Chang Cheh 張徹 (1923-2002)



Chang Cheh 張徹 (1923-2002)

O Chang Cheh ήταν Κινέζος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός και παραγωγός ενεργός στις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980.  Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1923 στη Σαγκάη στην Κίνα.

O Chang Cheh ήταν αναμφισβήτητα ο κορυφαίος σκηνοθέτης ταινιών δράσης και πολεμικών τεχνών που χαρακτηρίζονται από την στιβαρότητα και τις πολύ πρωτότυπες ακολουθίες δράσης, στο Χονγκ Κονγκ την δεκαετία του 1970. 

Αναφερόμενος ως "Ο νονός του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ", ο Chang Cheh κατά την διάρκεια της περίφημης καριέρας του σκηνοθέτησε περισσότερες από 90 ταινίες δράσης, wuxia και kung fu στη Μεγάλη Κίνα, η πλειοψηφία τους με το Shaw Brothers Studio στο Χονγκ Κονγκ. 

Μετά την αποφοίτησή του από το Εθνικό Κεντρικό Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε πολιτική, ο Chang μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ, όπου έγινε κριτικός κινηματογράφου.  Ξεκίνησε τη βιομηχανία του κινηματογράφου ως σεναριογράφος. Το πρώτο του σενάριο ήταν το "Girl's Mask" (1947), μια ταινία από τη Σαγκάη. Συνέχισε να γράφει σενάρια πριν κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του το 1949 στην ταινία "Happennings in Ali Shan".  Το 1967 σκηνοθέτησε το "One-Armed Swordsman" την πρώτη ταινία στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ που κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια, καθιέρωσε τον Jimmy Wang Yu και κατέστησε τον Chang ως ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του Χονγκ Κονγκ.  Συνέχισε με τις ταινίες "The Assassin" (1967), "Golden Swallow" (1968).  
Συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Ni Kuang και συνέγραφε μαζί του σενάρια, έγραφε μουσική για τις ταινίες του και συν-σκηνοθέτησε ταινίες με σκηνοθέτες όπως οι Baau Hok-li, Wu Ma και Gwai Chi-hung.

Έγραψε επίσης μυθιστορήματα, ποίηση και άρθρα που δεν σχετίζονται με τον κινηματογράφο με πολλά ψευδώνυμα. Σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε από τους σκηνοθέτες Akira Kurosawa, Hideo Gosha, Sergio Leone και Sam Peckinpah, παίρνοντας στοιχεία από τις ταινίες τους σε ταινίες ξιφομάχων γεμάτες με αιματηρές σκηνές, φέρνοντας επανάσταση στον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Cheh άρχισε να κάνει ταινίες kung fu όπως "Five Shaolin Masters" (1974), "Five Deadly Venoms" (1978) και " Kid with the Golden Arm" (1979).

Ο Chang Cheh ήταν πρωτοπόρος σε αυτό που είναι γνωστό ως "ηρωική αιματοχυσία".  Οι ταινίες του δίνουν έμφαση στην αδελφότητα, την πίστη και την τιμή.

Ήταν ο πιο παραγωγικός από τους σκηνοθέτες για το θρυλικό Shaw Brothers Studios.  Με το έργο του έκανε αρκετούς ηθοποιούς διάσημους αστέρες στο Χονγκ Κονγκ όπως Phillip Chung-Fung Kwok, Fu Sheng και Lung Ti και έχει επηρεάσει άλλους σκηνοθέτες, όπως τον John Woo και τον Liu Chiau Liang.

Το 1997 τιμήθηκε με το Βραβείο Lifetime Achievement της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Χονγκ Κονγκ.

O Chang Cheh πέθανε στο Χονγκ Κονγκ στις 22 Ιουνίου 2002 σε ηλικία 79 ετών.


Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chang_Cheh
https://www.imdb.com/name/nm0151653/
http://hkmdb.com/db/people/view.mhtml?id=2912&display_set=eng

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια