Ο Χορός του λιονταριού - Lion Dance 舞狮


Lion Dance 舞狮

Ο Χορός του λιονταριού 

Ο Χορός του λιονταριού είναι μια μορφή παραδοσιακού χορού στην κινεζική κουλτούρα, στην οποία οι καλλιτέχνες μιμούνται κινήσεις  λιονταριού σε κοστούμι λιονταριού.  Ο Χορός του λιονταριού συνοδεύεται από την μουσική των τυμπάνων και των οργάνων γκονγκ.  Εκτελείται σε χαρούμενα φεστιβάλ και μεγάλες εκδηλώσεις, όπως ο εορτασμός του νέου έτους, δεξιώσεις, επίσημα γενέθλια και επετείους.
Πιστεύεται ότι το λιοντάρι είναι ένα ευοίωνο ζώο που φέρνει καλή τύχη. Ως εκ τούτου, ένας χορός λιονταριού εκτελείται για να προσευχηθεί για καλή τύχη κατά τη διάρκεια του εαρινού φεστιβάλ ή κατά τη διάρκεια άλλων γιορτών.
 Ένα Λιοντάρι ζωντανεύει από δύο χορευτές, ο ένας φέρει το κεφάλι στους ώμους τους και ο άλλος υποστηρίζει την ουρά του Λέοντα.
Ένας καλά εκτελεσμένος χορός λιονταριών φέρνει στο ακροατήριό του καλή τύχη, ευημερία και χαρά. Οι εξειδικευμένοι χορευτές θα κάνουν το Λιοντάρι να φαίνεται πραγματικά ζωντανό, εκφράζοντας τις διαφορετικές του διαθέσεις μέσα από τα βήματα, τις κινήσεις του κεφαλιού και τις εκφράσεις του προσώπου.
Ο κινεζικός χορός του λιονταριού έχει στενές σχέσεις με το Kung Fu και οι χορευτές είναι συνήθως μέλη  σχολής πολεμικών τεχνών.  Εκπαιδεύονται σκληρά για να κατακτήσουν την ικανότητα ως μία από τις κλάσεις της πολεμικής τέχνης.
Η ομάδα αποτελείται από έξι έως δώδεκα άτομα. Έναν χειριστή του τυμπάνου, έναν χειριστή του γκονγκ, δύο έως οκτώ χειριστές των κυμβάλων και τους δύο χορευτές τής ουράς και του κεφαλιού. Η ομάδα λειτουργεί σαν ενιαίο σύνολο στις διάφορες φάσεις τής ρουτίνας, με τη μουσική να εκφράζει ηχητικά και το λιοντάρι οπτικά, τα συναισθήματα τού λιονταριού.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές του κινέζικου χορού λιονταριού, το Νότιο περισσότερο εντυπωσιακό και μεγάλο, που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Καντών και το Βόρειο, μεταγενέστερο, μικρότερο και ελαφρύτερο του Νοτίου, το οποίο αναπτύχθηκε στην περιοχή του Πεκίνου. Από τα δύο βασικά είδη λιονταριού έχουν προέλθει ορισμένες παραλλαγές, που αφορούν μικρές αλλαγές στη σχεδίαση ή το σχήμα.
Και οι δύο μορφές βρίσκονται συνήθως στην Κίνα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία, το νότιο λιοντάρι κυριαρχεί καθώς διαδόθηκε από τις κοινότητες της κινεζικής διασποράς που είναι ιστορικά κυρίως νότιο-κινεζικής προέλευσης. Εκδόσεις του χορού λιονταριών βρίσκονται επίσης στην Ιαπωνία , την Κορέα , το Θιβέτ και το Βιετνάμ . Μια άλλη μορφή χορού λιονταριού υπάρχει στον ινδονησιακό πολιτισμό , αλλά μπορεί να είναι διαφορετικής παράδοσης και μπορεί να αναφέρεται ως Singa Barong .






Πηγές:
https://www.tripsavvy.com/chinese-lion-dance-or-dragon-dance-1458310
http://www.choileefat.be/
https://www.yipsdragonstyle.com/lion-dance
http://www.shaolinlohan.com/lion-dance
http://www.laughingdragonkungfu.com/what-is-lion-dance.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Lion_dance
http://choyleefut.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια