Tonfa



Tonfa 

Το Tonfa ή Tuifa επίσης γνωστό ως T-baton είναι ένα ξύλινο όπλο που μοιάζει με ρόπαλο, χρησιμοποιείται στο Κobudo της Okinawa αλλά και σε άλλες πολεμικές τέχνες

Τα Tonfa χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια και η βασική αρχή του όπλου είναι να τα χρησιμοποιεί ο μαχητής  εναντίον του αντιπάλου του για να ενισχύσει τις άμυνες και τα χτυπήματα του.

Οι κάτοικοι της Οκινάουα χρησιμοποιούσαν Tonfa όπως και άλλα όπλα που στην πραγματικότητα ήταν γεωργικά εργαλεία ενάντια στους Ιάπωνες σαμουράι λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στους κατοίκους από τους Ιάπωνες όταν το νησί έγινε μέρος της Ιαπωνίας.
Τα Tonfa μαζί με τα άλλα όπλα kobudo ήταν εργαλεία εργασίας που χρησιμοποιούνταν στη γεωργία και το ψάρεμα στην αρχαία Οκινάουα, χρησιμοποιήθηκε ως λαβή εργαλείου μυλόπετρας για την παρασκευή σιτηρών.

Αποτελείται από ένα ραβδί με μια κάθετη λαβή προσαρτημένη κατά το ένα τρίτο της διαδρομής προς τα κάτω κατά το μήκος του ραβδιού και έχει μήκος περίπου 15–20 ίντσες. Παραδοσιακά κατασκευαζόταν από κόκκινη ή λευκή βελανιδιά και το χρησιμοποιούσαν σε ζευγάρια. Αν και τα Tonfa συνδέονται συχνότερα με τις πολεμικές τέχνες της Οκινάουα, πιστεύεται ότι προέρχονται είτε από την Κίνα, την Οκινάουα ή τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου χρησιμοποιείται στα αντίστοιχα στυλ μάχης.

Το Tonfa είναι ο πρόδομος του σύγχρονου αστυνομικού γκλοπ TR-24/59.

Πηγή: en.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια