Shih Kien 石堅



Shih Kien 石堅

O Shih Kien (Sek Kin) ήταν Κινέζος πολεμικός καλλιτέχνης και ένας από τους πιο επιφανείς ηθοποιούς με την εικόνα του κακού και του σκληρού άντρα, που αν και είχε μακρόχρονη καριέρα στον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ από την ασπρόμαυρη περίοδο, είναι περισσότερο γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για τον ρόλο του Han, στην τελευταία ταινία του Bruce Lee, "Enter the Dragon".

O Shih Kien γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1913 στο χωριό Shígang, Panyu, Guangdong στην Κίνα, το πραγματικό του όνομα είναι Shek Wing-cheung.  Μεγάλωσε από την μητριά του και ήταν ένα άρρωστο παιδί.  Για να βελτιώσει την υγεία του ασκήθηκε στις πολεμικές τέχνες στη Σαγκάη στην Chin Woo Athletic Association.  Πιστοποιήθηκε ως εκπαιδευτής σε διάφορα στυλ του Kung-Fu συμπεριλαμβανομένων των Eagle Claw και Choy Li Fut και άνηκε στην πρώτη γενιά των μαθητών που πιστοποιήθηκαν ως εκπαιδευτές.  Ωστόσο έχει μελετήσει αρκετά στυλ όπως Mantis Fist, Northern Shaolin, Laohan, Chaoyan fist και  Baoding.  
Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και κατά την διάρκεια του Δεύτερου Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου μαζί με φίλους του 

ταξίδεψαν μεταξύ Γκουανγκζού και Χονγκ Κονγκ σκηνοθετώντας δραματικές παραστάσεις, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα ως μέρος του αντι-Ιαπωνικού κινήματος. Εκτός από τη δράση του στη σκηνή, η Shih συμμετείχε επίσης σε δραστηριότητες στο παρασκήνιο, όπως μακιγιάζ και ρυθμίσεις φωτισμού.

Το 1939 μπήκε επίσημα στον χώρο της ψυχαγωγίας ως μαθητευόμενος μακιγιέρ της όπερας Sit Kok-Sin, το 1940 έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός με την εμφάνισή του στο "Flower in a Sea of ​​Blood".
Εννέα χρόνια αργότερα, ο Shih προσκλήθηκε από τον σκηνοθέτη Wu Pang να συνεργαστεί μαζί του σε μια σειρά ταινιών που σχετίζονται με το Wong Fei.

O Shih Kien κατά την διάρκεια της καριέρας του εμφανίστηκε σε έναν τεράστιο αριθμό ταινιών κυρίως δράσης κερδίζοντας φήμη για τους ρόλους κακών που απεικόνιζε στην οθόνη. 
O Shih είναι περισσότερο γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για τον ρόλο του στην τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του Bruce Lee, συμπαραγωγής Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Χονγκ Κονγκ, "Enter the Dragon" (1973) όπου υποδύεται τον Han, ένας αποστάτης μοναχός Σαολίν και μεγαλέμπορος ναρκωτικών που έχει την έδρα του σε ένα ιδιωτικό, μυστηριώδες και καλά φρουρούμενο νησί όπου πραγματοποιεί ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών κάθε τρία χρόνια στο οποίο συμμετέχουν μαχητές από όλο τον κόσμο.




Το 1975, έγινε μέλος του τηλεοπτικού σταθμού TVB του Χονγκ Κονγκ και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με θέμα το wuxia, παίζοντας τις περισσότερες φορές κακούς ωστόσο, είχε επίσης παίξει ρόλους ευγενών, ευγενικών και πατρικών χαρακτήρων.

Ο Shih αποσύρθηκε από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας το 1992, το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο Lifetime Achievement της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Χονγκ Κονγκ. Το 2003, του απονεμήθηκε το βραβείο επαγγελματικού επιτεύγματος στα βραβεία ταινιών του Χονγκ Κονγκ.  Ο Shih αποσύρθηκε από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας το 1992, με την ταινία του 1994 HK Adam's Family 

O Shih Kien ήταν ένας από τους παλαιότερους επιτυχημένους ηθοποιούς στην Κίνα, είχε βαπτιστεί Χριστιανός και ήταν παντρεμένος από 1936 με την Lee Kit-ying και είχαν μαζί τέσσερις γιους και δύο κόρες, η σύζυγος του πέθανε το 1938 από  καρδιακή ανεπάρκεια.   
Ο Shih πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια στις 3 Ιουνίου 2009 σε ηλικία 96 ετών.






Μερική φιλμογραφία




Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shih_Kien
http://www.hkcinemagic.com/en/people.asp?id=133
https://mydramalist.com/people/54429-sek-kin
https://www.imdb.com/name/nm0793384/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
http://hkmdb.com/db/people/view.mhtml?id=1167&display_set=eng
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2012/10/dragon-enter-thedragon-1973-fred.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια