Grand Master Pan Qingfu (Pan Qing-Fu) 潘清福



Grand Master Pan Qingfu 潘清福

Ο Pan Qingfu γνωστός ως Grandmaster Pan, ήταν διάσημος Κινέζος πολεμικός καλλιτέχνης και ηθοποιός.

Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους κοσμικούς Κινέζους Πολεμικούς Καλλιτέχνες όλων των εποχών, ο Grandmaster Pan γεννήθηκε τη δεκαετία του 1930 στο Shandong της Κίνας. Εκπαιδεύτηκε από την ηλικία των 8 ετών και γρήγορα άρχισε να κερδίζει εθνικά πρωταθλήματα στην Κίνα. Από το 1953-1958 κέρδισε την πρώτη θέση σε όλα τα εθνικά τουρνουά που διεξήχθησαν σε φόρμες, όπλα και μάχες πλήρους επαφής. Ήταν σταθερά ο Εθνικός Πρωταθλητής στην ηλικιακή του κατηγορία.



Η εκπαίδευσή του πραγματοποιήθηκε σε όλη την Κίνα με 15 διάσημους Shifus, συμπεριλαμβανομένων των Deng Gengli, Huang Xiaoxia μία από τις πέντε τίγρεις του Nanquan, Master Yu Boqian και ούτω καθεξής. Μαζί με την εκμάθηση αυτών των πολλών μορφών μάχης, ο Pan έγινε διάσημος για την προπόνησή του "Iron Fist", όπου δυνάμωσε τη γροθιά του χτυπώντας ένα σιδερένιο πιάτο έως και 10.000 φορές την ημέρα. Αυτό συνέχισε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Έγινε ο ανώτερος προπονητής πολλών επαρχιακών ομάδων Κουνγκ Φου και τις έφερε στην πρώτη θέση. Αργότερα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής του Πεκίνου και δίδαξε επίσης στην κινεζική αστυνομία, τον στρατό και τις Ειδικές Δυνάμεις σε τεχνικές μάχης σώμα με σώμα και ξιφολόγχες. Συνέχισε να διδάσκει στο Δημοτικό Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου και στη Στρατιωτική Ακαδημία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για πολλά χρόνια.



Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέβαινε η Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας. Τα όπλα για την αστυνομία ήταν εκτός νόμου και οι εγκληματίες οπλισμένοι με παραδοσιακά όπλα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τους άοπλους αξιωματικούς. Η αστυνομία στο Shenyang προσέλαβε τον Grandmaster Pan ως ελεύθερο επαγγελματία για να βοηθήσει στη σύλληψη των μελών της συμμορίας Triad. Θα τον έφερναν σε μια τοποθεσία και θα τον έστελναν μόνος του για να πολεμήσει και να συλλάβει τα μέλη της συμμορίας εκεί. Συνολικά, συνέλαβε πάνω από 30 μέλη συμμοριών και τους έφερε στην αστυνομία.



Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο σκηνοθέτης Zhang Yinyan άρχισε να γυρίζει τη διάσημη πλέον ταινία "Shaolin Temple" με πρωταγωνιστή τον Jet Li. Προσκάλεσε πραγματικούς Δάσκαλους των Πολεμικών Τεχνών να συμμετάσχουν και να παίξουν στην Ταινία, όπως ο Yu Hai (ο Δάσκαλος του Jet Li στην ταινία), ο Yu Cheng Hui (Ο κύριος κακός) και ο Grandmaster Pan Qing Fu. Ο Pan έπαιξε τον 2ο κακό και ήταν επίσης ο Chief Fighting Choreographer, υπεύθυνος για όλα τα κύρια όπλα και τις σκηνές μάχης σώμα με σώμα. Αργότερα έπαιξε ρόλους στις ταινίες "Kids from Shaolin", "Iron & Silk", "Talons of the Eagle" και άλλες. Ορισμένα ντοκιμαντέρ στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν τον Pan, συμπεριλαμβανομένου του "Secrets of the Warrior's Power", που γυρίστηκε για το Discovery Channel.

Επίσης, οδήγησε πολλές αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο για να προωθήσει και να παρουσιάσει το κινέζικο Kung Fu, στην Ευρώπη, τον Νότιο Ειρηνικό, τη Σιγκαπούρη κ.λπ.

Μετά από χρόνια υπηρεσίας μέσω του Κουνγκ Φου στην Κίνα, η κυβέρνηση του χορήγησε βίζα εξόδου για να εγκατασταθεί σε μια δυτική χώρα για να βοηθήσει στη διάδοση του κινεζικού Κουνγκ Φου και των μοναδικών διδασκαλιών του. Εγκαταστάθηκε στον Καναδά και δίδαξε στο Kitchener του Οντάριο για το υπόλοιπο της ζωής του, με ταξίδια σε όλο τον Καναδά, τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο για να διδάξει εξειδικευμένα σεμινάρια.

Ο Grand Master Pan Qingfu πέθανε στις 29 Ιουνίου 2017 στο Kitchener του Οντάριο του Καναδά.

Τα βραβεία του Grandmaster Pan περιλαμβάνουν βραβείο "Hall of Fame" από την United International Kung Fu Federation, "Hall of Fame Award" από την World Christian Martial Arts Federation, "International Legend Hall of Fame" από την USA Wushu Kung Fu Federation και "Hall of Fame Award" από το περιοδικό Black Belt. Ήταν ο Επίτιμος Πρόεδρος της United Wushu Federation του Καναδά. Το 2002, τιμήθηκε με μια ειδική τελετή όπου έγινε το μοναδικό άτομο που έλαβε ποτέ πτυχίο Level 10, από την Confederation of Canadian Wushu Organizations, μια οργάνωση που έχει μόνο 9 επίπεδα.


Πηγές:
www.ironandsilk.com
en.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια