Jason Statham



Jason Statham

Ο Jason Statham είναι Βρετανός ηθοποιός γνωστός για τους ρόλους του, που συνήθως είναι σκληροί ή βίαιοι σε διάφορες ταινίες δράσης-θρίλερ.



Ο Jason Statham γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1967, στο Shirebrook του Derbyshire, από την Eileen Yates, μια χορεύτρια, και τον Barry Statham, έναν τραγουδιστή και πλανόδιο πωλητή. Άρχισε σε νεαρή ηλικία να εξασκείτε στο kung fu, το kickboxing και το karate, ενώ εργαζόταν σε πάγκους της τοπικής αγοράς. Ήταν φανατικός ποδοσφαιριστής και δύτης, μέλος της εθνικής ομάδας καταδύσεων της Βρετανίας και αγωνίστηκε για την Αγγλία στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 1990. Λίγο αργότερα, του ζητήθηκε να γίνει μοντέλο για τη French Connection, τον Tommy Hilfiger και τον Levi's σε διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες. Από το 1993 ως το 1995 έκανε μικρές εμφανίσεις σε μερικά μουσικά βίντεο.


Ενώ εργαζόταν ως μοντέλο για την French Connection, γνώρισε τον Βρετανό σκηνοθέτη Guy Ritchie ο οποίος έγραφε το σενάριο και θα σκηνοθετούσε την κωμωδία, δράσης, εγκλήματος "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" (1998). Ο Guy Ritchie γνωρίζοντας το παρελθόν του Jason ως πωλητή στη μαύρη αγορά, τον κάλεσε σε οντισιόν για τον ρόλο ενός παράνομου πλανόδιου πωλητή. Η ταινία έτυχε καλής υποδοχής τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Ο Jason συνεργάστηκε ξανά με τον Guy Ritchie για την επόμενη ταινία του "Snatch" (2000), με συμπρωταγωνιστές τους Brad Pitt, Dennis Farina και Benicio Del Toro. Στη συνέχεια συμμετείχε στην ταινία "Turn It Up" (2000) με τον Αμερικανό μουσικό σταρ Ja Rule, και ακολούθησε δεύτερος ρόλος στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Ghosts of Mars" (2001), "The One" (2001) με τον Jet Li και στο "Mean Machine" (2001). Τελικά το 2002 επιλέχθηκε για πρωταγωνιστικό ρόλο στο "The Transporter" (2002).


Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο Jason έγινε πρωταγωνιστής των B-films δράσης, με σημαντικότερες τις ταινίες "Crank" (2006), "Crank: High Voltage" (2009), "War" (2007) απέναντι από τον Jet Li, "The Bank Job" (2008) "Death Race" (2008). Για τις ταινίες αυτές έχει πιστωθεί για την ηγεσία της αναζωπύρωσης των ταινιών δράσης.


Η φήμη του για αναιδείς και σκληρούς πρωταγωνιστικούς ρόλους τον οδήγησε την δεκαετία του 2010 σε υπερπαραγωγές όπως: "The Expendables" (2010), "Spy" (2015), "Furious 6" (2013), "Fast & Furious 7" (2015), "The Fate of the Furious" (2017) και "Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw" (2019), συνexίζωντας παράλληλα να κάνει τίτλους σε B-films


Η κινηματογραφική του καριέρα μέχρι το 2017 απέφερε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων, καθιστώντας τον έναν από τους αστέρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. 


Ο Jason Statham εξασκείται σε διάφορες πολεμικές στις οποίες έχει σοβαρό υπόβαθρο, όπως: Karate, Wushu, Wing Chun Kung Fu, Brazilian Jiu Jitsu και Kickboxing. Έκανε σχεδόν όλα τα δικά του ακροβατικά στο "The Transporter" (2002), συμπεριλαμβανομένων σεκάνς καταδίωξης με αυτοκίνητο, σεκάνς καταδύσεων και σεκάνς μάχης.
Το 2014 εισήχθη στο "International Sports Hall of Fame".

Αναφέρει ως εμπνευστές του, τους:  Sylvester Stallone, Bruce Lee, Paul Newman, Steve McQueen και Clint Eastwood.





Πηγές:
en.wikipedia.org
www.imdb.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια