BRUCE LEE - ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ (1940-1973) Μέρος 1ο





BRUCE LEE - ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ (1940-1973) Μέρος 1ο


Ο Bruce Lee γιος ενός κινέζου ηθοποιού της καντονέζικης όπερας Lee Hoi Chuen και της κινεζογερμανίδας Grace Lee γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, τη χρονιά του δράκου για τους κινέζους σε μία περιοδεία του πατέρα του στο Σαν Φρανσίσκο. Το πραγματικό όνομα που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Jun Fan που σημαίνει πάντα Σαν Φρανσίσκο, επειδή ο πατέρας του ήταν ιδιαίτερα προληπτικός (όπως όλοι οι κινέζοι) πίστευε ότι υπήρχε μία κατάρα που κυνηγούσε τα αρσενικά μέλη της οικογένειας και για να ξεγελάσει τους δαίμονες του έδωσε το γυναικείο όνομα Sai Fon που σημαίνει μικρός φοίνικας, στο αμερικάνικο πιστοποιητικό γέννησης γράφτηκε το όνομα που πρότεινε μία νοσοκόμα Bruce. To 1941 o Lee Hoi Chuen μαζί με την γυναίκα του και τον νεογέννητο γιο του επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ. 




Ο Bruce από πολύ μικρός έπαιξε σε πολλές ταινίες δίπλα στον πατέρα του και μέχρι τα 18 του είχε εμφανιστεί σε πάνω από 20 ταινίες. Ο Bruce ενώ ήταν μικρός ξεκίνησε να μαθαίνει πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα Tai Chi Chuan με πρώτο του δάσκαλο τον πατέρα του, στο σχολείο δεν ήταν καλός μαθητής και συχνά έμπλεκε σε καυγάδες τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει Wing Chun Kung Fu στη σχολή του grandmaster Yip Man, για πέντε χρόνια εξασκήθηκε επιμελώς και έγινε αρκετά καλός ώστε να προκαλεί σε μάχη και να κερδίζει τους αρχαιότερους του συμμαθητές με αποτέλεσμα να παραπονεθούν στον Yip Man, μετά από αφόρητες πιέσεις ο Yip Man έδωσε εντολή στους παλιούς μαθητές να σταματήσουν να διδάσκουν τον Bruce. Παράλληλα με το Wing Chun κατά καιρούς έκανε εξάσκηση και σε άλλα συστήματα όπως Choy Lee Fut, Ying Jow Pai, Praying Mantis. Ο Bruce εκτός από την αγάπη του για το Kung Fu έτρεφε και μία άλλη αγάπη για τον χορό και εκτός από καλός μαχητής έγινε και καλός χορευτής, έτσι ενώ ήταν μπλεγμένος με συμμορίες και συμμετείχε σε αρκετές αναμετρήσεις εναντίων άλλων συμμοριών ή μαθητών άλλων συστημάτων Kung Fu σε δρόμους και σε ταράτσες, το 1958 κέρδισε δύο τίτλους: o ένας σε ένα σχολικό πρωτάθλημα πυγμαχίας (συμμετείχαν 12 σχολεία) χωρίς να έχει εκπαιδευτεί μέχρι τότε στην πυγμαχία αλλά με μοναδικό του όπλο το Wing Chun κέρδισε τον τίτλο νικώντας τον για 3 χρόνια συνεχόμενο πρωταθλητή Gary Elms, και ο άλλος σε έναν διαγωνισμό χορού το Crown Colony Cha Cha Champioship.

Στις αρχές του 1959 οι μαθητές του Wing Chun προκλήθηκαν από μαθητές μίας αντίπαλης σχολής Choy Lee Fut, η συνάντηση έγινε στην ταράτσα μίας πολυκατοικίας, κατά τη διάρκεια μίας μάχης μεταξύ του Bruce και ενός αγοριού από την αντίπαλη σχολή ο Bruce δέχτηκε ένα χτύπημα που του μαύρισε το μάτι και απάντησε με μία σειρά από ευθείες γροθιές (σήμα κατατεθέν του Wing Chun) με αποτέλεσμα το αγόρι να χάσει ένα δόντι και οι γονείς του να το καταγγείλουν στην αστυνομία. Λόγο των πολυάριθμων μαχών στους δρόμους προκαλώντας αρκετές φορές την συμμετοχή της αστυνομίας οι γονείς του ανησυχούσαν και αποφάσισαν να τον στείλουν στον τόπο που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ένας άλλος λόγος που έπρεπε να κάνει αυτό το ταξίδι ήταν να ανανεώσει την αμερικάνικη υπηκοότητα του. Το 1959 σε ηλικία 19 ετών ο Bruce μπαίνει στο πλοίο με 115 $ στην τσέπη και φεύγει για την Αμερική, κατά την διάρκεια του ταξιδιού που κράτησε 18 μέρες για να βγάλει έξτρα χρήματα έκανε μαθήματα Cha Cha σε άλλους επιβάτες. Μόλις έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο έκανε διάφορες προχειροδουλειές και τα χρήματα που έβγαζε έφταναν μόνο για τα βασικά, κάποια στιγμή ένας φίλος του πατέρα του ο Ruby Choy ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Σιάτλ δίνει δουλειά στον Bruce, έτσι ο Bruce μετακομίζει αμέσως στο Σιάτλ πιάνει δουλειά στο εστιατόριο, τα βράδια κοιμάται σε δωμάτιο του εστιατορίου, γράφεται στο γυμνάσιο ενώ παράλληλα εξασκείτε επιμελώς στις πολεμικές τέχνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε απολυτήριο και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον στο τμήμα φιλοσοφίας, κατά τη διάρκεια της φοίτησης του δίδασκε πολεμικές τέχνες σε συμφοιτητές του. 

Το 1963 παντρεύεται την συμφοιτήτρια του Linda Emery και μαζί της κάνει δύο παιδιά (το 1965 γεννιέται ο Brandon και το 1969 η Shannon) αφήνει την δουλειά του στο εστιατόριο και ανοίγει το πρώτο του σχολείο πολεμικών τεχνών στο Σιάτλ το Jun Fan Kung Fu Institute, εκεί διδάσκει το προσωπικό του στυλ Kung Fu, πιο απλοποιημένο το οποίο είχε σαν κύρια βάση το Wing Chun αλλά περιείχε στοιχεία και από άλλα κινέζικα συστήματα.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια