Nan Pai Tanglang 南派螳螂 (Southern Praying Mantis Kung Fu) O Νότιος Μάντης που Προσεύχεται


Nan Pai Tanglang 南派螳螂 

Southern Praying Mantis Kung Fu 

O Νότιος Μάντης που Προσεύχεται 

To νότιο στυλ του Praying Mantis kung fu έχει πάρει την ονομασία το είδος ακρίδας Praying Mantis (το έντομο που στην Ελλάδα αποκαλούμε"αλογάκι της Παναγίας")  Δεν σχετίζεται με το βόρειο στυλ του Praying Mantis (Tang Lang Chuan) και είναι αρκετά μεταγενέστερο, προέρχεται από την εθνότητα Hakka η οποία ζει στις νότιες περιοχές της χώρας Guangdong, Fujian, Jiangxi, Guangxi, Sichuan, Hunan, Zhejiang, Hainan και Guizhou.  δημιουργήθηκε στα τέλη της δυναστείας των Ching (1644-1911).  To νότιο στυλ του Praying Mantis kung fu συνδέεται στενότερα με τα νότια στυλ όπως το Long Ying Mo Kiu (Southern Dragon Kung Fu) και το Bak Mei.

Το νότιο Praying Mantis ειδικεύεται στις τεχνικές από μικρή απόσταση, περιλαμβάνει πιο κοντές και πιο εκρηκτικές κινήσεις καθώς και χαμηλά λακτίσματα που επιτρέπουν στον αμυνόμενο να διατηρεί την ισορροπία του και να καταφέρνει χτυπήματα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον επιτιθέμενο.  Το ύφος έχει επίσης βαριά χρήση της ταοϊστικής φιλοσοφίας μέσω της ιδέας του Γιν-Γιανγκ. Οι δεξιότητες περιλαμβάνουν τεχνικές «θανάτου-αφής» καθώς και θεραπευτικές τεχνικές.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικές γραμμές (στυλ) του Νότιου Praying Mantis, σύμφωνα με τις παραδόσεις οι ιδρυτές των στυλ δημιούργησαν την τέχνη τους αφού είδαν μία ακρίδα Praying Mantis να παλεύει και να νικάει ένα πουλί, μελέτησαν τις κινήσεις της ακρίδας και τις προσάρμοσαν στο ανθρώπινο σώμα.

Chu Gar
To Chu Gar είναι το παλαιότερο στυλ, αποδίδει την τέχνη του στον Chu Fook-To, ο οποίος δημιούργησε το νότιο Praying Mantis ως αγωνιστικό στυλ για τους αντιπάλους του της δυναστείας Ching, Ο Chu Fook-To βρήκε καταφύγιο στο βόρειο μοναστήρι Shaolin, μετά την καταστροφή του βόρειου μοναστηριού Shaolin διέφυγε στo νότιo μοναστήρι Shaolin στο Fujian. Στη συνέχεια προώθησε την τέχνη του στις γύρω περιοχές.

Chow Gar
To Chow Gar είναι πιο δημοφιλές και πιο διαδεδομένο στυλ νότιου Praying Mantis.
Εντοπίζει την τέχνη του στο 1800 στον Chow Ah-Nam ένα νεαρό αγόρι Hakka που εγκατέλειψε το σπίτι του στο Guangdong για να λάβει ιατρική περίθαλψη στον νότιο ναό Shaolin, όπου εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες και δημιούργησε το Southern Praying Mantis.

Kwong Sai Jook Lum
Το Kwong Sai Jook Lum δημιουργήθηκε στον ναό Jook Lum Gee (Bamboo Forest Temple), στην επαρχία Kwong Sai της Κίνας στα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα από τον μοναχό Som Dot

Iron Ox
Ο ιδρυτής αυτού του συστήματος λέγεται ότι είναι Hung Mei (Red Eyebrow) και η προέλευση αυτού του συστήματος λέγεται ότι είναι από το βουνό Er Mei.

KS Hsiung Thong Long Quet Tsot
Το στυλ διδάχθηκε στην πόλη Kolkata της Ινδίας. Κατάγεται από την περιοχή Moi-Yan, βορειοανατολικά Guangdong, το σύστημα διδάχθηκε αρχικά από τον Chen Kiu αποκλειστικά στην κοινότητα Hakka

Πηγές:
en.wikipedia.org/wiki/Southern_Praying_Mantis
depts.washington.edu/triolive/quest/2007/TTQ07031/martial_arts/styles/south_mantis.html
www.polemikes-tehnes.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια