Hou Quan 猴拳 (Monkey Kung Fu) H Γροθιά του Πιθήκου


Hou Quan 猴拳 Monkey Kung Fu

 H Γροθιά του Πιθήκου


To στυλ του πιθήκου μιμείται την κίνηση του πιθήκου, είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα  kung fu και ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην μάχη.

Το στυλ του πιθήκου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική ιστορία από το 206 π.Χ. έως το 220 μ.Χ. σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, το στυλ τεκμηριώθηκε ότι υπήρχε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Υπάρχει μνεία του Tan Chang-Qing που δείχνει την ικανότητα του πιθήκου του ενώ είναι μεθυσμένος. Επιπλέον, μια ζωγραφική μεταξιού που ονομάζεται "A Calling Monkey Calls", απεικονίζει έναν τύπο πυγμαχίας πιθήκων. Και ένας γνωστός γιατρός που ονομάζεται Hua Tuo επινόησε κινήσεις πέντε ζώων για θεραπευτικούς σκοπούς, ένα από τα ζώα ήταν ο πίθηκος, τα υπόλοιπα ζώα ήταν η τίγρη, η αρκούδα, ο γερανός και το ελάφι.
Αργότερα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Song, ο αυτοκράτορας Taizu, που είναι γνωστός για την επινόηση του ύφους του Kung Fu Long Fist, πιστεύεται επίσης ότι χρησιμοποίησε ένα στυλ  πιθήκου.
Υπάρχουν διάφορα νεότερα στυλ kung fu του πιθήκου, τα περισσότερα σχετίζονται με στυλ που δημιούργησε τον 19ο αιώνα ο Kau See.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Kau See ήταν ένας ικανότατος μαχητής από ένα μικρό χωριό της Βόρειας Κίνας, όταν ένας από τους αξιωματικούς της δυναστείας Ching προσπάθησε να τον στρατολογήσει αναγκαστικά, ο Kau See αρνήθηκε και προκλήθηκε συμπλοκή με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο αξιωματικός.  Ο Kau See που ήταν ειρηνικός λυπήθηκε και παραδόθηκε στις αρχές με αποτέλεσμα να φυλακιστεί.  Από το κελί του παρατηρούσε τους πιθήκους που ζούσαν στα γύρω δέντρα και χρησίμευαν ως φύλακες επειδή όταν κάποιος έκανε απόπειρα απόδρασης οι πίθηκοι κραύγαζαν.  Έμεινε για δέκα χρόνια στην φυλακή αντιγράφοντας τις κινήσεις που έκαναν οι πίθηκοι μαχόμενοι μεταξύ τους ή με άλλα ζώα.  Έτσι ο Kau See συνδύασε τις τεχνικές που αντέγραψε με το δικό του στυλ Di Tang και δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιούσε τις κινήσεις των πιθήκων για να δημιουργήσει σύγχυση, αποπροσανατολισμό και αιφνιδιασμό στον αντίπαλο, περιελάμβανε τεχνικές και άλματα που εφαρμοζόταν στο έδαφος, γυριστές και στριφτές κινήσεις, λακτίσματα, σαρώματα, χτυπήματα σε ζωτικά σημεία, σπρωξίματα, γδαρσίματα και δαγκώματα.

Ο Kau See το σύστημα το ονόμασε Da Sheng Men προς τιμή του Βασιλιά των πιθήκων  Sun Wukong (ενός πιθήκου που γεννήθηκε από μια πέτρα που τρέφεται από τα πέντε στοιχεία, ο οποίος μαθαίνει την τέχνη του Τάο, τους πολυμορφικούς μετασχηματισμούς, τους αγώνες και τα μυστικά της αθανασίας, για τον εαυτό του) από το Βουδιστικό παραμύθι Journey to the West.
Αργότερα, ο μαθητής του Kau See ο Geng De Hai, συνδύασε την προηγούμενη γνώση του Pi Gua Kung Fu με τις διδασκαλίες του Kau See για να δημιουργήσει ένα παράγωγο στυλ μαϊμού που ονομάζεται Da Sheng Pi Gua.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του στυλ πιθήκου που δημιούργησε ο Kau See, οι γνωστές είναι:

Drunken Monkey
Stone Monkey
Lost Monkey
Standing Monkey ή Tall Monkey
Wooden Monkey

Πηγές:
Πηγές: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ -Εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ 2004
http://www.meridiangatekungfu.com/kung-fu/hou-quan.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Monkey_Kung_Fu
https://www.liveabout.com/style-guide-monkey-style-kung-fu-2307679

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια