Mona Fong Yat-wah (Lady Shaw) 方逸华 (1934-2017)

Mona Fong Yat-wah (Lady Shaw) 

方逸华  (1934-2017)



Η Mona Fong υπήρξε μία από τις κορυφαίες γυναίκες της Ασίας, τραγουδίστρια, παραγωγός κινεζικών ταινιών του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και διευθύντρια παραγωγής.
Γεννήθηκε στη Σαγκάη το 1934 ως Lee Monglan, κόρη ενός τραγουδιστή νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, το 1940 μετακόμισε μαζί με την μητέρα της στο Χονγκ Κονγκ και σύντομα έγινε επαγγελματίας τραγουδίστρια και τραγουδούσε μαζί με άλλους τραγουδιστές και ηθοποιούς από τη δεκαετία του 1950 και τη δεκαετία του 1960 στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, τραγουδώντας κυρίως σε μεγάλα κινεζικά νυχτερινά κέντρα και θέατρα.
Ήταν γνωστή για τις δυνατότητες της να τραγουδά στα κινεζικά και στα αγγλικά και συχνά τραγουδούσε κινεζικά τραγούδια στα αγγλικά.
To 1965 μετά από μία λαμπερή καριέρα σταμάτησε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα για να τραγουδήσει για ταινίες και να ηχογραφήσει τα δικά της άλμπουμ.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, υπέγραψε συμβόλαιο με το EMI και κυκλοφόρησε πολλά κινεζικά και αγγλικά τραγούδια.  Έγινε επίσης τραγουδίστρια στις ταινίες του Shaw Brothers Studio.
H Fong κατά την διάρκεια μιας παράστασης στη Σιγκαπούρη το 1952 επέστησε την προσοχή του Run Run Shaw.  Το 1969, η Fong προσχώρησε στην εταιρεία παραγωγής ταινιών που ίδρυσε ο Shaw μαζί με τον αδερφό του.  Έγινε γενικός διευθυντής του Shaw Brothers Studio το 1996 και επέβλεψε τις καθημερινές της δραστηριότητες.  Tο 1997 έγινε δεύτερη σύζυγος του, Η πρώτη σύζυγός του, Lily Wong Mee-chun, πέθανε το 1987.
Η Fong από το 1998 μέχρι και το 2012 ήταν διευθύντρια, πρόεδρος και συνιδιοκτήτης σε ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα του Χονγκ Κονγκ, το TVB (Television Broadcasts Limited  που ίδρυσε ο Run Run Shaw μαζί με τον  Sir Douglas Clague και τον Harold Lee Hsiao-wo.
Έχει παράγει πάνω από 200 ταινίες μεταξύ αυτών πολλές κορυφαίες ταινίες της χρυσής εποχής του Χονγκ Κονγκ όπως: “The King of Masks” “36th Chamber of Shaolin” “Five Deadly Venoms” και “The Avenging Eagle

Η Mona Fong απεβίωσε στις 22 Νοεμβρίου 2017 σε ηλικία 83 ετών σε σανατόριο νοσοκομείου του Χονγκ Κονγκ.



Πηγές:
www.straitstimes.com
www.scmp.com
https://variety.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια