John Liu Chung-Liang 劉忠良 - John Liu ο ιδρυτής του Zen Kwun Do





John Liu Chung-Liang 劉忠良
John Liu ο ιδρυτής του Zen Kwan Do

O Liu Chung-Liang περισσότερο γνωστός ως John Liu, είναι διάσημος πολεμικός καλλιτέχνης, ιδρυτής του στυλ Zen Kwan Do και ηθοποιός. 

Γεννήθηκε το 1944 στην Ταϊβάν, εκπαιδεύτηκε στο kung-fu από τον αδερφό του παππού του Liu Zen, στο Οkinawa karate από τον Sensei Yano, στο taekwon-do από τον Dorian Tan Tao Liang. H εκπαίδευση του ήταν σκληρή, αυστηρή και επίμονη, η οποία του έδωσε απίστευτη ευελιξία. Αργότερα ίδρυσε το δικό του σύστημα Zen Kwun Do. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 άρχισε την καριέρα του ως ηθοποιός σε ταινίες πολεμικών τεχνών του Χονγκ Κονγκ και της Tαϊβάν.




ο John Liu είναι γνωστός για την εκπληκτική του ευελιξία και τα λακτίσματα του. Οι κινήσεις του ως σήμα κατατεθέν του περιλαμβάνουν το κράτημα του ποδιού του, το λάκτισμα του τσεκούρι του και το εναέριο πλάγιο λάκτισμά του.







Zen Kwun Do




To Zen Kwan Do είναι η πολεμική τέχνη που δημιούργησε ο John Liu στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ίδρυσε την δική του πολεμική τέχνη Zen Kwun Do η οποία βασίζεται στο νότιο στυλ του Kung Fu, Liu Gar, επικεντρώνεται στην μάχη κοντινής απόστασης, συνδυάζοντας στοιχεία από το βόρειο Shaolin Kung Fu, το Karate της Οκινάουα και το Taekwon-Do.


O John Liu έχει εκπαιδευτεί στο Shaolin Kung Fu στην Tαϊβάν από τον Sifu Liu Zen, στο Karate της Οκινάουα στην Οκινάουα.  Επίσης έχει εκπαιδευτεί στο Taekwon-Do από τον Tan Tao Liang και στο Liu Gar Kung Fu από τον Master Shiou Yun.  




Ένα δείγμα της τέχνης του Zen Kwun Do καθώς και κάποια βιογραφικά στοιχεία του John Liu απεικονίζονται στην ταινία "Zen Kwun Do Strikes In Paris" (1979) η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία.



John Liu vs Chuck Norris



To 1976 στα πλαίσια μιας διοργάνωσης πολεμικών τεχνών στο Παρίσι, συναντήθηκαν ο ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ και ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΡΙΣ όπου σύγκριναν τις τεχνικές τους και παρουσίασαν επιδείξεις και σεμινάρια. Ο ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ εκείνη την εποχή αφού είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες πολεμικών τεχνών είχε εγκατασταθεί στην Γαλλία και προσπαθούσε να διαδώσει την δική του πολεμική τέχνη ZEN KWUN DO, από την άλλη μεριά ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΡΙΣ γνώστης του TANG SOO DO, ήταν είδη παγκόσμιος πρωταθλητής KARATE και αρκετά δημοφιλής αφού είχε αρχίσει λίγα χρόνια πριν την κινηματογραφική του καριέρα δίπλα στον ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ στην ταινία “THE WAY OF THE DRAGON”. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης δόθηκε ένας αγώνας επίδειξης μεταξύ των δύο μαχητών. Ο ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ είχε κάνει επικριτικές δηλώσεις για τον ΤΣΑΚ ΝΟΡΡΙΣ, από την πλευρά του ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΡΙΣ κράτησε μία πιο αξιοπρεπή στάση και έδειξε περισσότερο σεβασμό στο πρόσωπο του ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ. Αποφασίστηκε ότι νικητής του αγώνα θα ήταν αυτός που θα λάμβανε τα περισσότερα και δυνατότερα χειροκροτήματα από το κοινό. Νικητής του κοινού ήταν ο ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ, αλλά για τους κριτές και τους ειδικούς των πολεμικών ήταν ο ΤΣΑΚ ΝΟΡΡΙΣ. Ο Γαλλικός τύπος του χώρου έδειξε ιδιαίτερη βαρύτητα υπέρ του ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ για αυτό το συμβάν.  Μετά από αυτό το γεγονός η φήμη του  ZEN KWUN DO μεγάλωσε και ο ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ απέκτησε μαθητές σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γαλλία.

Φωτογραφία από την συνάντηση του ΤΖΩΝ ΛΙΟΥ και του ΤΣΑΚ ΝΟΡΡΙΣ στο εξώφυλλο του θρυλικού περιοδικού "ΔΥΝΑΜΙΚΟ" (τεύχος 90)










ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Πηγές:
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2012/09/john-liu-chung-liang.html
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2019/08/zen-kwan-do.html
https://nasosmartialarts.blogspot.com/2017/10/john-liu-vs-chuck-norris.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια