεις, και την δύναμη του αντιπάλου.  Διδάσκει στον μαθητή του Wing Chun πως να χρησιμοποιεί την δύναμη του αντιπάλου χωρίς να καταβάλει περιττή ενέργεια, πως να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα άμυνα και επίθεση.  Το Chi Sao αναπτύσσει τα αντανακλαστικά και σε προχωρημένο στάδιο καθιστά τον μαχητή ικανό να μάχεται ακόμα και στο σκοτάδι.

Phon Sao (Χέρια που Παγιδεύουν)
Το Phon Sao είναι μία μέθοδος που αναπτύσσει την ικανότητα στον μαχητή να παγιδεύει και να ακινητοποιεί τα χέρια του αντιπάλου.

Chi Gurk (Κολλημένα Πόδια) 
Το Chi Gurk είναι μία περίπλοκη και προχωρημένοι μέθοδος που αναπτύσσει την ικανότητα του μαχητή να διαχειρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία τα πόδια του βρίσκονται σε επαφή με τα πόδια του αντιπάλου, κατά τον ωφελιμότερο για αυτόν τρόπο.

Υπάρχουν αρκετά εργαλεία εκπαίδευσης στο Wing Chun, τα ποιο συνηθισμένα είναι ο σάκος γεμάτος άμμο στερεωμένος στον τοίχο και η ξύλινη κούκλα.

Η Ξύλινη Κούκλα.  Μuk Yan Jong

o Yip Man εκτελεί τεχνικές στην ξύλινη κούκλα.

Η ξύλινη κούκλα προέρχεται από το μοναστήρι Shaolin και χρησιμοποιείται σε διάφορα συστήματα Kung Fu διαμορφωμένη ειδικά για τις ανάγκες του κάθε συστήματος. Η ξύλινη κούκλα του Wing Chun χρησιμοποιήθηκε από την Ng Mui για ποιο αποτελεσματική εκπαίδευση.
Το muk yan jong έχει τρία χέρια και ένα πόδι, το οποίο αντιπροσωπεύει το σώμα του αντιπάλου σε διάφορες θέσεις. Οι ξύλινες λωρίδες στις οποίες είναι παραδοσιακά τοποθετημένο το muk yan jong έχουν ελαστικότητα που είναι παρόμοια με την ακούσια αντίδραση του ανθρώπινου αντιπάλου και επιτρέπει στον χρήστη να ασκεί την απορρόφηση ενέργειας στη στάση του.  Ο μοντέρνος σχεδιασμός δημιουργήθηκε από τον Yip Man στο Χονγκ Κονγκ για να ποιο πρακτική η χρήση του σε ένα διαμέρισμα.   H εξάσκηση στην ξύλινη κούκλα βοηθάει στην απόκτηση της σωστή απόστασης, αναπτύσσει την παραγωγή δύναμης από την μέση, αυξάνει την ταχύτητα βελτιώνει την ακρίβεια των τεχνικών και σκληραίνει τα άκρα.

Η Διάδοση του Wing Chun


O Yip Man διδάσκει στον Bruce Lee το Chi Sao
Lo Man Kam

Αρκετοί μαθητές του Yip Man έγιναν διάσημοι και διέδωσαν το Wing Chun στον δυτικό κόσμο, ο ποιο γνωστός μαθητής του ήταν ο Bruce Lee που με βάση το Wing Chun αλλά και με προσθήκες πυγμαχίας και δυτικής ξιφασκίας δημιούργησε το δικό του σύστημα μάχης το Jeet Kune Do
Στην πραγματικότητα ο Bruce Lee έμαθε λίγα πράγματα από τον Yip Man και αυτά στην αρχή, τα περισσότερα πράγματα τα έμαθε από κάποιους μαθητές του Yip Man και κυρίως από τον Wong Shun Leung.  Ο Wong Shun Leung στην πραγματικότητα ήταν αυτός που εκπαίδευσε τον Bruce Lee και γι΄αυτό κράτησε αποδεικτικό μία επιστολή που έγραψε ο Bruce στον Wong και έγραφε:  "Ακόμα κι αν είμαι (τεχνικά) μαθητής του Yip Man, στην πραγματικότητα, έμαθα μου Kung-fu από εσένα."  Την επιστολή αυτή την είχε ο Wong πάντα στο πορτοφόλι του.  Ένα μεγάλο μέρος της δημοτικότητας του Wing Chun οφείλεται στις ταινίες του Bruce Lee.  Aν και ο Bruce Lee στις ταινίες χρησιμοποιούσε ένα στυλ που δεν ήταν καθαρό kung fu αλλά ήταν ένα κινηματογραφικό διαφοροποιημένο Jeet Kune Do από αυτό που δίδασκε στους μαθητές του ένας ασκούμενος του Wing Chun θα αναγνωρίσει αρκετές τεχνικές από το Wing Chun.

Yip Man και Leung Ting


Η πραγματική όμως διάδοση του Wing Chun έγινε από τους μαθητές του Yip Man οι οποίοι διδάχθηκαν ολόκληρο το σύστημα και αργότερα άνοιξαν σχολεία στο Χονγκ Κονγκ και στην Αμερική μετά τον θάνατο του Yip Man και αργότερα διάφορα παραρτήματα στον υπόλοιπο κόσμο.  Μερικοί από αυτούς είναι: οι Leung Sheung, Lok Yiu, Tsui Seung Tin, Wong Shun Leung, Moy Yat,  Leung Ting, William Cheung, Ho Kam Ming, Yip Chun, Yip Chin, Lo Man Kam, Αllan Lee, Duncan Leung.
Επειδή ο Yip Man δίδαξε τους μαθητές του σε διαφορετικούς χρονικούς περιόδους κατά τους οποίους όχι μόνο βελτίωνε το σύστημα από τις εμπειρίες που αποκτούσε από την εξάσκηση αλλά μεγάλωνε και ηλικιακά δεν δίδαξε όλους τους μαθητές του με τον ίδιο τρόπο, λογικό ήταν να προκύψουν διαφορετικές γραμμές.  Ενδεικτικά αναφέρουμε πέντε διαφορετικές γραμμές μεταξύ τους οι οποίες διδάσκονται στην Ελλάδα: Γραμμή Wong Shun Leung, γραμμή Ho Kam Ming, γραμμή  William Cheung, γραμμή Leung Ting και γραμμή  Duncan Leung. 
Οι ποιο διαδεδομένες γραμμές στην Δύση είναι του William Chung και του Leung Ting, όσον αφορά για την γραμμή του William Cheung αμφισβητείται και δεν θεωρείται αυθεντική από όλες τις άλλες γραμμές και δασκάλους του Wing Chun ισχυριζόμενοι ότι ο William Cheung έχει τροποποιήσει τις βασικές αρχές του συστήματος.
Από τις κύριες γραμμές λόγο αποχωρήσεων υψηλόβαθμων εκπαιδευτών από τις ομοσπονδίες έχουν προκύψει δευτερεύον γραμμές χωρίς μεγάλες διαφορές, πρόσφατο παράδειγμα οι αποχωρήσεις δύο έμπειρων κορυφαίων υψηλόβαθμων δασκάλων από την ΙWTA (International Wing Tsun Association) οργάνωση του Grand Master Leung Ting, Emin Boztepe και Τάσου Παναγιωτόπουλου ιδρύοντας τις δικές τους οργανώσεις: EBMAS (Emin Boztepe Martial Arts System) και IDVTA (International Dynamic Ving Tshun Association) αντίστοιχα.

Wong Shun Leung

Leung Ting


Tο όνομα του συστήματος γράφεται και προφέρεται στα Αγγλικά με διάφορους τρόπους όπως Ving Tsun, Wing Chun, Wing Tsun, Yong Chun.
Ο Yip Man μαζί με τους μαθητές του το 1967 ίδρυσε στο Hong Kong το Ving Tsun Athletic Association χρησιμοποιώντας τον τρόπο γραφής: Ving Tsun
Oι περισσότεροι από τους μαθητές του Yip Man όταν ξεκίνησαν να διδάσκουν δυτικούς αναγκάστηκαν να αποδώσουν το όνομα τις πολεμικής τους τέχνης με λατινικούς χαρακτήρες. Έτσι προέκυψαν διαφορετικοί τρόποι γραφής, αργότερα όμως οι δάσκαλοι επέλεγαν τον τρόπο γραφής για να ξεχωρίσουν οι διάφορες γενεαλογίες μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετές διαφορές. O Wong Shun Leung και o Kwok Fu προτιμούσαν να το γράφουν Ving Tsun στα Αγγλικά, ενώ ο Leung Ting που ήθελε να ξεχωρίσει την γραμμή του από τις υπόλοιπες προτίμησε να το γράφει Wing Tsun.  Ο Yip Man το 1967 ίδρυσε στο Hong Kong το Ving Tsun Athletic Association

Πρωτοπόροι του Wing Chun στην Ελλάδα είναι ο Sifu Γιώργος Κόντρας στην Αθήνα και ο Sifu Βασίλης Σίατρας στην Χαλκίδα.  Το 1977 o Sifu Γιώργος Κόντρας παρουσιάζει πρώτος το Wing Chun μέσω δίμηνου σεμιναρίου στη σχολή καράτε του Τάσου Ανδρεάδη.

Sifu Γιώργος Κόντρας


To Wing Chun στον κινηματογράφο


O Wong Shun Leung με τον Bruce Le / Bruce's Fingers aka Bruce Deadly Fingers 1976


Η κινηματογραφική σειρά Ip Man (2008-2010-2015) με τον Donnie Yen τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μετά τον θάνατο του Grand Master αλλά και η ταινία The Grandmaster (2013) με τον Kar Wai Wong που κατά την γνώμη μου είναι ποιο κοντά στην πραγματικότητα συνέβαλαν στην δημοτικότητα του Wing Chun.  Όμως το Wing Chun περιέχεται σε πολύ περισσότερες ταινίες.  Οι ταινίες "Warriors Two" και "The Prodigal Son" θεωρούνται  από τις καλύτερες ταινίες πολεμικών τεχνών που απεικονίζουν την αυθεντική έκδοση του στυλ Wing Chun.


Εδώ υπάρχει ένας κατάλογος ταινιών περιέχουν Wing Chun   

Wing Chun 1994


Ip Man 2008


Sherlock Holmes 2009


Ιp Man 2 2010


The Legend Is Born – Ip Man 2010


I Love Wing Chun 2011


Mugamoodi 2012


Ip Man: The Final Fight 2013


Ip Man 3 2015


The Final Master 2015


O Jackie Chan έχει εκπαιδευτεί από τον Grand Master Leung Ting σε τεχνικές Wing Tsun και ξύλινης κούκλας για τις ανάγκες των ταινιών του. 

Leung Ting και Jackie Chan
Leung Ting και Jackie Chan
O Jackie Chan εκπαιδεύτηκε από τον Leung Ting στην ξύλινη κούκλα

Ο Grand Master Wong Shun Lung είχε σημαντικό ρόλο στην ταινία "Bruce's Deadly Fingers"





Πόσο εύκολο είναι το Wing Chun

O περισσότερος κόσμος έχει εσφαλμένα την εντύπωση ότι το Wing Chun είναι μία πολεμική τέχνη που μαθαίνετε εύκολα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί δάσκαλοι και οργανώσεις μέσα από διαφημίσεις για να προσελκύσουν κόσμο έδιναν την εντύπωση ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να μάθει κάποιος την τέχνη, ακόμα να γίνει και εκπαιδευτής.  Το Wing Chun σύγκριση με άλλες Κινέζικες πολεμικές τέχνες έχει μικρότερη ύλη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να μαθευτεί σωστά, προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι αρκετά δύσκολη τέχνη και χρειάζεται να "φτύσει αίμα κάποιος για να την μάθει. όπως σε όλες τις πολεμικές τέχνες χρειάζεται ένας καλός δάσκαλος και αρκετή υπομονή.  Μην ξεχνάμε ότι το Wing Chun είναι Kung-Fu που σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος να δαπανήσει χρόνο και ενέργεια για να γνωρίσει τα μυστικά του και να κυριαρχήσει.


Πηγές:
WING CHOUN: KINEZIKO KOYNΓΚ ΦΟΥ / Περιοδικό SPORT KARATE, τεύχος 3, Ιούνιος 1986
WING TSUN ΤΟ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ KUNG FU / Περιοδικό SAMURAI, τεύχος 9,  Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 1987
http://www.wingchunconcepts.com/historyofwingchun.php
https://www.wingchun.edu.au/the-academy/lineage/ng-mui
http://tangskungfu.com/wingchungreek.html
http://appliedwingchun.com/cms/about-us/history-of-wing-chun
https://www.wingtzun-kungfu.com/news/wing-tsun-knowledge/wing-tsun-%CE%AE-ving-tsun-%CE%AE-wing-chun/


Αναρτήσεις του nasosmartialarts.blogspot.com 

σχετικές με το Wing Chun





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια