Kanei Uechi (1911-1991) 上 地 完 英


Grandmaster Kanei Uechi  (1911-1991)  上 地 完 英


O  Kanei Uechi ήταν γιος του ιδρυτή του Uechi-Ryu Karate, Kanbun Uechi.  O Kanei συνέβαλε στην βελτίωση και διάδοση του Uechi-Ryu μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Kanei Uechi γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1911 στην Οκινάουα. Λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Οκινάουα το 1924 o πατέρας του ο Kanbun Uechi έφυγε για την Wakayama της Ιαπωνίας για να βρει εργασία  ως φύλακας ασφαλείας για μία τοπική επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας, o Kanei έμεινε με την μητέρα του στην Οκινάουα.  Μετά την ηλικία των δεκατριών ετών έμεινε με τη γιαγιά του για τρία χρόνια.  Το 1927 σε ηλικία 16 ετών ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να μείνει με τον πατέρα που εκείνη την περίοδο δίδασκε ιδιωτικά μία μικρή ομάδα μαθητών στο χώρο της εργασίας του μία Κινέζικη πολεμική τέχνη την οποία διδάχθηκε στην Κίνα από τον δάσκαλο Shu Shi Wa και την ονόμαζε "Pangai-noon".  Ο Kanei άρχισε να διδάσκεται από τον πατέρα του την πολεμική τέχνη και μετά από δέκα χρόνια σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης, το 1937 πήρε άδεια διδασκαλίας από τον πατέρα του και άνοιξε δικό του σχολείο (dojo) στην Οsaka.  Το 1940, ο Kanbun Uechi και οι μαθητές του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Kanei, μετονόμασαν το σύστημα "Uechi-Ryu Karate-Jutsu" προς τιμήν του. (Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το σύστημα μετονομάστηκε από τον  Kanei και τους μαθητές του μετά τον θάνατο του Kanbun Uechi το 1948). Λόγω των γεγονότων του β' παγκοσμίου πολέμου ο Kanei επέστρεψε στην Οκινάουα το 1942, άνοιξε σχολείο στο Nago το οποίο το έκλεισε μετά από δύο χρόνια λόγω του πολέμου.  Το 1946 άνοιξε ξανά το σχολείο του στο Nago, το 1948 πέθανε ο πατέρας του και ένα χρόνο αργότερα άνοιξε ένα σχολείο που έφτιαξαν οι μαθητές του στην πόλη Ginowan.  Το 1956 μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη Futenma, μεταφέροντας το σχολείο το οποίο εξακολουθεί να είναι το αρχηγείο της ένωσης Karate Uechi-Ryu. Ο Kanei, συνέχισε το έργο του πατέρα του στις πολεμικές τέχνες, ήταν ο πρώτος δάσκαλος karate της Οκινάουα που ήταν ανοιχτός στην διδασκαλία ξένων συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξάπλωση του Uechi-Ryu.



Το αρχικό Uechi-Ryu περιλάμβανε τρία kata: Sanchin , Seisan και Sanseirui.  O Kanei Uechi μαζί με ανώτερους ασκούμενους της τέχνης δημιούργησε και πρόσθεσε άλλα πέντε kata αντιλαμβανόμενος την δυσκολία διδασκαλίας των νεότερων γενεών με τον σκληρό τρόπο του παρελθόντος με σκοπό την διευκόλυνση της διδασκαλίας στις νέες γενιές ως σκαλοπάτια μεταξύ των τριών kata που έφερε η Kanbun Uechi από την Κίνα.
Το 1967, ο Kanei, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, προήχθη στον Hanshi Judan (δέκατο νταν) από την ιαπωνική ομοσπονδία Karate-do, Zen Nihon Karate-do Renmei.
O Kanei αφιέρωσε την ζωή του στο σύστημα που έμαθε από τον πατέρα και συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση και διάδοση του Uechi-Ryu Karate.
Ο Kanei Uechi πέθανε σε ηλικία 80 ετών από σοβαρή ασθένεια στο στομάχι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια