Συστήματα Μάχης (πολεμικές τέχνες, μαχητικά σπορ) και Συμπλοκή στο Δρόμο – Μέρος 1ο


Συστήματα Μάχης 
(πολεμικές τέχνες, μαχητικά σπορ)και Συμπλοκή στο Δρόμο – Μέρος 1ο

Παραδοσιακές Πολεμικές Τέχνες, Σύγχρονες Πολεμικές Τέχνες, Μαχητικά σπορ, Αυτοάμυνα Αυτοπροστασία, Συμπλοκή και επιβίωση στο δρόμο.

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί ασκούμενοι σε παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και μαχητικά σπορ αλλά και σε συστήματα αυτοάμυνας, όπως υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία πολεμικών και μαχητικών σπορ υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί λόγοι που ασκείται κάποιος σε αυτές τις τέχνες.   Για όλες αυτές τις τέχνες πριν τις διαχωρίσουμε θα μπορούσαμε να δώσουμε μία γενική ονομασία, εγώ προτιμώ την ονομασία ‘’Συστήματα Μάχης’’ γιατί στην πραγματικότητα αυτό είναι, είτε λοιπόν κάποιο σύστημα είναι παραδοσιακό, σύγχρονο ή σπορ που μπορεί να προέρχεται από παραδοσιακή πολεμική τέχνη ή σύστημα αυτοάμυνας, αποτελεσματικό ή μη ακόμα αν θέλετε γνήσιο ή μαϊμουδιάρικο είναι σύστημα μάχης.  Σου μαθαίνουν να κάνεις μάχη είτε αποτελεσματική είτε αναποτελεσματική είτε καλή είτε κακή είτε εφαρμόζονται αυτά που μαθαίνεις είτε όχι κάνεις μάχη.  Είτε προσπαθείς να χτυπήσεις τον αντίπαλο σου για να τον νικήσεις με νοκ άουτ είτε τον χτυπάς ελεγχόμενα για να κερδίσεις πόντο κάνεις μάχη. 
Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων μάχης που όλα έχουν έναν δικό τους προσδιορισμό που πολλές φορές αυτός ο προσδιορισμός είναι λανθασμένος π.χ το karate θεωρείται παραδοσιακή πολεμική τέχνη αλλά στην πραγματικότητα είναι σύγχρονη με παραδοσιακές εθιμοτυπίες της Ιαπωνίας, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το taekwon-do που κάποιοι το διαχωρίζουν σε παραδοσιακό και αγωνιστικό ή ολυμπιακό ενώ στην πραγματικότητα άρχισε να δημιουργείται στο τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου.  Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές πολεμικές που έχουν αγωνιστικό κομμάτι και άλλες όχι όπως π.χ το aikido.
Είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένας ακριβής διαχωρισμός των Συστημάτων Μάχης σε παραδοσιακά και μη και ακόμα και αν γίνει θεωρητικά στην πράξη θα υπάρξει σύγχυση. 
Θα χωρίσω τα συστήματα μάχης χοντρικά σε τέσσερις κατηγορίες:

1η κατηγορία

Συστήματα που προσδιορίζονται παραδοσιακά είτε προέρχονται από παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, κρατούν μία αυστηρή παράδοση είτε έχουν εξελιχθεί, μπορεί να είναι ένοπλα, άοπλα ή άοπλα και ένοπλα.
Τα συστήματα αυτά είναι κυρίως ιαπωνικής, κινέζικης και κορεάτικης προέλευσης, αρκετά από αυτά έχουν αγωνιστικό κομμάτι και κάποια άλλα όχι.  
Μερικά από αυτά είναι τα Ιαπωνικά στυλ:
Συστήματα karate της Οκινάουα όπως goju ryu, uechi ryu κ.λ.π, συστήματα karate της Ιαπωνίας όπως Shotokan, shito ryu, wado ryu κ.λ.π, και Kyokushin, shidokan κ.λ.π που έχουν μια άλλη προσέγγιση πάνω στην μάχη και άλλα συστήματα όπως judo, ju jutsu, kendo, ninjutsu,
Κινέζικα στυλ:
Διάφορα συστήματα kung fu όπως wing chun, hung gar, ying jow pai, fu jow pai και πολλά άλλα.
Κορεάτικα στυλ:
Tα πιο γνωστά και πιο διαδεδομένα είναι τα εξής: taekwon-do, tangsoo-do, hapki-do.

2η κατηγορία

Συστήματα σύγχρονα, αρκετά από αυτά προέρχονται από παραδοσιακές πολεμικές τέχνες αλλά αντιλαμβάνονται την πρακτική της μάχης με έναν πιο σύγχρονο τρόπο και τα περισσότερα από αυτά δεν συμμετέχουν σε αγώνες.
Μερικά από αυτά είναι τα αμερικανοποιημένα συστήματα karate / kempo όπως kajukenbo, kenpo karate, οι φιλιπέζικες πολεμικές τέχνες: Kali, arnis, escrima, panatukan κ.λ.π και το jeetkunedo του Βruce Lee το οποίο έχει ως βάση το wing chun, την δυτική πυγμαχία και την δυτική ξιφασκία. Φυσικά υπάρχουν πολλά συστήματα αυτής της κατηγορίας που άλλα έχουν πολλά κοινά και άλλα έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

3η κατηγορία

Τα μαχητικά αθλήματα όπως η πυγμαχία, η πάλη, το kick boxing, το mma, το αγωνιστικό muay thai (tai boxing), το sanda κ.λ.π.
Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στυλ από την πρώτη κατηγορία όπως το Judo, ολυμπιακό taekwon-do, και ολυμπιακό πλέον karate.

4η κατηγορία

Στρατιωτικά συστήματα και συστήματα αυτοάμυνας.  Τα περισσότερα συστήματα αυτοάμυνας προέρχονται από στρατιωτικά συστήματα μάχης, προσανατολίζονται αποκλειστικά στην εξουδετέρωση του αντιπάλου σε στρατιωτικό επίπεδο, και στην αυτοάμυνα – αυτοπροστασία σε επίπεδο πολιτών.  Επίσης διδάσκουν τακτικές και τεχνικές για επαγγελματίες όπως σωματοφύλακες, αστυνομικούς, security κ.λ.π. 
Τα πιο δημοφιλή συστήματα από αυτά είναι το combatives (defendu), krav maga και systema.

Υπάρχουν και άλλα πολλά συστήματα μάχης που δεν αναφέρω, σκοπός δεν είναι να κάνω καταγραφή των συστημάτων αλλά να τα χωρίσω σε κατηγορίες ως προς τον προσανατολισμό τους, κάτι που είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν συστήματα που έχουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές, μπορεί να περιέχουν δηλαδή παραδοσιακή πλευρά, αυτοάμυνα, αγωνιστικό κομμάτι και εκμάθηση όπλων.

Nasos Martial Arts

Υπομονή θα φτάσουμε και στην Συμπλοκή στο Δρόμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια