Βόρειο Νύχι του Αετού - Ying Jow Pai Faan Tzi Moon 鷹爪派



Βόρειο Νύχι του Αετού - Ying Jow Pai Faan Tzi Moon 鷹爪派

To βόρειο στυλ "Νύχι Του Αετού" είναι ένα από τα πληρέστερα και αποτελεσματικότερα συστήματα του Kung Fu, με βαθιά ιστορία που χρονολογείται από το 1100.

To βόρειο στυλ "Νύχι Του Αετού" είναι ένα πλήρες, αποτελεσματικό, όμορφο αλλά πολύ δύσκολο στυλ του Kung Fu με την ιστορία του να ξεκινάει στην Κίνα κατά την διάρκεια της Song (960-1279) και από τον διάσημο στρατηγό Yue Fei (1103–1141) ο οποίος ήταν φημισμένος για την τιμιότητα του, τον πατριωτισμό του αλλά και για τις τρομερές του ικανότητες στο κung fu. Ο Yue Fei είχε διδαχθεί από νεαρή ηλικία το κινεζικό δόρυ, και την τοξοβολία. Αργότερα διδάχθηκε από τον μοναχό Jow Tong στον φημισμένο ναό Shao-Lin το "στυλ του ελέφαντα" ένα σύστημα με βαριές στάσεις και αποκλειστική χρήση τεχνικών των χεριών. 
Ο Yue Fei δίδαξε τους στρατιώτες του μία σειρά από τεχνικές χεριών που περιλάμβαναν απλές αποκρούσεις και χτυπήματα αλλά και περίπλοκες τεχνικές με ιδιαίτερη έμφαση στις αρπαγές, τα κλειδώματα και τα σημεία πιέσεως. Με τις τεχνικές αυτές ο Yue Fei και οι στρατιώτες του που υπηρετούσαν τον βασιλιά των Song, Go Chung πέτυχαν απανωτές νίκες κατά των εισβολέων Μογγόλων. Οι τεχνικές αυτές, γνωστές ως "ying kuen" απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη σε όλη τη Κίνα σαν οι "108 τεχνικές κλειδωμάτων" η "χέρι του αετού" και χάρισαν στον Yue Fei τον σεβασμό όλων.
Όταν ο Yue Fei προδόθηκε από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Song, Chun Kui που στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας των Μογγόλων και έπεσε σε ενέδρα κατά την επιστροφή του από τα πεδία των μαχών, δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 39 ετών. 

Grandmaster Leung Shum/photo is from: www.yingjowpai.com

Οι στρατιώτες του Yue Fei, οργισμένοι από τον θάνατο του αρχηγού τους άφησαν την υπηρεσία τους και περιπλανήθηκαν σε όλη τη Κίνα, κάποιοι από αυτούς συνέχισαν να εξασκούνται στις "108 μαχητικές τεχνικές", έτσι η τέχνη διαδόθηκε και επέζησε επιστρέφοντας κάποια στιγμή στο μοναστήρι Shaolin.

 όπου οι "108 τεχνικές" ασκήθηκαν και μεταβιβάστηκαν αυτούσιες στις επόμενες γενεές στην ίδια μορφή. Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ming (1368-1644) το σύστημα γνώρισε μια σημαντική αλλαγή. Οι "108 τεχνικές του Αετού" διδάχτηκαν στον μοναχό  Lai Chin φημισμένο δάσκαλο του Faan Tzi, ενός συστήματος που περιείχε ψηλά λακτίσματα, περίπλοκες τεχνικές των ποδιών, τεχνικές μεγάλης εμβέλειας και τη χρήση όπλων. O Lai Chin εντυπωσιασμένος από τις "108 τεχνικές του Αετού" τις συνδύασε με το δικό του στυλ, δημιουργώντας ένα πλήρες σύστημα πολύ πιο δυνατό και αποτελεσματικό από το καθένα ξεχωριστά. Το σύστημα αυτό ονομάστηκε "Faan Tzi Ying Jow Moon", γνωστό σήμερα ως "Ying Jow Pai Faan Tzi Moon" ή "Βόρειο Νύχι του Αετού".  

Grandmaster Leung Shum/photo is from: www.yingjowpai.com


Το "Βόρειο Νύχι του Αετού" βασίζεται στην ανώτερη δύναμη γραπωμάτων του. Βασικά χαρακτηριστικά της πολεμικής τέχνης είναι η χρήση της αρπαγής, η επίθεση σε σημεία πιέσεως, τα περιστροφικά λακτίσματα, τα κλειδώματα, τα σαρώματα ποδιών ,η χρήση τεχνικών παλάμης και ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής δύναμης. 
Η ύλη του συστήματος είναι τεράστια και απαιτεί μακροχρόνια εκπαίδευση και αρκετή υπομονή για να κατακτηθεί. Συνολικά περιέχει πάνω από 25 άοπλες φόρμες, 10 φόρμες δύο ή τριών ατόμων, πάνω από 15 φόρμες με όπλα και την καρδιά του συστήματος, τις "108 τεχνικές χτυπημάτων και κλειδωμάτων" του στρατηγού Yue Fei οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες και 8 από αυτές είναι θανατηφόρες.

Grandmaster Leung Shum/photo is from: www.yingjowpai.com


Το  "Βόρειο Νύχι του Αετούείναι από τα πιο δύσκολα αλλά και τα πιο δημοφιλή συστήματα πολεμικών τεχνών σε όλο τον κόσμο. 

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σεβαστούς δασκάλους παγγκοσμίος του "Eagle Claw Kung-Fu" είναι ο Grand Master Leung Shum o οποίος γνωρίζει το σύστημα στην αυθεντική του μορφή. 
Στην Ελλάδα το "Eagle Claw Kung-Fu" εκπροσωπείται από τον Master Γρηγόρη Βασιλάκη μαθητή του Grand Master Leung Shum.

Πηγή: www.yingjowpai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια