Fujian Bai He Quan 白鶴 拳 (White Crane Kung Fu) Ο Λευκός Γερανός του Fujian

Fujian Bai He Quan 白鶴 拳  

(White Crane Kung Fu) 

Ο Λευκός Γερανός του Fujian


Το σύστημα του Λευκού Γερανού του Fujian (Fujian Bai He Quan) είναι ένα νότιο σύστημα kung fu που μιμείται τις κινήσεις του λευκού γερανού. αναπτύχθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από την Fang Qi-Niang ύστερα από παρατήρηση των κινήσεων και των μεθόδων επίθεσης του γερανού.  Το σύστημα του Λευκού Γερανού του Fujian συνδέεται με τον ναό Shaolin και δεν πρέπει να συγχέεται με το σύστημα του Λευκού Γερανού του Θιβέτ το οποίο έχει εντελώς διαφορετική καταγωγή.

Η Fang Qi-Niang ζούσε με τον πατέρα της στο Fujian, διδάχθηκε από τον πατέρα της νότιο Shaolin Kung Fu. Ο πατέρας της πέθανε όταν επιτέθηκαν από άνδρες από ένα γειτονικό χωριό. Αν και δεν είχε μάθει το ύφος του πατέρα της.
Σύμφωνα με τον μύθο (υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του μύθου), μια μέρα όταν η Fang κοιτούσε έξω από το σπίτι της, παρατήρησε δύο γερανούς που πάλευαν μεταξύ τους, Παρατήρησε πώς ήταν σε θέση ο ένας να αποφύγει τις επιθέσεις του άλλου.  Προσπάθησε να τους κυνηγήσει με μπαμπού. Κάθε φορά που η Fang θα προσπαθούσε να τους χτυπήσει ή να τους ρίξει, απέφευγαν τις επιθέσεις της.

Ο Fang αξιολόγησε και μελέτησε προσεκτικά τις κινήσεις και τις μεθόδους μάχης του γερανού σε τρία χρόνια δίπλα στον ποταμό. Χρησιμοποιώντας το σύστημα Shaolin που είχε διδαχθεί από τον πατέρα της ως βάση και συνδύασε τις κινήσεις του γερανού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο σύστημα μάχης γνωστό ως το σύστημα του Λευκού Γερανού του Fujian το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στη νότια Κίνα.

Με την πάροδο του χρόνου το σύστημα διακλαδίστηκε σε πέντε στυλ:
su he quan, ming he quan, shi he quan, fei he quan, zong he quan

Στην Κίνα, ο Λευκός Γερανός είναι συμβολικός της μακράς ζωής. Το μεγάλο πουλί πιστεύεται ότι ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή το σώμα του περιέχει τεράστιες ποσότητες jing, που μεταφράζεται ως βασική ενέργεια, ή λίμπιντο. Ο Γερανός είναι σε θέση να δημιουργήσει εύκολα το jing καθώς είναι ένα ήρεμο και συγκινητικό πουλί που έχει μεγάλες δυνάμεις συγκέντρωσης.
Αυτό που κάνει τον Λευκό Γερανό ανίκητο είναι ότι κολλάει. Όταν ο γερανός επιτεθεί, δημιουργείται αμέσως επαφή, η οποία ονομάζεται γέφυρα. Αν ο αντίπαλος προσπαθήσει να επιτεθεί, ο γερανός εκτρέπει το χτύπημα. Αν ο αντίπαλος αποσυρθεί, ακολουθεί ο γερανός. Δεν απελευθερώνει την αφή του μέχρι να δει την ευκαιρία να χτυπήσει, και όταν το κάνει, ο Γερανός δεν δείχνει κανένα έλεος. Δεν υπάρχει διαφυγή από τα κολλητά φτερά του Λευκού Γερανού.

Η εκπαίδευση στον Λευκό Γερανό αναπτύσσει στον μαχητή εσωτερική και εξωτερική δύναμη μέσω της εσωτερικής ανάπτυξης Qi και της εξωτερικής οστικής και μυϊκής δύναμης.

Ο Λευκός Γερανός περιλαμβάνει τεχνικές χεριών μικρής εμβέλειας που επικεντρώνονται στο κλείδωμα των αρθρώσεων, τεχνικές μακριάς εμβέλειας που καθορίζονται σε χτυπήματα σε ζωτικές περιοχές.  Οι κινήσεις του είναι ταχύτατες και ζωντανές.

Πηγές:
http://southerncranekungfu.com/about-sck/history-of-tiger-crane-combination/
http://feedingcranekungfu.org/history.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Fujian_White_Crane

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια