Kyokushin Karate 極眞會館


Kyokushin Karate 極眞會館


To Kyokushin Karate είναι σύγχρονο σύστημα karate με παραδοσική δομή και ιεραρχία, δημιουργήθηκε από τον Masutatsu (Mas) Oyama στις αρχές της δεκαετίας του 1960.  O Mas Oyama είχε ασκηθεί σε διάφορες πολεμικές τέχνες όπως Κινέζικο και Κορεάτικο Kempo, πυγμαχία, Judo, Shotokan Karate και Goju Ryu Karate.
Kyokushin σημαίνει το "Στυλ της Αλήθειας", είναι γνωστό ως το πιο σκληρό καράτε.  Η εκπαίδευση του είναι σκληρή και επίπονη και απαιτεί υψηλή πειθαρχία και υπομονή αλλά και τεράστια αποθέματα ψυχικής και σωματικής δύναμης.

Mas Oyama (1923-1994)

Grandmaster Masutatsu Oyama

Ο Mas (Masutatsu) Oyama γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1923 στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Hyung Yee. Σε μικρή ηλικία πήγε στη Μαντζουρία, στη νότια Κίνα, στο αγρόκτημα της αδελφής του και σε ηλικία των εννέα ετών άρχισε την εκπαίδευση του στο κινέζικο kempo, σε ηλικία 12 ετών επέστρεψε στην Κορέα και συνέχισε την εκπαίδευση στο κορεάτικο kempo. Το 1938 σε ηλικία 15 ετών, ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να γίνει πιλότος και να υπηρετήσει τον αυτοκρατορικό στρατό αλλά αυτό αποδείχτηκε δύσκολο ειδικά για ένα Κορεάτη στη Ιαπωνία και σύντομα εγκατέλειψε. Συνέχισε την εκπαίδευση του στις πολεμικές τέχνες με judo και πυγμαχία και μετά από μικρό χρονικό διάστημα άρχισε karate στο dojo του Gichin Funakoshi στο πανεπιστήμιο Τakushoku. Η πρόοδος του στο karate ήταν γρήγορη αφού σε ηλικία 17 ετών απέκτησε το 2ο dan και σε ηλικία 20 ετών το 4ο dan. Στη συνέχεια ο Oyama γνώρισε τον Νei-Chu So έναν από τους καλύτερους μαθητές του Gogen Yamaguchi και λόγο ότι του έμοιαζε και ήταν από την Κορέα απέκτησε στενούς δεσμούς μαζί του και άρχισε να ασκείται στο Goju Ryu κάτω από την επίβλεψη του ίδιου του Gogen Yamaguchi . Το 1948 ο Mas Oyama ανέβηκε στην κορυφή του όρους Minobu και για 14 μήνες απομονωμένος από τον κόσμο άρχισε ένα σκληρό και απάνθρωπο πρόγραμμα εκπαίδευσης στο karate και τον διαλογισμό με σκοπό να γίνει ο καλύτερος καρατέκα της Ιαπωνίας. To 1947 κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα karate αλλά έμεινε ανικανοποίητος και αποφάσισε να ανέβει ξανά στο βουνό για ακόμα πιο σκληρή εξάσκηση στο karate στο κρύο κάτω από τους καταρράκτες χτυπώντας δέντρα και σπάζοντας πέτρες 12 ώρες την ημέρα κάθε μέρα αλλά και μελετώντας Ζεν και φιλοσοφία και μετά από 18 μήνες αφού ήταν σίγουρος για τον εαυτό του κατέβηκε από το βουνό. O Mas Oyama το 1953 άνοιξε το Oyama Dojo στο Τόκιο και παράλληλα ταξίδευε εντός και εκτός Ιαπωνίας κάνοντας επιδείξεις κυρίως αντιμετωπίζοντας ταύρους με γυμνά χέρια. Σύντομα ανέπτυξε το δικό του σύστημα karate, ιδιαίτερα σκληρό και πρακτικό που ονομάστηκε Kyokushin που σημαίνει το στυλ της αλήθειας.




Τα 100 κούμιτε

Tα 100 κούμιτε είναι μία ακραία δοκιμασία σωματικής και διανοητικής αντοχής στο Kyokushin Karate και αποτελείται από 100 γύρους κούμιτε και ο καρατέκα που θα υποβληθεί στην δοκιμασία θα πρέπει να αντιμετωπίσει 100 διαφορετικούς αντιπάλους τον έναν μετά τον άλλον.  Την δοκιμασία αυτή την υιοθέτησε ο ιδρυτής του kyokushin karate, Masutatsu Oyama από το kendo καθώς πίστευε ότι ο καρατέκα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ασταμάτητα 100 αντιπάλους σημαίνει ότι είναι βασιλιάς του karate.  Την δοκιμασία την πέρασε πρώτος ο ίδιος ο Masutatsu Oyama ο οποίος ολοκλήρωσε τα 100 κούμιτε τρεις φορές σε τρεις διαδοχικές μέρες.


Το Kyokushin karate σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ιαπωνικά στυλ karate που βασίζονται στην γραμμική κίνηση, βασίζεται στην κυκλική κίνηση. Οι τεχνικές βάσης του Kyokushin karate προέρχονται από το Goju Ryu Karate.  

Οι αγώνες του Kyokushin Karate είναι ιδιαίτερα σκληροί, πλήρους επαφής χωρίς προστατευτικά με κανονισμούς, και συγκαταλέγεται στα νοκ ντάουν στυλ.
Αν και είναι γνωστό για σκληρούς αγώνες του στα πρωταθλήματα του Kyokushin Kai, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις παραδοσιακές βασικές τεχνικές, στα kata, στις ασκήσεις αναπνοής (ibuki) και στα σπασίματα (tamesivari)


Grandmaster Masutatsu Oyama




Πηγές:
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2012/12/masutatsu-oyama-27-1923-26-1994.html
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2019/01/100.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια