Robert Mark Kamen - Ο σεναριογράφος των ταινιών "Τhe Karate Kid"


Robert Mark Kamen 
Ο σεναριογράφος των ταινιών "Τhe Karate Kid"

Ο Robert Mark Kamen είναι Αμερικανός  σεναριογράφος , παραγωγός ταινιών και οινοποιός, γνωστός ως δημιουργός της σειράς ταινιών "The Karate Kid"

Ο Kamen γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1947, μεγάλωσε στο Μπρονξ, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1969. Απέκτησε διδακτορικό στις Αμερικανικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο Kamen είναι γνωστός για την αρκετά επιτυχημένη ταινία του 1984 "Τhe Karate Kid" αλλά και για τις δύο επόμενες "The Karate Kid Part II" (1986) και "The Karate Kid Part III" (1989).

Η Columbia Pictures ζήτησε από τον Kamen να συνθέσει μια ταινία παρόμοια με την προηγούμενη επιτυχία του John G. Avildsen "Rocky" (1976), και ο Kamen εμπνεύστηκε από τη ζωή του όταν έγραφε την ταινία.

Η ταινία είναι μια ημι-αυτοβιογραφική ιστορία που βασίζεται στη ζωή του Kamen. Ο Kamen σε ηλικία 17 ετών, μετά την Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964, ξυλοκοπήθηκε άγρια από μια συμμορία νταήδων. Άρχισε έτσι να σπουδάζει πολεμικές τέχνες για να αμυνθεί, αρχικά ήταν δυσαρεστημένος με τον πρώτο του δάσκαλο που του δίδαξε τις πολεμικές τέχνες ως εργαλείο βίας και εκδίκησης, έτσι προχώρησε στη εκπαίδευση του καράτε της Οκινάουα, Goju-ryu από ένα Ιάπωνα δάσκαλο που δεν μιλούσε αγγλικά αλλά ήταν μαθητής του Chōjun Miyagi.


O Robert Mark Kamen με τον Master του Shito Ryu Karate, Fumio Demura. 
Η φωτογραφία προέρχεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση: 
https://www.reddit.com/r/karate/comments/kcp0lq/fumio_demura_the_real_miyagi_and_robert_mark/



Ως σεναριογράφος του Χόλιγουντ, ο Kamen είχε καθοδηγητή τον Frank Price, ο οποίος του είπε ότι ο παραγωγός Jerry Weintraub είχε επιλέξει ένα άρθρο ειδήσεων για ένα μικρό παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας που εκπαιδεύτηκε στο καράτε αποκτώντας μια μαύρη ζώνη, για να αμυνθεί από τους νταήδες της γειτονιάς. Στη συνέχεια ο Kamen συνδύασε τη δική του ιστορία ζωής με το άρθρο ειδήσεων για να δημιουργήσει το σενάριο του "The Karate Kid". 





Ο Kamen είναι γνωστός και για τις μετέπειτα συνεργασίες του με τον Γάλλο σκηνοθέτη και συγγραφέα Luc Besson.

Ο Kamen έχει απολαύσει μια αδιάκοπη κινηματογραφική καριέρα με πάνω από είκοσι από τα σενάρια του να γίνονται σημαντικές ταινίες, μεταξύ των οποίων: "Taps" (1981), "The Karate Kid series" (1984/1986/1989), "Fifth Element" (1997), "Transporter series" (2002/2005/2008/2015), "A Walk in the Clouds" (1995), Lethal Weapon III (1992), "Taken" (2008), Taken II (2012).

Ο Kamen το 1980, αφού πληρώθηκε 135.000 $ για το πρώτο του σενάριο (το οποίο δεν παρήχθη ποτέ), χρησιμοποίησε την επιταγή για να αγοράσει 280 στρέμματα βραχώδους γης στην στην κοιλάδα Sonoma της Καλιφόρνια. 
Το 1984 έφτιαξε σε 46 στρέμματα έναν αμπελώνα. Το 1984, τα πρώτα σταφύλια πουλήθηκαν σε ντόπιους οινοποιούς. Ο μισός αμπελώνας καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά το 1996. Ο Kamen φύτεψε ξανά τον αμπελώνα και το 1999 εμφιάλωσε το πρώτο του κρασί με επωνυμία Kamen. Κατέχει το οινοποιείο Kamen Estate Wines και παράγει περιορισμένες ποσότητες κρασιών Cabernet Sauvignon και Syrah υψηλής ποιότητας.

Πηγές:
https://kamenwines.com/story/winemaking-team/robert-kamen/
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Mark_Kamen

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια