Στρατηγός Yue Fei (Ngok Fei) 岳飛




Στρατηγός Yue Fei (Ngok Fei) 岳飛

Ο Yue Fei (1103–1142), ήταν διάσημος Κινέζος στρατηγός που έζησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των νότιων Song, εθνικός ήρωας της Κίνας γνωστός ως δημιουργός των "108 τεχνικών κλειδωμάτων" της καρδιάς του συστήματος "Ying Jow Pai".

Ο Yue Fei γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στις 24 Μαρτίου 1103, στην στην επαρχία Henan στην Κίνα. 
Παρά το γεγονός ότι ήταν εγγράμματος, ο νεαρός Yue Fei επέλεξε τον στρατιωτικό κλάδο ωστόσο, η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή για να αντέξει οικονομικά τα στρατιωτικά μαθήματα, έτσι ο παππούς του Yao Dewang προσέλαβε τον Chen Guang για να διδάξει στο εντεκάχρονο Yue Fei πώς να χειρίζεται το κινέζικο δόρυ. Στη συνέχεια ο Zhou Tong δίδαξε στον Yue Fei την τέχνη της τοξοβολίας. Αργότερα διδάχθηκε από τον μοναχό Jow Tong στον φημισμένο ναό Shao-Lin το "στυλ του ελέφαντα" ένα σύστημα με βαριές στάσεις και αποκλειστική χρήση τεχνικών των χεριών. 
Ο Yue Fei κατατάχθηκε στον στρατό της δυναστείας των νότιων Song, σε ηλικία 19 ετών. 
Ο Yue Fei δίδαξε τους στρατιώτες του μία σειρά από τεχνικές χεριών που περιλάμβαναν απλές αποκρούσεις και χτυπήματα αλλά και περίπλοκες τεχνικές με ιδιαίτερη έμφαση στις αρπαγές, τα κλειδώματα και τα σημεία πιέσεως. Με τις τεχνικές αυτές ο Yue Fei και οι στρατιώτες του που υπηρετούσαν τον βασιλιά των νότιων Song, Go Chung πέτυχαν απανωτές νίκες κατά των εισβολέων Μογγόλων. Οι τεχνικές αυτές, γνωστές ως "ying kuen" απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη σε όλη τη Κίνα σαν οι "108 τεχνικές κλειδωμάτων" η "χέρι του αετού" και χάρισαν στον Yue Fei τον σεβασμό όλων.

Ενώ ο στρατηγός Yue Fei έχαιρε μεγάλης φήμης ο βασιλιάς των  Song,"Go Chung" απολάμβανε την ζωή του ως "βασιλιάς" αλλά ήταν αδύναμος σαν ηγεμόνας και είχε μεταφέρει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στον πρωθυπουργό Chun Kui ο οποίος όμως δεν ήταν ούτε ηθικός, ούτε πατριώτης αλλά πράκτορας των Μογγόλων. Για προσωπικό του συμφέρον συμβούλεψε τον βασιλιά να σταματήσει τις εχθροπραξίες με τους Μογγόλους παρακινώντας τον να ανακαλέσει τον Yue Fei. Ο στρατηγός όμως είχε ήδη εμπλακεί σε προχωρημένη σύρραξη και έκρινε πως δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Ο πρωθυπουργός συνέχισε να πιέζει τον βασιλιά να διατάξει τον στρατηγό να σταματήσει τις μάχες και τα διατάγματα έφταναν το ένα μετά το άλλο. Με το δίλημμα να υπακούσει τον βασιλιά του η το πατριωτικό του συναίσθημα ώστε να υπερασπιστεί τη χώρα παρέμενε στον πόλεμο. Τελικά έλαβε το δωδέκατο χρυσό διάταγμα το οποίο αν αγνοούσε θα απολυόταν από τις τάξεις του στρατού. Ο πατριωτισμός του απαιτούσε να υπακούσει. Ο Yue Fei έπεσε σε ενέδρα από άνδρες που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του από τα πεδία των μαχών και δολοφονήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1142, σε ηλικία μόλις 39 ετών. Οι στρατιώτες του Yue Fei, οργισμένοι από τον θάνατο του αρχηγού τους άφησαν την υπηρεσία τους και περιπλανήθηκαν σε όλη τη Κίνα.

Ο Yue Fei θεωρείται εθνικός ήρωας της Κίνας και δημιουργός/ιδρυτής δύο πολεμικών τεχνών, του Ying Jow Pai Kung Fu και του Hsing Yi Chuan, λέγεται ότι την πρώτη πολεμική τέχνη την δίδασκε στους στρατιώτες και την δεύτερη στους αξιωματικούς.

Πηγές:
www.yingjowpai.gr
en.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια