Jim Kelly (1946-2013)

 


Jim Kelly (1946-2013)

Ο James Milton Kelly (Jim Kelly) γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1946 στο Κεντάκι των ΗΠΑ.  Στο Γυμνάσιο Bourbon County ασχολήθηκε έντονα με τον αθλητισμό, αγωνιζόμενος στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το στίβο.  Στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ έπαιζε ποδόσφαιρο, αλλά έφυγε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, αφού ένας προπονητής αναφέρθηκε σε έναν αφροαμερικανό συμπαίκτη του με φυλετικές διαφωνίες. 

Ο Kelly εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες υπό την εποπτεία του Sin Kwan The στο Shaolin-Do στο Λέξινγκτον του Κεντάκι και στην συνέχεια στο Shorin-Ryu Karate υπό την καθοδήγηση των Parker Shelton, Nate Patton και στο Okinawa Te υπό την καθοδήγηση του Gordon Doversola.
Το 1971, κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα και την ίδια χρονιά τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Καράτε μεσαίου βάρους στο Διεθνές Πρωτάθλημα Καράτε του 1971 στο Long Beach.  Άνοιξε το δικό του dojo, στο οποίο συχνάζουν πολλές διασημότητες του Χόλυγουντ, δίδαξε καράτε στον ηθοποιό Calvin Lockhart για ρόλο στο θρίλερ "Melinda" (1972).




Ο Jim Kelly ήταν ένας από τους κορυφαίους αστέρες των πολεμικών τεχνών των αρχών της δεκαετίας του 1970.  Έκανε την εμφάνιση του στον κινηματογράφο το 1972 με έναν δευτερεύοντα ρόλο στην κινηματογραφική ταινία "Melinda" (1972) και αμέσως μετά είχε έναν συ πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον Bruce Lee και τον John Saxon στην κλασική ταινία του Bruce lee "Enter the Dragon", ο ρόλος προοριζόταν αρχικά για τον ηθοποιό Rockne Tarkington, ο οποίος εγκατέλειψε τρεις ημέρες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας στο Χονγκ Κονγκ επειδή θεώρησε ότι η αμοιβή του ήταν χαμηλή και την τελευταία στιγμή ο παραγωγός Fred Weintraub επέλεξε τον Jim Kelly o οποίος ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής karate και διατηρούσε δικό του dojo για τον ρόλο του Williams ενός έγχρωμου που έχει προβλήματα με τον νόμο στο Λος Άντζελες και παλιός φίλος του Roper (John Saxon) από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η επιτυχημένη εμφάνιση του στο "Enter the Dragon" τον οδήγησε σε μία σειρά από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες πολεμικών τεχνών "blaxploitation" μεταξύ των οποίων "Three the Hard Way" (1974), "Golden Needles" (1974) και "Black Belt Jones"(1974).  
Στη συνέχεια στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες δράσης. 



Ήταν πρωτοπόρος και εμβληματικός τόσο ως πολεμικός καλλιτέχνης όσο και ως ηθοποιός.  Το αυθεντικό του στιλ, η εξαιρετικά δροσερή εμφάνισή του και η αθόρυβη προσωπικότητά του καθόρισαν δεκαετίες δημιουργίας ταινιών και βοήθησαν στον καθορισμό του τόνου για τα αστέρια ταινιών δράσης για τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τα επιτεύγματα του στις πολεμικές τέχνες και στον κινηματογράφο ήταν και επαγγελματίας τενίστας, ενώ αργότερα στη ζωή του έγινε εκπαιδευτής τένις.
Ο Jim Kelly είχε παντρευτεί δύο φορές, πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013 σε ηλικία 67 ετών από καρκίνο στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. 




Μερική φιλμογραφία:

Melinda (1972) 
Enter the Dragon (1973) 
Black Belt Jones (1974) 
Three the Hard Way (1974) 
Golden Needles (1974)
Take a Hard Ride (1975)
Hot Potato (1976) 
Black Samurai (1977) 
The Tattoo Connection (1978)
Death Dimension (1978) 
The Amazing Mr. No Legs (1979)
One Down, Two to Go (1982) 
The Last Match (1990)
Stranglehold (1994)
Ultimatum (1994)
Macked, Hammered, Slaughtered and Shafted (2004)
Afro Ninja (2009)







Πηγές:
https://en.wikipedia.org
https://www.imdb.com
https://www.wingchunnews.ca
https://www.bloodyelbow.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια