Claressa Shields



Claressa 'T-Rex' Shields

photo source: https://www.wilx.com/content/sports/Olympic-boxing-champion-Claressa-Shields-defeats-Tori-Nelson-469380233.html

Η Claressa Maria Shields, είναι Αμερικανίδα επαγγελματίας πυγμάχος και επαγγελματίας αθλήτρια μικτών πολεμικών τεχνών.  Ανήκει στους τέσσερις μόνο πυγμάχους στην ιστορία, γυναίκες ή άνδρες, που κατέχει και τους τέσσερις μεγάλους παγκόσμιους τίτλους στην πυγμαχία - WBA, WBC, IBF και WBO , σε δύο κατηγορίες βάρους.

photo source: https://www.everlastboxing.com.au/pages/teameverlast

Η Claressa Shields γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1995 στο στο Φλιντ του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Γνώρισε την πυγμαχία από τον πατέρα της Bo Shields ο οποίος είχε έπαιρνε μέρος σε underground πρωταθλήματα. Ο Bo ήταν στη φυλακή από την εποχή που η Claressa ήταν δύο ετών και αποφυλακίστηκε όταν ήταν εννέα όπου και της μίλησε για την πυγμάχο Laila Ali, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της για το άθλημα, ωστόσο, πίστευε ότι η πυγμαχία ήταν ανδρικό άθλημα και αρνήθηκε να επιτρέψει στη Claressa να ασχοληθεί με την πυγμαχία μέχρι τα έντεκα της. Ξεκίνησε πυγμαχία στο Berston Field House στο Flint με προπονητή τον Jason Crutchfield. Αφού κέρδισε δύο ολυμπιακά πρωταθλήματα Junior, η Claressa συμμετείχε στο πρώτο της τουρνουά ανοιχτής κατηγορίας, το National Police Athletic League Championships 2011, κέρδισε τον τίτλο των μεσαίων βαρών και ονομάστηκε κορυφαία μαχήτρια γενικής κατηγορίας. 
Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, σε ηλικία 17 ετών, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη μεσαία κατηγορία γυναικών, αφού κέρδισε την βετεράνο Ρωσίδα πυγμάχο Nadezda Torlopova με 19–12. Αυτό την έκανε την πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία.
Το 2014, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και την επόμενη χρονιά, έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε τίτλους στη γυναικεία πυγμαχία σε Ολυμπιακούς και Παναμερικανικούς Αγώνες. Ως αποτέλεσμα της απόδοσής της στους Παναμερικανικούς Αγώνες, της δόθηκε η τιμή να υπηρετήσει ως σημαιοφόρος της Ομάδας των ΗΠΑ στην τελετή λήξης.
Το ρεκόρ της στην ερασιτεχνική πυγμαχία ήταν 64 νίκες με 5 νοκ άουτ και 1 ήττα.

photo source: https://www.cosmopolitan.com/entertainment/news/a62434/us-olympic-boxer-claressa-shields-facts/

Το 2016, η Claressa έγινε επίσημα επαγγελματίας, κερδίζοντας τον πρώτο της αγώνα, εναντίον της Franchón Crews-Dezurn, με ομόφωνη απόφαση. Το 2017, αντιμετώπισε τη Szilvia Szabados για τον τίτλο της Βορειοαμερικανικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας μεσαίων βαρών κερδίζοντας με TKO.
Ανήκει στους τέσσερις μόνο πυγμάχους στην ιστορία, γυναίκες ή άνδρες, που κατέχει και τους τέσσερις μεγάλους παγκόσμιους τίτλους στην πυγμαχία - WBA, WBC, IBF και WBO , σε δύο κατηγορίες βάρους.

Τον Νοέμβριο του 2020, υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την Professional Fighters League ξεκινώντας εκπαίδευση στο Brazilian Jiu-Jitsu με προπονητή τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή IBJJF no gi, Roberto Alencar. Ξεκίνησε επίσης να προπονείται στο JacksonWink MMA, ένα από τα καλύτερα ΜΜΑ γυμναστήρια στον κόσμο. Η Claressa  έκανε το ντεμπούτο της στο MMA στο PFL 4 στις 10 Ιουνίου 2021, κόντρα στην Brittney Elkin, κερδίζοντας τον αγώνα με τεχνικό νοκ άουτ στον τρίτο γύρο, συνεχίζοντας να λαμβάνει μέρος σε αγώνες ΜΜΑ.

photo source: https://johndeguzman.me/Everlast-Photography

H Claressa Shields είναι πρεσβευτής για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στην πυγμαχία, η οποία επιμένει ότι δεν καλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης. 
Έχει κερδίσει το αθλητικό βραβείο Nickelodeon Kids' Choice για το "Biggest Powerhouse" το 2017, το 2018 εισήχθη στο Hall of Fame της Ένωσης Αποφοίτων Πυγμαχίας των ΗΠΑ, την ίδια χρονιά, η Ένωση Συγγραφέων Πυγμαχίας της Αμερικής της απένειμε το Βραβείο Christy Martin 2018 - Γυναίκα Μαχήτρια της Χρονιάς. Το 2023, η Claressa έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο ESPY για τον καλύτερο πυγμάχο. 
Έγινε το θέμα του ντοκιμαντέρ του 2015 "T-Rex: Her Fight for Gold". 
Η ηθοποιός Ryan Destiny υποδύεται την Claressa Shields στην βιογραφική ταινία "The Fire Inside" του 2024 σε σκηνοθεσία Rachel Morrison.

photo source: https://www.bustle.com/wellness/morgan-riddle-taylor-fritz-wellness-routine-heineken-zero



Πηγή: en.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια