Καράτε Κιντ - The Karate Kid


Καράτε Κιντ - The Karate Kid

Original title: The Karate Kid
Greek title: Καράτε Κιντ
Genre: Action, Drama, Family,Martial Arts
Directed by: John G. Avildsen
Written by: Robert Mark Kamen
Music by: Bill Conti
Martial Arts choreography by: Pat E. Johnson
Produced by: R.J. Louis, Jerry Weintraub
Production Company: Columbia Pictures, Delphi II Productions, Jerry Weintraub Productions
Country: United States
Release date: 1984

Starring: Ralph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue, Martin Kove, Randee Heller, William Zabka, Ron Thomas, Rob Garrison, Chad McQueen, Tony O'Dell, Israel Juarbe, William Bassett, Larry B. Scott, Juli Fields, Dana Andersen, Frank Burt Avalon, Jeff Fishman, Ken Daly, Tom Fridley, Pat E. Johnson, Bruce Malmuth, Darryl Vidal, Frances Bay, Christopher Kriesa, 

H ταινία "The Karate Kid" είναι μία αμερικανική, κοινωνική, ρομαντική, δραματική ταινία του 1984, βασισμένη σε προσωπικά βιώματα του σεναριογράφου της, Robert Mark Kamen, σκηνοθετημένη από τον σκηνοθέτη του "Rocky" (1976) John G. Avildsen. Οι κύριοι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Ralph Macchio ως Daniel LaRusso και ο Pat Morita ως Miyagi.

MONO O “ΜΕΓΑΛΟΣ” ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

O Daniel LaRusso είναι ένας νεαρός δεκαεπτάχρονος, ορφανός από πατέρα που μετακομίζει μαζί με την μητέρα του από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ Jersey στη Ρεσίντα του Λος Άντζελες. Στο συγκρότημα διαμερισμάτων που μένουν ο Daniel και η μητέρα του, συντηρητής είναι ο κύριος Miyagi (Pat Morita),ένας εκκεντρικός αλλά ευγενικός και ταπεινός μετανάστης από την Οκινάουα ο οποίος ασχολείται με την κηπουρική και γνωρίζει την τέχνη του καράτε.
Η μητέρα του έχει βρει μια καλή δουλειά, ο Daniel προσπαθεί να κάνει καινούριους φίλους στην νέα του γειτονιά και στο νέο του σχολείο, σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι δεν είναι εύκολο να ταιριάξει στο καινούριο περιβάλλον. Γίνεται ο στόχος μιας συμμορίας μαθητών της σχολής καράτε "Cobra Kai", όταν σχετίζεται με την Ali Mills (Elisabeth Shue), μια μαζορέτα του λυκείου, πρώην φίλη του αρχηγού τους Johnny Lawrence (William Zabka). Ο Johnny με την παρέα καθημερινά φροντίζουν να κάνουν δύσκολη την ζωή του Daniel τόσο μέσα στο σχολείο όσο και έξω από αυτό. Σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων του σχολείου ο Daniel ανταποδίδει όμως ο Johnny και η παρέα τον καταδιώκουν στο δρόμο και τον ξυλοκοπούν βάναυσα, όταν ο Daniel λιποθυμά, επεμβαίνει ο κύριος Miyagi ο οποίος με ευκολία δίνει ένα καλό μάθημα σε όλη την παρέα.
Έκπληκτος ο Daniel ζητά από τον κύριο Miyagi να του διδάξει καράτε. Ο Miyagi  αρνείται αλλά συμφωνεί να πάει μαζί με τον Daniel στην σχολή καράτε "Cobra Kai" για να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος, όμως ο επικεφαλής εκπαιδευτή του dojo και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, Sensei John Kreese (Μartin Kove) απορρίπτει ανυπόφορα την προσφορά ειρήνης και θέλει τον Daniel να μπει στο τατάμι, ο Miyagi προτείνει να αγωνιστεί ο Daniel στο All-Valley Karate Championships, στο οποίο περσινός πρωταθλητής είναι ο Johnny, και να ανταγωνιστεί τους μαθητές του Kreese επί ίσοις όροις, επίσης ζητά να σταματήσει ο εκφοβισμός όσο ο Daniel προπονείται. Ο Kreese συμφωνεί με τους όρους αλλά προειδοποιεί ότι εάν ο Daniel δεν εμφανιστεί στο τουρνουά, η παρενόχληση θα συνεχιστεί τόσο για τον Daniel όσο και για τον Miyagi.
Ο Miyagi δεν εκπαιδεύει τον Daniel μόνο στο καράτε με έναν δικό του ασυνήθιστο τρόπο, αλλά τον διδάσκει ότι το καράτε είναι μία τέχνη του σώματος και του πνεύματος συγχρόνως, και ότι η βία είναι η τελευταία λύση για ένα πρόβλημα. Κάτω από την καθοδήγηση του Miyagi, ο Daniel αναπτύσσει όχι μόνο τις σωματικές του ικανότητες αλλά επίσης και την αυτοπεποίθηση του στο να αντιμετωπίσει τις τρομερές αντιξοότητες καθώς μπαίνει στη μάχη της ζωής.
Επίσης ο Miyagi διδάσκει στον Daniel την τεχνική του γερανού, μία τεχνική του καράτε που σύμφωνα με τον κύριο Miyagi  αν εκτελεστεί σωστά δεν υπάρχει άμυνα.
Στο πρωτάθλημα ο Daniel εκπλήσσει τους πάντες φτάνοντας στον ημιτελικό όπου αντιμετωπίζει τελικό τον Bobby Brown (Ron Thomas) ο οποίος είναι ο δεύτερος καλύτερος μαθητής μετά τον Johnny της σχολής "Cobra Kai". Ο Bobby δέχεται απρόθυμα και εκτελεί την εντολή του Sensei Kreese, χτυπώντας παράνομα τον Daniel στο γόνατο. 
Ο Daniel μεταφέρεται στα αποδυτήρια, όπου ο γιατρός διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Aν και ο Miyagi εξηγεί στον Daniel ότι δεν έχει σημασία αν χάσει στο πρωτάθλημα, ο Daniel πιστεύει ότι η παραίτηση του από το πρωτάθλημα θα έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζωή του και πείθει τον Miyagi να χρησιμοποιήσει μια τεχνική καταστολής του πόνου για να επιστρέψει στον αγώνα. Λίγο πριν ο Johnny κηρυχθεί νικητής λόγω αδυναμίας συμμετοχής του Daniel, ο Daniel επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Johnny σε ένα σκληρό αγώνα που θα αναδείξει τον φετινό πρωταθλητή. Ο Johnny δέχεται απρόθυμα εντολή από τον Kreese να χτυπήσει τον Daniel στο τραυματισμένο γόνατο, ο Daniel δέχεται το αντικανονικό χτύπημα και πέφτει, σηκώνεται όμως και αν και στέκεται με δυσκολία, παίρνει την στάση του γερανού, έτοιμος να εκτελέσει την τεχνική του του γερανού, την στιγμή που ο 
Johnny αρχίζει επίθεση δέχεται ένα εναέριο λάκτισμα στο πρόσωπο του.
O Daniel ανακηρύσσεται στο πρωταθλητής στο φετινό All-Valley Karate Championships.

















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια