CHAPKOON-DO


Chap Koon-Do

Το CHAPKOON DO είναι μία πολεμική τέχνη που κατάγεται από τη Σιγκαπούρη. δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70 από το Grand Master LEONG SIEW CHONG γνώστη Κινέζικης πυγμαχίας, Choy Lee Fat Kung Fu, Taekwon Do και Shito Ryu Karate. O Master LEONG μετά από μεγάλη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες που ασκούσε διαπίστωσε ότι καμία τέχνη δεν ήταν ολοκληρωμένη, έτσι έκανε έναν συνδυασμό από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές των συστημάτων που γνώριζε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μία αποτελεσματική και πρακτική πολεμική τέχνη. Το 1970 κέρδισε το πανασιατικό πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών με αποτέλεσμα το Chapkoon Do να καθιερωθεί στη Σιγκαπούρη.

Το όνομα του σημαίνει:

CHAP = ΚΟΦΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
KOON = ΓΡΟΘΙΑ
DO = ΔΡΟΜΟΣ

και στην Καντονέζικη γλώσσα προφέρεται CHA CHUE TAO

Η ύλη του Chapkoon Do περιλαμβάνει:
Άοπλες φόρμες και φόρμες με όπλα όπως σπαθιά, κοντάρι, δόρυ ομπρέλα κλπ.
Χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια σε όλο το σώμα του αντιπάλου.
Διάφορα κλειδώματα και τεχνικές αυτοάμυνας.
Σκληρές και μαλακές τεχνικές.
Ασκήσεις διαλογισμού, Chi Kung και Dim Mak.

Η βάση του συστήματος είναι κυρίως το kung fu συνδυασμένο με άλλες τέχνες δομημένο έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε όλες τις συνθήκες μάχης.

Στην Ελλάδα το chap koon do άρχισε να διδάσκεται την δεκαετία του 1970 από τον Steven Leong αδερφό του Leong Siew Chong ο οποίος διατηρούσε σχολή στον Πειραιά. Η διάδοση του όμως έγινε από τον μάστερ Θεόδωρο Κουτρουμάνο μαθητή του Steven Leong o oποίος άνοιξε την πρώτη του σχολή το 1981.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια