Οι μιμητές του Μπρους Λη και οι ταινίες Bruceploitation

 

Οι μιμητές του Μπρους Λη και οι ταινίες Bruceploitation



Bruce Lee

Ο Bruce Lee μετά τον ξαφνικό του θάνατο στις 20 Ιουλίου 1973 με μόλις 4 ταινίες και το “Game of Death” ούτε καν μισό γυρισμένο άφησε ένα τεράστιο κενό στον Κινηματογράφο ταινιών πολεμικών τεχνών. Οι παραγωγοί της βιομηχανίας ταινιών του Χονγκ Κονγκ εκμεταλλεύτηκαν την διεθνή φήμη του Bruce Lee για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της μνήμης του αλλά και των θαυμαστών του έψαξαν να βρουν ηθοποιούς και μη που με κάποιον τρόπο έμοιαζαν με τον Bruce Lee δίνοντας τους όνομα παρόμοιο με του Bruce Lee. Έτσι εμφανίστηκαν πολλοί νέοι "Μπρους Λη", άλλοι του έμοιαζαν λίγο άλλοι καθόλου απλά αντέγραφαν το ύφος του και τις κινήσεις του. Τους έδωσαν ονόματα που ακούγονταν παρόμοια με του Bruce Lee όπως Bruce Li, Bruce Le, Bruce Lei, Bruce Leung, Bruce Ly, Bruce Thai, Bruce Pak, Bruce Chen, Bruce Lai. Το μάρκετινγκ ήταν συνήθως παραπλανητικό, διαφήμιζαν ότι είναι γνήσιες ταινίες του Bruce Lee και προκαλούσαν σύγχυση στο κοινό που ήθελε να δει τον Bruce Lee σε περισσότερες ταινίες και να μάθει για την ζωή του .


Bruce and the Iron Finger

Παρουσίαζαν τον πρωταγωνιστή ως τον πραγματικό και αληθινό διάδοχο του Bruce Lee και πολλές φορές καλύτερο, πιο δυνατό και πιο γρήγορο. Τα θέματα των ταινιών αφορούν τη ζωή του Bruce Lee που συνήθως δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική του ζωή, τους έρωτες που υποτίθεται ότι είχε, τις μάχες που έδωσε. Ο ήρωας πολλές φορές είναι ο ίδιος ο Bruce Lee ή κάποιος ήρωας που ερμήνευσε ο Bruce Lee και άλλες κάποιος μαθητής ή φίλος του που ψάχνει να βρει τα αίτια του θανάτου του και τους δολοφόνους του για να εκδικηθεί.


Bruce Li

Αρκετές ταινίες είναι ριμέικ ή συνέχειες των ταινιών του ενώ σε πολλές ταινίες οι υποθέσεις και οι εποχές δεν έχουν καμία σχέση με τον Bruce Lee εκτός από τον τίτλο. Οι πρωταγωνιστές μιμούνται τις κινήσεις, τους μορφασμούς και τις κραυγές του Bruce Lee, φορούν ίδια ρούχα, γυαλιά ηλίου, έχουν ίδια γδαρσίματα στο σώμα και το πρόσωπο από χτυπήματα που έχουν δεχτεί και οι σκηνές αντιγράφουν σκηνές από τις ταινίες του. 


Bruce Le

Οι ταινίες αυτές ήταν παραγωγές κυρίως από το Χονγκ Κονγκ την Ταϊβάν και την Αμερική, ο προϋπολογισμός τους στις περισσότερες ταινίες ήταν χαμηλός και ποιότητα κακή, κυριάρχησαν για μια ολόκληρη δεκαετία από το 1974 ως το 1984 όπου άρχισαν σιγά σιγά να λιγοστεύουν. Ο αριθμός αυτών των ταινιών είναι τεράστιος. Για πολλούς κριτικούς και ειδικούς ταινιών, οπαδούς φίλους και συνεργάτες του πραγματικού Bruce Lee οι ταινίες αυτές θεωρήθηκαν εκτός από "σκουπίδια" προσβλητικές και ασεβείς στην μνήμη του, παρόλα αυτά οι ταινίες αυτές είχαν τεράστια επιτυχία παγκοσμίως απέκτησαν πολλούς οπαδούς και ήταν αρκετά διασκεδαστικές. Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που αυτές οι παραγωγές δέχτηκαν τεράστιες επικρίσεις παρατηρούμε ότι συμμετείχαν αρκετοί από το περιβάλλον του Bruce Lee όπως Danny Inosanto, Bolo Yeung, Nora Miao, Wong Shun Lung, Shek Kien, Lo Lieh, John Benn, Carter Wong, Chan Wai Man. Betty Ting Pei.


Dragon Lee / Bruce Lei


Υπάρχουν βασικά τέσσερα είδη Bruceploitation. To πρώτο είδος περιλαμβάνει ταινίες που υποτίθεται ότι παρουσιάζουν βιογραφικά στοιχεία της ζωής του Bruce Lee.

Ταινίες αυτής της κατηγορίας είναι:

Bruce Lee: A Dragon Story (1974) με τον Bruce Li
Bruce Lee: The Man, The Myth (1976) με τον Bruce Li
Bruce Lee and I (1976)  με τον Li Hsiu Hsien (Danny Lee)
Bruce Lee's Secret (1976) με τον Bruce Li
The Dragon Lives (1977) με τον Bruce Li
Bruce - King of Kung Fu (1980) με τον Bruce Le

The Big Boss part 2


To δεύτερο είδος περιλαμβάνει ταινίες που προσπαθούν να συνεχίσουν τον χαρακτήρα που έπαιξε ο Bruce Lee στις πέντε κινηματογραφικές του ταινίες.  Αυτές οι ταινίες είναι συνήθως ριμέικ ή ανεπίσημες συνέχειες των πέντε ταινιών του Bruce Lee.

Bruce's Fingers aka Bruce's Deadly Fingers

Ταινίες αυτής της κατηγορίας είναι:

"Goodbye Bruce Lee: His Last Game of Death" (1975)  με τον Bruce Li
"The Big Boss Part 2" (1976) με τον Lo Lieh
"Fist of Fury 2" (1977)  με τον Bruce Li
"Bruce and Shaolin Kung Fu" (1977) με τον Bruce Le
"Fist of Fury 3" (1978)  με τον Bruce Li
"Bruce and Shaolin Kung Fu  (1978) με τον Bruce Le
"Enter the Game of Death (1978) με τον Bruce Le
"Return of Fist of Fury (1978) με τον Bruce Pak
"The True Game of Death" (1979) με τον Bruce Hsao Lung

Dragon Bruce Lee part 2

Το τρίτο είδος περιλαμβάνει ταινίες όπου ο χαρακτήρας της ταινίας είναι μαθητής ή φίλος ή θαυμαστής του Bruce Lee που έχει συγκλονιστεί από τον θάνατο του και προσπαθεί να ερευνήσει τα αίτια του θανάτου του, που σύμφωνα με τα σενάρια έχει δολοφονηθεί από κάποια συνδικάτα εγκλήματος.
Bruce's Fingers aka Bruce's Deadly Fingers

Ταινίες αυτής της κατηγορίας είναι:

"Exit the Dragon, Enter the Tiger" (1976) με τον Bruce Li
"Bruce's Fingers" (1976) με τον Bruce Le
"Bruce Lee, We Miss You" (1977) με τον Bruce Li

Bruce and the Iron Finger 

Το τέταρτο είδος περιλαμβάνει ταινίες όπου η υπόθεση της ταινίας δεν έχει σχέση με τον Bruce Lee και ο χαρακτήρας που έχει εμφάνιση που θυμίζει Bruce Lee είναι ένας μαχητής ή αστυνομικός, όμως υπάρχουν σκηνές κάποιες φορές έντονα και κάποιες φορές λιγότερο έντονα που αντιγράφουν σκηνές μάχης από τις ταινίες του Bruce Lee.  Σε αρκετές ταινίες από αυτές ο τίτλος της ταινίας και μόνο έχει σχέση με τον Bruce Lee


Ταινίες αυτής της κατηγορίας είναι:


"Return of Bruce" (1977) με τον Bruce Le
"Bruce Lee in New Guinea" (1977) με τον Bruce Li
"Dynamo" (1978) με τον Bruce Li
"Deadly Strike" (1978) με τον Bruce Li
"Edge of Fury" (1978) με τον Bruce Li
"Fists of Bruce Lee" (1978) με τον Bruce Li
"Soul Brothers of Kung Fu" (1978) με τον Bruce Li
"Blind Fist of Bruce" (1979) με τον Bruce Li
"Bruce The Super Hero" (1979) με τον Bruce Le
"Bruce and the Iron FInger" (1979) με τον Bruce Li
"Challenge of theTiger" (1980) με τον Bruce Le
"Bruce Strikes Back" (1982) με τον Bruce Le

Soul Brothers of Kung Fu

Ήταν συχνό το φαινόμενο στις αφίσες αυτών των ταινιών να εμφανίζεται ο Bruce Lee καθώς και το φαινόμενο να ξανά κυκλοφορεί ή ίδια ταινία με διαφορετικό τίτλο. 

Αν και οι ταινίες εκμετάλλευσης της εικόνας του Βruce Lee ή ταινίες bruceploitation ήταν χαμηλού 
προϋπολογισμού απέκτησαν τεράστια απήχηση στο κοινό, ακόμα και στους φανατικούς θαυμαστές του Bruce Lee, ίσως γιατί οι τέσσερις του ταινίες ήταν πολύ λίγες και το κοινό διψούσε να δει περισσότερο Bruce Lee στην οθόνη.  Ο όρος bruceploitation επινοήθηκε πολλά χρόνια αργότερα από τότε που έπαιζαν αυτές οι ταινίες στους κινηματογράφους όλου του κόσμου.  Οι μιμητές του Bruce Lee συχνά αναφέρονται και ως κλώνοι του Bruce Lee, αυτός ο όρος ίσως προήλθε από την ταινία "The Clones of Bruce Lee" με τους: Dragon Lee, Bruce Le, Bruce Lai και Bruce Thai
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον  για το υπό είδος ταινιών πολεμικών τεχνών, bruceploitation έχει αναζωπυρωθεί.  Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος εύκολα να δει πληροφορίες για αυτές τις ταινίες.  Ολοένα το ενδιαφέρον αυξάνεται, ενώ υπάρχουν ερευνητές και συλλέκτες που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα που είτε συλλέγουν ταινίες σε VHS, DVD, φιλμ των 35 mm, αφίσες, φωτογραφίες, είτε προσπαθούν να ρίξουν φως για το πως προέκυψαν αυτές οι ταινίες η ακόμα και δικαιολογήσουν την ύπαρξη αυτών των ταινιών.  Κάποιοι τολμηροί προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιους από τους κλώνους για να πάρουν συνεντεύξεις και κάποιοι ακόμα πιο τολμηροί κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για σώσουν τις ταινίες λόγο ότι τα φιλμ των 35 mm είναι αρκετά παλιά και έχουν αλλοιωθεί από τον χρόνο, με κατάλληλη επεξεργασία ώστε να επαναφέρουν το χρώμα της εικόνας και τον ήχο, να προσθέσουν τυχόν κομμένες σκηνές και να τις μεταφέρουν σε BLU RAY δίσκους με την ποιότητα που αρμόζει σε αυτές τι συλλεκτικές πια ταινίες. 


Return of Bruce
New Fist of Fury
Return of Red Tiger
Golden Dragon, Silver Snake