Συστήματα Μάχης (πολεμικές τέχνες, μαχητικά σπορ) και Συμπλοκή στο Δρόμο – Μέρος 2ο

Συστήματα Μάχης 
(πολεμικές τέχνες, μαχητικά σπορ)
και Συμπλοκή στο Δρόμο – Μέρος 2ο
Παραδοσιακές Πολεμικές Τέχνες, Σύγχρονες Πολεμικές Τέχνες, Μαχητικά σπορ, Αυτοάμυνα Αυτοπροστασία, Συμπλοκή και επιβίωση στο δρόμο.

Συνέχεια από το 1ο Μέρος


Στην προηγούμενη ανάρτηση έκανα μία πρόχειρη κατηγοριοποίηση των πολεμικών τεχνών και μαχητικών σπορ ή διαφορετικά ‘’Συστημάτων Μάχης’’ όπως προτιμώ να ονομάζω το σύνολο των πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων και εξήγησα τον λόγο γιατί.   

Εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων μάχης που διδάσκονται μέσα από τις σχολές και τους συλλόγους, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτών των σχολών και τον συλλόγων έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό οφείλεται στην ανάγκη και την διάθεση ανδρών και γυναικών, νέων αλλά και μεγαλύτερων, κυρίως για να ασκηθούν η να μάθουν αυτοάμυνα με αποτέλεσμα να υπάρχει και ένας μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών και συλλόγων. 

Ας εξετάσουμε τους λόγους που κάποιος θέλει να ασκηθεί στα συστήματα μάχης. 
Στην πραγματικότητα οι λόγοι είναι πάρα πολλοί.  Πολλοί άνθρωποι αναζητούν στα συστήματα μάχης έναν  τρόπο άσκησης για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, να αδυνατίσουν, να γυμναστούν αποτελεσματικά επειδή βαριούνται το κλασικό γυμναστήριο,  άλλοι ασχολούνται με τα συστήματα μάχης για να αποκτήσουν μαχητική ικανότητα είτε γιατί τους αρέσει να μάχονται είτε για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία δύσκολη κατάσταση εάν χρειαστεί.  Αρκετοί έλκονται από τις εθιμοτυπίες και την πειθαρχεία των παραδοσιακών κυρίως στυλ ενώ μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχουν ως στόχο την αύξηση της αυτοπεποίθησης.  Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η εγκληματικότητα αυξάνεται ραγδαία στην χώρα μας είναι αρκετοί άνδρες και γυναίκες στρέφονται στα συστήματα μάχης για να μάθουν αυτοάμυνα ως απλοί πολίτες ή λόγο της ιδιότητας τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, security, συνοδοί ασφαλείας και άλλοι επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν τακτικές αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας προσαρμοσμένες για το επάγγελμα τους. 
Επίσης πολλοί γονείς στρέφουν τα  τελευταία χρόνια τα παιδιά τους όλο και περισσότερο σε συλλόγους πολεμικών τεχνών και μαχητικών σπορ για λόγους εκτόνωσης, πειθαρχίας, αθλητικής διάκρισης με στόχο εισαγωγή σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και για αυτοάμυνα λόγο της αύξησης των κρουσμάτων Bullying στην χώρα μας.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιότερων ασκούμενων στα συστήματα μάχης τις δεκαετίες ΄70 και ΄80 επηρεάστηκαν σημαντικά από τον κινηματογράφο ειδικά από τις ταινίες του Μπρους Λη.

Ας δούμε τώρα τι μπορούν να προσφέρουν τα συστήματα μάχης στον μέσο ασκούμενο πάντα με την προϋπόθεση να διδαχθούν και να ασκηθούν σωστά.


Γυμνάζουν αποτελεσματικά όλο το σώμα, αυξάνουν την αντοχή, την δύναμη, σκληραγωγούν τον ασκούμενο, βελτιώνουν τον συντονισμό και την ισορροπία και την φυσική κατάσταση. 

Προσφέρουν ευκινησία – ελαστικότητα στο σώμα.

Γυμνάζουν το μυαλό, βελτιώνουν την εγρήγορση τα αντανακλαστικά και την γρήγορη αντίδραση.

Αναπτύσσουν την πειθαρχεία και την αυτοσυγκέντρωση.

Αποφορτίζουν το μυαλό από καθημερινά προβλήματα και είναι ένας καλός τρόπος εκτόνωσης και μείωσης του στρες.

Δυναμώνουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση και βοηθούν στον έλεγχο του φόβου.

Η προπόνηση είναι διασκεδαστική με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και ιδανική για όποιον βαριέται το συμβατικό γυμναστήριο.

Αν όχι όλα τα περισσότερα τουλάχιστον από τα παραπάνω τα προσφέρουν τα περισσότερα αθλήματα.  Όταν υπάρχουν αρκετά αθλήματα και σπορ, ευεργετικά για τον ασκούμενο για τι πολλοί επιλέγουν να ακολουθήσουν τον δρόμο των συστημάτων μάχης;

Nasos Martial Arts




Υπομονή θα φτάσουμε και στην Συμπλοκή στο Δρόμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια