Pak Hok Pai (White Crane Kung Fu) Ο Λευκός Γερανός του Θιβέτ

Pak Hok Pai (White Crane Kung Fu)     

Ο Λευκός Γερανός του Θιβέτ


Το σύστημα του Λευκού Γερανού του Θιβέτ (Pak Hok Pai) αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της δυναστείας Ming από τον Ιερέα Dai-Dot αφού παρατήρησε ένα Γερανό να αντιμετωπίζει έναν πίθηκο.  Το σύστημα είναι γνωστό ως Pak Hok Chuan, Hop Gar συνδέεται με τo Lama Pai και δεν πρέπει να συγχέεται με το σύστημα του Λευκού Γερανού του Fujian (Fujian White Crane Kung Fu) το οποίο έχει εντελώς διαφορετική καταγωγή.

Ο Dai-Dot γεννήθηκε το 1426 και ήταν μέλος μιας νομαδικής φυλής που ταξίδεψε σε όλο το Θιβέτ και το Qinghai. Ήταν ένας ενεργός νεαρός άνδρας που ασκούσε ιππασία, πάλη (Shuai-Jiao) και μία ιδιαίτερη τεχνική κλειδωμάτων. Αφού χειροτονήθηκε ως μοναχός στο Θιβέτ, έμαθε επίσης μια πολεμική τέχνη που ήταν προφανώς ινδικής προέλευσης. Για αρκετά χρόνια ο Dai-Dot υποχώρησε στα βουνά για να ζήσει στην απομόνωση, να μελετήσει βουδιστικά κείμενα και να ασκήσει διαλογισμό και να βελτιώσει την ικανότητά του στις πολεμικές τέχνες. Μια μέρα ο Dai-Dot παρατήρησε μία μάχη μεταξύ ενός πιθήκου και ενός γερανού.  Ο γερανός με την βοήθεια των φτερών του απέφευγε συνεχώς τις επιθέσεις του πιθήκου ενώ με την βοήθεια του μεγάλου λαιμού του κατάφερνε επώδυνα χτυπήματα με το ράμφος του στο πρόσωπο του πιθήκου.  Ο πίθηκος έχασε το ένα μάτι και φυσικά τον αγώνα με τον γερανό.  Ο  Dai-Dot αφού μελέτησε τις κινήσεις του γερανού και τις ενσωμάτωσε στις πολεμικές τέχνες που είδη γνώριζε.  Αρχικά το σύστημα περιλάμβανε οκτώ τεχνικές προερχόμενες από τις κινήσεις του γερανού και ορισμένες κινήσει και λαβές από τις κινήσεις του πιθήκου.  Αρχικά ο Dai-Dot ονόμασε το σύστημα "Βρυχηθμό του Λιονταριού".  Στην συνέχεια οι Θιβετιανοί εμπλούτισαν και εξέλιξαν το σύστημα πρόσθεσαν αναπνευστικές ασκήσεις και του έδωσαν την ονομασία Pak Hok Chuan.
Η τέχνη αναπτύχθηκε μυστικά στο Θιβέτ κατά την διάρκεια της Δυναστείας Ming και μεταφέρθηκε στην κεντρική και νότια Κίνα στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο Λευκός Γερανός είναι ένα αρκετά δύσκολο σύστημα και απαιτεί μακρόχρονη εκπαίδευση για να μαθευτεί.  Περιλαμβάνει στιγμιαίες επιθέσεις σε ζωτικά σημεία του αντιπάλου, σαρωτικές εκτροπές των επιθέσεων που εκμεταλλεύονται την ροπή του αντιπάλου, ψηλά λακτίσματα, χτυπήματα με του αγκώνες και τα δάχτυλα (με τη μορφή του ράμφους του γερανού).  Επίσης περιλαμβάνει γνώση ιατρικής, και εξάσκηση σε παραδοσιακά όπλα.


Πηγές: 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ -Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ 2004
http://www.twckungfu.com/energizer/lineage/lineage.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3ACrane_(martial_arts)
https://martialarts.fandom.com/wiki/Tibetan_White_Crane

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια