Tsui Hark 徐克




Tsui Hark 徐克

Ο Tsui Hark είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ.  Είναι γνωστός ως ο Steven Spielberg του Χονγκ Κονγκ.  Έγινε πρωτοπόρος όταν εφάρμοσε εφέ του Χόλιγουντ στις κινεζικές του ταινίες.

Ο Tsui Hark (Tsui Man-kong) γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1950 στην Σαϊγκόν του Βιετνάμ, άρχισε να κάνει πειραματικές ταινίες των 8 mm όταν ήταν μόλις 13 ετών.
Σχεδίαζε επίσης κόμικς, ένα ενδιαφέρον που αργότερα θα επηρέαζε το κινηματογραφικό του στυλ. Σε ηλικία 13 ετών, αυτός και η οικογένειά του μετανάστευσαν στο Χονγκ Κονγκ.  Μόλις τελείωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Χονγκ Κονγκ, σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.  Το 1977 όταν αποφοίτησε επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ και εργάστηκε στην τηλεόραση.
Το 1979 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην ταινία "The Butterfly Murders" (1979) για την Seasonal Film Corporation.
Το 1983 έκανε την πρωτοποριακή του ταινία, "Zu: Warriors from the Magic Mountain" για την Golden Harvest.  Αφού έκανε επιτυχημένες ταινίες και έλαβε πολλές καλές κριτικές ίδρυσε το 1984 μαζί με την σύζυγο του την δική του εταιρία παραγωγής, Film Workshop.  Η εταιρία παρήγαγε επιτυχημένες ταινίας όπως "A Better Tomorrow" ( 1986), που σκηνοθετήθηκε από τον John Woo και πρωταγωνίστησε ο Chow Yun Fat. και  "A Chinese Ghost Story" (1987) σε σκηνοθεσία Siu-Tung Ching.

Ο Tsui έγινε γνωστός για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και φαντασμάτων.  Μερικές από τις καλύτερες του ταινίες περιλαμβάνουν τη σειρά "A Chinese Ghost Story" (1987-1990-1991), "The Blade" (1995) και "Black Mask" (1996).  Το 1991, δημιούργησε την ιστορική ταινία που έκανε τον Jet Li σούπερ σταρ, "Once Upon a Time in China" (1991).  Το 1997, έκανε τη μετάβαση από το Χονγκ Κονγκ στο Χόλιγουντ με δύο κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Jean-Claude Van Damme, το "Double Team" (1997) και "Knock Off" (1998).

Ο Tsui Hark έχει κερδίσει αρκετά βραβεία Golden Horse και Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ συνεχίζοντας να κάνει εκπληκτικές ταινίες μέχρι σήμερα.


Πηγές:
https://www.flkcinema.com/
https://www.imdb.com/
https://en.wikipedia.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια