Bruce Lee 李振藩 (1940-1973)
ΜΠΡΟΥΣ ΛΗ
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
O Μπρους Λη, αναμφισβήτητα είναι ένας "Θρύλος", 47 χρόνια από τον θάνατο του εξακολουθεί να παραμένει αρκετά δημοφιλής, είναι ένα ίνδαλμα αντιστοίχου βεληνεκούς με τον Τζέιμς Ντιν, τον Έλβις Πρίσλεϊ και τη Μέριλιν Μονρόε. Στα λίγα χρόνια της ζωής του κατάφερε να γίνει ο πιο σημαντικός πολεμικός καλλιτέχνης όλων των εποχών, ο οποίος ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του, με τον τρόπο σκέψης του πάνω στην μάχη, άνοιξε τον δρόμο για τους σύγχρονους αγώνες πολεμικών τεχνών Kick Boxing και MMA. Εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και φιλόσοφος ήταν ο ιδρυτής του Jeet Kune Do, μιας δικής του τεχνοτροπίας πολεμικών τεχνών που βασίζεται σε σύγχρονους τρόπους προπόνησης και μάχης συνδεδεμένο με την δική του φιλοσοφία πάνω στην μάχη, που αν και θεωρείται ότι η βάση του είναι Wing Chun, δυτική πυγμαχία και ξιφασκία στην πραγματικότητα περιέχει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες, προσαρμοσμένα σύμφωνα με τον δικό του τρόπο σκέψης. Με το κινηματογραφικό του, έργο μόλις τεσσεράμισι ταινιών κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολής και δύσης, να διαδώσει όχι μόνο το κινεζικό κουνγκ-φου αλλά γενικότερα τις πολεμικές τέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να ξεσηκώνει τα πλήθη σε κάθε προβολή των ταινιών του.
Ο Μπρους Λη πέθανε εντελώς ξαφνικά στις 20 Ιουλίου 1973, από εγκεφαλική αιμορραγία. Οι φήμες όμως συνέδεσαν τον θάνατο του με την κινεζική μαφία με αποτέλεσμα να κάνουν όλοι, οπαδοί και φίλοι λόγο για δολοφονία.
Το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στους "100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα".
Τα πρώτα χρόνια στο Χονγκ Κονγκ
Ο Bruce Lee γιος ενός κινέζου ηθοποιού της καντονέζικης όπερας Lee Hoi Chuen και της κινεζογερμανίδας Grace Lee γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, τη χρονιά του δράκου για τους κινέζους σε μία περιοδεία του πατέρα του στο Σαν Φρανσίσκο. Το πραγματικό όνομα που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Jun Fan που σημαίνει πάντα Σαν Φρανσίσκο, επειδή ο πατέρας του ήταν ιδιαίτερα προληπτικός (όπως όλοι οι κινέζοι) πίστευε ότι υπήρχε μία κατάρα που κυνηγούσε τα αρσενικά μέλη της οικογένειας και για να ξεγελάσει τους δαίμονες του έδωσε το γυναικείο όνομα Sai Fon που σημαίνει μικρός φοίνικας, στο αμερικάνικο πιστοποιητικό γέννησης γράφτηκε το όνομα που πρότεινε μία νοσοκόμα Bruce. To 1941 o Lee Hoi Chuen μαζί με την γυναίκα του και τον νεογέννητο γιο του επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Bruce από πολύ μικρός έπαιξε σε πολλές ταινίες δίπλα στον πατέρα του και μέχρι τα 18 του είχε εμφανιστεί σε πάνω από 20 ταινίες. Ο Bruce ενώ ήταν μικρός ξεκίνησε να μαθαίνει πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα Tai Chi Chuan με πρώτο του δάσκαλο τον πατέρα του, στο σχολείο δεν ήταν καλός μαθητής και συχνά έμπλεκε σε καυγάδες τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε να μαθαίνει Wing Chun Kung Fu στη σχολή του grandmaster Yip Man, για πέντε χρόνια εξασκήθηκε επιμελώς και έγινε αρκετά καλός ώστε να προκαλεί σε μάχη και να κερδίζει τους αρχαιότερους του συμμαθητές με αποτέλεσμα να παραπονεθούν στον Yip Man, μετά από αφόρητες πιέσεις ο Yip Man έδωσε εντολή στους παλιούς μαθητές να σταματήσουν να διδάσκουν τον Bruce.
Παράλληλα με το Wing Chun κατά καιρούς έκανε εξάσκηση και σε άλλα συστήματα όπως Choy Lee Fut, Ying Jow Pai, Praying Mantis. Ο Bruce εκτός από την αγάπη του για το Kung Fu έτρεφε και μία άλλη αγάπη για τον χορό και εκτός από καλός μαχητής έγινε και καλός χορευτής, έτσι ενώ ήταν μπλεγμένος με συμμορίες και συμμετείχε σε αρκετές αναμετρήσεις εναντίων άλλων συμμοριών ή μαθητών άλλων συστημάτων Kung Fu σε δρόμους και σε ταράτσες, το 1958 κέρδισε δύο τίτλους: o ένας σε ένα σχολικό πρωτάθλημα πυγμαχίας (συμμετείχαν 12 σχολεία) χωρίς να έχει εκπαιδευτεί μέχρι τότε στην πυγμαχία αλλά με μοναδικό του όπλο το Wing Chun κέρδισε τον τίτλο νικώντας τον για 3 χρόνια συνεχόμενο πρωταθλητή Gary Elms, και ο άλλος σε έναν διαγωνισμό χορού το Crown Colony Cha Cha Champioship.
Τα πρώτα χρόνια στην Αμερική
Στις αρχές του 1959 οι μαθητές του Wing Chun προκλήθηκαν από μαθητές μίας αντίπαλης σχολής Choy Lee Fut, η συνάντηση έγινε στην ταράτσα μίας πολυκατοικίας, κατά τη διάρκεια μίας μάχης μεταξύ του Bruce και ενός αγοριού από την αντίπαλη σχολή ο Bruce δέχτηκε ένα χτύπημα που του μαύρισε το μάτι και απάντησε με μία σειρά από ευθείες γροθιές (σήμα κατατεθέν του Wing Chun) με αποτέλεσμα το αγόρι να χάσει ένα δόντι και οι γονείς του να το καταγγείλουν στην αστυνομία. Λόγο των πολυάριθμων μαχών στους δρόμους προκαλώντας αρκετές φορές την συμμετοχή της αστυνομίας οι γονείς του ανησυχούσαν και αποφάσισαν να τον στείλουν στον τόπο που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ένας άλλος λόγος που έπρεπε να κάνει αυτό το ταξίδι ήταν να ανανεώσει την αμερικάνικη υπηκοότητα του. Το 1959 σε ηλικία 19 ετών ο Bruce μπαίνει στο πλοίο με 115 $ στην τσέπη και φεύγει για την Αμερική, κατά την διάρκεια του ταξιδιού που κράτησε 18 μέρες για να βγάλει έξτρα χρήματα έκανε μαθήματα Cha Cha σε άλλους επιβάτες. Μόλις έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο έκανε διάφορες προχειροδουλειές και τα χρήματα που έβγαζε έφταναν μόνο για τα βασικά, κάποια στιγμή ένας φίλος του πατέρα του ο Ruby Choy ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο Σιάτλ δίνει δουλειά στον Bruce, έτσι ο Bruce μετακομίζει αμέσως στο Σιάτλ πιάνει δουλειά στο εστιατόριο, τα βράδια κοιμάται σε δωμάτιο του εστιατορίου, γράφεται στο γυμνάσιο ενώ παράλληλα εξασκείτε επιμελώς στις πολεμικές τέχνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε απολυτήριο και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον στο τμήμα φιλοσοφίας, κατά τη διάρκεια της φοίτησης του δίδασκε πολεμικές τέχνες σε συμφοιτητές του.
Το 1963 παντρεύεται την συμφοιτήτρια του Linda Emery και μαζί της κάνει δύο παιδιά (το 1965 γεννιέται ο Brandon και το 1969 η Shannon) αφήνει την δουλειά του στο εστιατόριο και ανοίγει το πρώτο του σχολείο πολεμικών τεχνών στο Σιάτλ το Jun Fan Kung Fu Institute, εκεί διδάσκει το προσωπικό του στυλ Kung Fu, πιο απλοποιημένο το οποίο είχε σαν κύρια βάση το Wing Chun αλλά περιείχε στοιχεία και από άλλα κινέζικα συστήματα.
Η εξέλιξη του Μπρους Λη στις πολεμικές τέχνες και η δημιουργία του Jeet Kune Do
Ο Bruce Lee αρχικά στο πρώτο του σχολείο που άνοιξε στο Σιάτλ δίδασκε ένα ποιο απλοποιημένο και τροποποιημένο Wing Chun εμπλουτισμένο με στοιχεία και από άλλα συστήματα kung-fu αλλά κυρίως με λακτίσματα από βόρειο kung-fu για να καλύψει την μακρινή απόσταση μάχης, αυτή την δική του εκδοχή ο Bruce την ονόμασε “Jun Fan Gung Fu”. Αργότερα ο Bruce ενώ αποκτούσε περισσότερες εμπειρίες στις πολεμικές τέχνες και εξελισσόταν ως μαχητής, αφαίρεσε αρκετά στοιχεία από το Wing Chun που πίστευε ότι ήταν περιττά, και πρόσθεσε δυτική πυγμαχία, και δυτική ξιφασκία αλλά και τεχνικές από άλλα στυλ όχι μόνο κινέζικα, αφού στην Αμερική δεν έχανε ευκαιρία να εξασκηθεί σε διάφορες τέχνες όπως Judo, Ju Jitsu, Hap Ki Do, Taekwon-Do, Ελληνορωμαϊκή πάλη, και πολλές άλλες με σκοπό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, έτσι ανέπτυξε μία τεχνοτροπία που κάλυπτε όλες τις αποστάσεις μάχης (κοντινή, μεσαία, μακρινή) καθώς και μάχη στο έδαφος ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει έναν δυνατότερο και ποιο μεγαλόσωμο αντίπαλο. Αυτή η μέθοδος μάχης που ανέπτυξε ο Bruce και συνεχώς την εξέλισσε την ονόμασε ο ίδιος “Jeet Kune Do” που σημαίνει: "ο τρόπος της αναχαιτιστικής γροθιάς".
Στην πραγματικότητα ο Bruce Lee έχοντας τεράστια εμπειρία σε μάχες σώμα με σώμα μέσα από καυγάδες τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Αμερική αλλά και σε προκλήσεις που δεχόταν συνεχώς κυρίως όσο αποκτούσε περισσότερη αναγνώριση σαν μαχητής μετά από ανησυχίες πίστευε ότι οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές σε διάφορες συμπλοκές αλλά περιορίζουν και εγκλωβίζουν τον μαχητή στερεότυπα της κάθε παραδοσιακής πολεμικής τέχνης, θέλοντας να ξεφύγει από αυτά τα στερεότυπα δημιούργησε το Jeet Kune Do.
Η κύρια βάση του Jeet Kun Do ήταν Wing Chun, δυτική πυγμαχία και δυτική ξιφασκία. Ο Bruce μελετούσε διάφορες πολεμικές τέχνες, διάβαζε συνεχώς βιβλία πολεμικών τεχνών, δυτικής πυγμαχίας, ανατολικής και αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας ενώ παράλληλα γυμναζόταν καθημερινά πέντε ώρες την ημέρα μεθοδικά και σκληρά υιοθετώντας συνεχώς δυτικούς τρόπους προπόνησης για να βελτιώσει την τεχνική του και την φυσική κατάσταση όπως, τρέξιμο, ποδήλατο, μονόζυγο, ισομετρικές ασκήσεις και προπόνηση με βάρη. Εκτός από την σημασία που έδινε στον δυτικό τρόπο προπόνησης καθώς πίστευε ότι ήταν το κλειδί για την επιτυχία, έδινε επίσης μεγάλη σημασία στην διατροφή του.
Πρώτος μαθητής του Bruce Lee ήταν ο επαγγελματίας και πρωταθλητής του Judo, Jesse Raymond Glover. Ο Bruce Lee και Jesse Glover φοιτούσαν μαζί στο κολέγιο και εξασκούσαν μαζί Judo. O Jesse Glover έγινε εξουσιοδοτημένος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών που εκπαιδεύτηκε από τον Bruce Lee.
Ο Taky Kimura ήταν ένας από τους κορυφαίους μαθητές και τους στενότερους φίλους του Bruce Lee, έγινε ο πρώτος βοηθός εκπαιδευτή πιστοποιημένος από τον Bruce Lee. Το 1964 ο Bruce Lee μετακόμισε στο Όκλαντ για να ιδρύσει μαζί με τον James Yimm Lee το δεύτερο σχολείο του στο Όκλαντ. Ο James Lee ήταν κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος του Bruce και ήταν γνωστός για την ικανότητα του στο Ιron Palm και είναι αυτός που σύστησε τον Bruce στον grandmaster του Κεnpo Karate και διοργανωτή του "Long Beach International Karate Championships", Ed Parker.
Το 1964 όταν o Bruce Lee είχε ανοίξει το δεύτερο σχολείο του στο Όκλαντ έλαβε μέρος σε έναν αγώνα ύστερα από μία πρόκληση που ήταν αφορμή να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τις πολεμικές τέχνες, πιστεύοντας ότι το Wing Chun δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε πραγματική μάχη και να δημιουργήσει το δικό στυλ το Jeet Kune Do. Tα πλήρη γεγονότα της μάχης δεν έγιναν ποτέ σαφή και οι μαρτυρίες των λιγοστών ανθρώπων που ήταν παρόν σε αυτή τη μάχη είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με την εκδοχή της συζύγου του Bruce που ήταν παρούσα στον αγώνα αλλά και από τους κύκλους του Bruce, o Bruce ήταν ανοιχτός στο να δέχεται μαχητές διάφορων εθνικοτήτων και είχε αρκετούς μαθητές που δεν ήταν Κινέζοι. Αυτό ενόχλησε την Κινέζικη κοινότητα που θεωρούσε ότι οι Κινέζοι δεν έπρεπε να διδάσκουν τα μυστικά των κινέζικων πολεμικών τεχνών σε μη Κινέζους και ιδιαίτερα σε λευκούς. Έτσι ο Bruce έλαβε μία πρόκληση και έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Wong Jack Man έναν νέο σε ηλικία Sifu του Βόρειου Shaolin kung fu με τον όρο ότι αν χάσει ο Bruce να κλείσει το σχολείο του. Ο Wong ήθελε να γίνει ο αγώνας δημόσια αλλά τελικά συμφώνησε με τον Bruce που ήθελε ο αγώνας να γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Ο αγώνας έγινε στο σχολείο του Bruce με την συμμετοχή λίγων ανθρώπων μεταξύ αυτών η σύζυγος Linda Lee που ήταν οκτώ μηνών έγκυος, o βοηθός του James Lee και o William Chen ένας δάσκαλος του Tai Chi Chuan. Ο αγώνας ξεκίνησε με έναν τυπικό χαιρετισμό, ο Bruce εξοργισμένος άρχισε μία βίαιη επίθεση με ευθείες γροθιές του Wing Chun χωρίς όμως να μπορέσει να του κάνει κάποια ιδιαίτερη ζημιά, ο Wong οπισθοχωρούσε χωρίς όμως να πέσει στο έδαφος, αυτό διήρκεσε για ένα λεπτό περίπου μέχρι που ο Wong γύρισε την πλάτη του και άρχισε να τρέχει γύρω από την αίθουσα και ο Bruce τον ακολουθούσε συνεχίζοντας να του ρίχνει ευθείες γροθιές στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στην πλάτη του. Κάποιοι προσπάθησαν να τους σταματήσουν αλλά ο James Lee τους απέτρεψε και ο αγώνας συνεχίστηκε μέχρι που ο Bruce άρπαξε τον Wong και τον έριξε στο πάτωμα ρίχνοντας γροθιές στο πρόσωπο του όπου η πρώτη τον βρήκε στο μάτι, λέγοντας δύο φορές αυτό είναι αρκετό; . Ο Wong παραδέχτηκε την ήττα του και αγώνας σταμάτησε μετά από τρία περίπου λεπτά με ξεκάθαρη νίκη του Bruce.
Συμφωνήθηκε από τους δύο μαχητές ο αγώνας να παραμείνει μυστικός ωστόσο δύο εβδομάδες αργότερα ο Bruce σε μία συνέντευξη χωρίς να ονομάσει ρητά τον Wong Jack Man δήλωσε ότι συμμετείχε σε έναν αγώνα στο Σαν Φρανσίσκο με μία γάτα του kung fu όπου σε σύντομο χρόνο ο γιος της σκύλας άρχισε να τρέχει και ο Bruce όπως ένας ανόητος συνέχισε να τον κτυπά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στην πλάτη του, σύντομα οι γροθιές του άρχισαν να φουσκώνουν από τα χτυπήματα στο σκληρό μέρος του κεφαλιού. Τότε συνειδητοποίησε ότι το Wing Chun δεν ήταν πολύ πρακτικό και άρχισε να αλλάζει τον τρόπο του αγώνα του. Η κινέζικη κοινότητα γνώριζε ότι Bruce εννοούσε τον αγώνα με Wong. O Wong δεν έμεινε ευχαριστημένος με την συνέντευξη του Bruce, δημοσίευσε την δική του εκδοχή στη μικρή Κινέζικη εφημερίδα “Chinese Chinese Weekly”
Ο Βruce Lee προσκλήθηκε από τον Ed Parker και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κοινότητα πολεμικών τεχνών τον Αύγουστο του 1964 στο "Long Beach International Karate Championships". Εμφανίστηκε στο εναρκτήριο τουρνουά και παρουσίασε την γροθιά της μίας ίντσας. Ο Βruce στάθηκε όρθιος, το δεξί του πόδι προς τα εμπρός με τα γόνατα λυγισμένα ελαφρώς, μπροστά από έναν εθελοντή τον Robert Baker, το δεξί χέρι του Lee επεκτάθηκε εν μέρει και η δεξιά του γροθιά περίπου μια ίντσα (2,5 cm) μακριά από το στήθος του παρτενέρ. Χωρίς να αποσύρει το δεξί του χέρι, ο Bruce έπειτα έδωσε βίαια τη γροθιά στον παρτενέρ του διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη στάση του, στέλνοντας τον Baker προς τα πίσω και πέφτοντας σε μια καρέκλα που ήταν τοποθετημένη πίσω από τον Baker για να αποφευχθεί ο τραυματισμός.
Επίσης στην ίδια επίδειξη έκανε push-ups με τα δύο δάχτυλα, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του ενός χεριού, με πόδια σε απόσταση περίπου στο πλάτος των ώμων.
Στο ίδιο πρωτάθλημα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον grandmaster του Taekwondo, Jhoon Rhee, οι δύο ανέπτυξαν μια φιλία, έκαναν μαζί προπονήσεις και επωφελήθηκαν ως πολεμικοί καλλιτέχνες. Ο Rhee δίδαξε λεπτομερώς στον Bruce το πλευρικό λάκτισμα, και ο Bruce δίδαξε στον Rhee το “Accupunch”, μία ειδική τεχνική εκτέλεσης γροθιάς που δημιουργήθηκε από τον Bruce Lee, και πηγάζει από την γνώση του στο Wing Chun Kung Fu. Είναι μία εξαιρετικά γρήγορη διατρητική γροθιά που είναι σχεδόν αδύνατο να μπλοκαριστεί και βασίζεται στον ανθρώπινο χρόνο. O Jhoon Rhee ονόμασε την γροθιά “Accupunch” και σε μία συνάντηση με τον Mohammad Ali εκτέλεσε την γροθιά χωρίς ο Ali να μπορέσει να αντιδράσει. Ο Ali ζήτησε στον Rhee να του διδάξει την τεχνική και την χρησιμοποίησε στον αγώνα του με τον John Frazier αργότερα με αυτή τη γροθιά πέτυχε νοκ άουτ εναντίον του Richard Dunn.
Mία άλλη προσωπικότητα που γνώρισε ο Bruce Lee στο "Long Beach International Karate Championships" ήταν ο Dan Inosanto o οποίος ήταν τότε μαθητής του Ed Parker με μαύρη ζώνη. Έγιναν φίλοι και ο Dan Inosanto διδάχθηκε Jeet Kune Do, είναι ένα από τα τέσσερα άτομα μαζί με τον Taky Kimura τον James Yimm Lee και τον Ted Wong, που απέκτησαν πιστοποίηση εκπαιδευτή από τον Bruce Lee και διορίστηκε να να διδάξει στο τρίτο σχολείο του Bruce Lee στο Λος Άντζελες. O Dan δίδαξε στον Bruce βασικές τεχνικές του nuchaku, όπου ο Bruce αργότερα το παρουσίασε στις κινηματογραφικές του ταινίες.
Οι πιο γνωστοί και αξιοσημείωτοι μαθητές του Bruce Lee ήταν οι:
Για καλή τύχη του Bruce Lee το πρωτάθλημα στο οποίο έκανε την εντυπωσιακή επίδειξη παρακολούθησε ο Jay Sebring, όχι μόνο μαθητής του Ed Parker αλλά και ένας από τους πιο διάσημους κομμωτές του Χόλιγουντ. Σε μία κουβέντα του ο Sebring στο κομμωτήριο του με τον πελάτη του και παραγωγό, William Dosier ανάφερε ότι εντυπωσιάστηκε από την επίδειξη ενός νεαρού που ονομαζόταν Bruce Lee. Δύο χρόνια αργότερα όταν ο παραγωγός έψαχνε έναν Ασιάτη ηθοποιό για τον ρόλο του Lee Chan γιο του Charlie Chan για μια νέα τηλεοπτική σειρά "Number One Son". Θυμήθηκε τον Bruce Lee, είδε την ταινία της επίδειξης και κάλεσε τον Bruce για την σειρά, η σειρά δεν έγινε ποτέ αλλά ο Bruce Lee κρίθηκε κατάλληλος για τον ρόλο του Kato σε μία άλλη σειρά με τίτλο "Τhe Green Hornet" η οποία ήταν η πρώτη αμερικανική τηλεοπτική σειρά που παρουσίασε πολεμικές τέχνες ασιατικού στιλ. Αρχικά ο σκηνοθέτης της σειράς ήθελε ο Bruce να μάχεται με το κλασικό αμερικανικό στυλ χρησιμοποιώντας μόνο γροθιές, αλλά ο Bruce ως επαγγελματίας πολεμικών τεχνών αρνήθηκε, επιμένοντας ότι πρέπει να πολεμήσει με το στυλ της εμπειρίας του.
Στην αρχή, ο Βruce κινήθηκε τόσο γρήγορα που οι κινήσεις του δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν ευκρινώς στην ταινία, οπότε έπρεπε να τις επιβραδύνει. Ο Βruce εμφανίστηκε στην σειρά "Batman" το 1967 σε τρία επεισόδια ως Kato σε μία παράλληλη συνεργασία που του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί με δευτερεύοντες ρόλους σε άλλες τρεις τηλεοπτικές σειρές, στο"Ironside" το 1967, στο "Here come the Brides" το 1969 και στο "Blondie" το 1969.
O Bruce Lee μετά το τέλος της σειράς υπέστη οικονομικό πλήγμα και κύρια πηγή εσόδων ήταν τα ιδιαίτερα μαθήματα, επιπλέον επιδίωξε να αποκτήσει επώνυμους και οικονομικά ισχυρούς μαθητές. Το 1968 μέσω του κομμωτή Jay Sebring γνωρίζει τον αστέρα Steve McQueen o οποίος γίνεται μαθητής του. Επίσης την ίδια χρονιά ο βραβευμένος με όσκαρ σεναριογράφος Stirling Silliphant γίνεται μαθητής και φίλος του Bruce Lee, φέρνει σε επαφή τον γνωστό ηθοποιό James Coburn o οποίος γίνεται και αυτός μαθητής του, και κάνει ότι μπορεί για του βρει δουλειά στο Χόλιγουντ, κάτι δύσκολο εκείνη την εποχή επειδή οι ρόλοι για Κινέζους ήταν πολύ λίγοι.
Μέσω του Silliphant o Bruce προσλαμβάνεται ως τεχνικός σύμβουλος σκηνών μάχης για τις ταινίες "Τhe Wrecking Crew" με τους Dean Martin, Sharon Tate και "Walk in the Spring Rain" με τον Anthony Queen.
To 1968 εμφανίζεται στην αστυνομική ταινία "Marlowe" με τον James Garner. To σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον Silliphant με μία διαμορφωμένη σκηνή ειδικά για τον Bruce που υποδύεται τον "Winslow Wong" έναν κακοποιό που έχει πάρει εντολή να εκφοβίσει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Philip Marlowe.
Εμφανίστηκε επίσης στο 25ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς γουέστερν "Here Come the Brides" στον ρόλο του Lin Sung και σε ένα επεισόδιο της κωμικής σειρά "Blondie" όπου υποδύεται έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών, τον Yoto.
O Bruce Lee είχε την ιδέα να πρωταγωνιστήσει σε σειρά γουέστερν με τον τίτλο "The Warrior". Κύριο θέμα της σειράς θα ήταν οι περιπλανήσεις ενός Κινέζου πολεμικού καλλιτέχνη στην Άγρια Δύση. O Bruce Lee απευθύνθηκε στη Warner Bros και την Paramoynt. Η ιδέα άρεσε αλλά οι παραγωγοί δεν ήθελαν τον Bruce Lee για πρωταγωνιστή λόγο ότι εμφανισιακά ήταν πολύ Ασιάτης αλλά και της παχιάς προφοράς του, έκριναν ότι το αμερικανικό κοινό δεν μπορούσε να ταυτιστεί με έναν ξένο ήρωα. Αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν μία ακριβή παραγωγή με πρωταγωνιστή έναν Κινέζο αφήνοντας το έργο το Bruce Lee ανεκπλήρωτο. Η ιδέα τελικά κλέφτηκε και η σειρά γυρίστηκε με κάποιες διαφορές και με τον τίτλο "Kung-Fu" από την Warner Bros χωρίς να παραδεχτούν ποτέ οι παραγωγοί ότι η ιδέα της σειράς άνηκε στον Bruce Lee. Πρωταγωνιστής επιλέχτηκε ο David Carradine o οποίος ήταν ανίδεος τότε με τις πολεμικές τέχνες κάτι που είναι εμφανές αλλά τηρούσε τις προδιαγραφές που έθεσαν οι παραγωγοί.
O Bruce έχοντας ακόμη μία άλλη ιδέα, προέτρεψε τον Silliphant να γράψει το σενάριο για το "The Silent Flute" O Bruce θα ερμήνευε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες που θα έπρεπε να νικήσει ο ήρωας που θα ήταν ο James Coburn μετά την άρνηση του Steve McQueen για τον ρόλο. Ο Bruce γνώριζε ότι καμία εταιρία παραγωγής δεν θα του έδινε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αυτή η ταινία ήταν η ευκαιρία του Bruce Lee να μπει στο Χόλιγουντ και δούλευε με ενθουσιασμό για πολλούς μήνες με τον Silliphant και τον Coburn για την υλοποίηση της ταινίας. Τελικά έγινε πρόταση στην Warner Brothers η οποία συμφώνησε με τον όρο να γυριστεί η ταινία στην Ινδία λόγο οικονομικών συμφερόντων της εταιρίας στην χώρα αυτή. Η εταιρία στέλνει και τους τρεις στην Ινδία για να εντοπίσουν τοποθεσία για τα γυρίσματα. Μετά από τρεις εβδομάδες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι αξιόλογο και η συμφωνία ακυρώθηκε. Η ταινία τελικά γυρίστηκε και κυκλοφόρησε το 1978 με τίτλο "Circle of Iron" με πρωταγωνιστή τον David Caradine.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε το 1971 στην τηλεοπτική σειρά "Longstreet" σε τέσσερα επεισόδια ως ο Li Tsung, ένας αντικέρ και δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Jeet Kune Do , ο οποίος έγινε εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών του Longstreet. Η εμφάνιση του Bruce ήταν προγραμματισμένη σύμφωνα με το σενάριο να γίνει στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς αλλά λόγο της έντονης παρουσίας του στην οθόνη κρίθηκε από τους παραγωγούς να εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο που γράφτηκε ειδικά γ΄αυτόν με τίτλο "Way of the Intercepting Fist".
The Green Hornet
Η τηλεοπτική σειρά "Green Hornet" προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για μία τηλεοπτική σεζόν 1966-1967, με πρωταγωνιστή τον Van Williams ως το Green Hornet / Britt Reid και τον Bruce Lee ως Kato. Προβλήθηκε στην τηλεόραση από τις 9 Σεπτεμβρίου 1966 ως 17 Μαρτίου 1967, με 26 επεισόδια.
Ο ρόλος του Bruce Lee στην σειρά τον έκανε γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1960 για τις πολεμικές τέχνες που έγιναν πιο δημοφιλείς. Η σειρά δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική αλλά είχε τεράστια επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ όπου ήταν ευρέως γνωστή ως "The Kato Show".
Ο Britt Reid είναι νέος εκδότης και ιδιοκτήτης της καθημερινής εφημερίδας Sentinel λόγο ότι ο πατέρας του πέθανε στη φυλακή αφού είχε καταδικαστεί για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε μεταμφιέζεται ως εγκληματίας χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "Πράσινη Σφήγκα" φορώντας μάσκα και μαζί με τον συνεργάτη του Kato που είναι αυθεντία στις πολεμικές τέχνες καταπολεμά το έγκλημα, διεισδύει σε εγκληματικές συμμορίες τις πολεμά και αφήνει τα ενοχοποιητικά στοιχεία για την άφιξη της αστυνομίας.
Η "Πράσινη Σφήγκα" για την καταπολέμηση του εγκλήματος χρησιμοποιεί το αγαπημένο του όπλο το "Hornet Sting" ένα υπέρ ηχητικό όπλο που που με ηχητικά κύματα διαπερνά και σπάει τα πάντα βγάζοντας ήχο σφήγκας αλλά και το "Hornet Gun" ένα πιστόλι που βγάζει υπνωτικό αέριο. Ο kato χρησιμοποιεί πράσινα βέλη σε σχήμα σφήγκας τα οποία πετάει με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια και την κινέζικη πολεμική τέχνη κουνγκ-φου με αποτελεσματικές και αστραπιαίες κινήσεις. Επίσης οδηγεί ένα υπέρ ενισχυμένο αυτοκίνητο την "Μαύρη Καλλονή" το οποίο έχει πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας V-194 και είναι εφοδιασμένο με πράσινους προβολείς ικανούς να φωτίζουν πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα, ρουκέτες και με άλλα δυνατά όπλα.
Η "Πράσινη Σφήγκα" καταζητείται από την αστυνομία και την πραγματική ταυτότητα γνωρίζουν μόνο η γραμματέας του Britt και ο εισαγγελέας.
Μετά την παγκόσμια επιτυχία του Bruce Lee και τον ξαφνικό θάνατο του δημιουργήθηκαν δύο ταινίες μεγάλου μήκους 90 λεπτών από τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του 1966 “The Green Hornet”
Ironside
H τηλεοπτική σειρά Ironside προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για 8 σεζόν από το 1967 έως το 1975.
Στην εκπομπή πρωταγωνίστησε ο Raymond Burr ως Robert T. Ironside, σύμβουλος της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος είχε παραλύσει από τη μέση προς τα κάτω μετά από πυροβολισμό ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε με έναν μικρό ρόλο σε μία σκηνή που διαρκεί μόλις τρία λεπτά στο επεισόδιο με τίτλο "Tagged for Murder", υποδύεται τον Leon Soo, έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών.
Mία άλλη προσωπικότητα που γνώρισε ο Bruce Lee στο "Long Beach International Karate Championships" ήταν ο Dan Inosanto o οποίος ήταν τότε μαθητής του Ed Parker με μαύρη ζώνη. Έγιναν φίλοι και ο Dan Inosanto διδάχθηκε Jeet Kune Do, είναι ένα από τα τέσσερα άτομα μαζί με τον Taky Kimura τον James Yimm Lee και τον Ted Wong, που απέκτησαν πιστοποίηση εκπαιδευτή από τον Bruce Lee και διορίστηκε να να διδάξει στο τρίτο σχολείο του Bruce Lee στο Λος Άντζελες. O Dan δίδαξε στον Bruce βασικές τεχνικές του nuchaku, όπου ο Bruce αργότερα το παρουσίασε στις κινηματογραφικές του ταινίες.
Μετά το θάνατο του Bruce Lee o Dan Inosanto έγινε ο κύριος εκπρόσωπος και ιστορικός για το Jeet Kune Do.
O Bruce Lee διάβασε βιβλία πολεμικών τεχνών, δυτικής και ανατολικής φιλοσοφίας και είχε στην βιβλιοθήκη του πάνω από δύο χιλιάδες βιβλία, πολεμικών τεχνών, φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Κατέγραφε συστηματικά τις σκέψεις του, από το 1963 ξεκίνησε να γράφει σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο μάχης του Jeet Kune Do. To μεγαλύτερο μέρος της μελέτης του όμως γράφτηκε το 1970 όταν για έξι μήνες αναγκάστηκε να μείνει σε ακινησία λόγο σοβαρού τραυματισμού στην μέση από προπόνηση με βάρη. Συνολικά έγραψε επτά τόμους όπου ένα μέρος δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του στο βιβλίο "The Tao of Jeet Kune Do.
Αξιοσημείωτοι μαθητές του Bruce Lee
Οι πιο γνωστοί και αξιοσημείωτοι μαθητές του Bruce Lee ήταν οι:
Jessie Glover, James Yimm Lee, Dan Inosanto, Ted Wong, Taky Kimura, Chuck Norris, Mike Stone, Joe Lewis, James Coburn, Steve McQueen, Roman Polanski, Richard Bustillo, Yorinaga Nakamura, Jerry Poteet, Rusty Stevens, Stirling Silliphant, Lee Marvin, Kareem Abdul-Jabbar
Ο Μπρους Λη στον χώρο του θεάματος
Για καλή τύχη του Bruce Lee το πρωτάθλημα στο οποίο έκανε την εντυπωσιακή επίδειξη παρακολούθησε ο Jay Sebring, όχι μόνο μαθητής του Ed Parker αλλά και ένας από τους πιο διάσημους κομμωτές του Χόλιγουντ. Σε μία κουβέντα του ο Sebring στο κομμωτήριο του με τον πελάτη του και παραγωγό, William Dosier ανάφερε ότι εντυπωσιάστηκε από την επίδειξη ενός νεαρού που ονομαζόταν Bruce Lee. Δύο χρόνια αργότερα όταν ο παραγωγός έψαχνε έναν Ασιάτη ηθοποιό για τον ρόλο του Lee Chan γιο του Charlie Chan για μια νέα τηλεοπτική σειρά "Number One Son". Θυμήθηκε τον Bruce Lee, είδε την ταινία της επίδειξης και κάλεσε τον Bruce για την σειρά, η σειρά δεν έγινε ποτέ αλλά ο Bruce Lee κρίθηκε κατάλληλος για τον ρόλο του Kato σε μία άλλη σειρά με τίτλο "Τhe Green Hornet" η οποία ήταν η πρώτη αμερικανική τηλεοπτική σειρά που παρουσίασε πολεμικές τέχνες ασιατικού στιλ. Αρχικά ο σκηνοθέτης της σειράς ήθελε ο Bruce να μάχεται με το κλασικό αμερικανικό στυλ χρησιμοποιώντας μόνο γροθιές, αλλά ο Bruce ως επαγγελματίας πολεμικών τεχνών αρνήθηκε, επιμένοντας ότι πρέπει να πολεμήσει με το στυλ της εμπειρίας του.
Στην αρχή, ο Βruce κινήθηκε τόσο γρήγορα που οι κινήσεις του δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν ευκρινώς στην ταινία, οπότε έπρεπε να τις επιβραδύνει. Ο Βruce εμφανίστηκε στην σειρά "Batman" το 1967 σε τρία επεισόδια ως Kato σε μία παράλληλη συνεργασία που του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί με δευτερεύοντες ρόλους σε άλλες τρεις τηλεοπτικές σειρές, στο"Ironside" το 1967, στο "Here come the Brides" το 1969 και στο "Blondie" το 1969.
O Bruce Lee μετά το τέλος της σειράς υπέστη οικονομικό πλήγμα και κύρια πηγή εσόδων ήταν τα ιδιαίτερα μαθήματα, επιπλέον επιδίωξε να αποκτήσει επώνυμους και οικονομικά ισχυρούς μαθητές. Το 1968 μέσω του κομμωτή Jay Sebring γνωρίζει τον αστέρα Steve McQueen o οποίος γίνεται μαθητής του. Επίσης την ίδια χρονιά ο βραβευμένος με όσκαρ σεναριογράφος Stirling Silliphant γίνεται μαθητής και φίλος του Bruce Lee, φέρνει σε επαφή τον γνωστό ηθοποιό James Coburn o οποίος γίνεται και αυτός μαθητής του, και κάνει ότι μπορεί για του βρει δουλειά στο Χόλιγουντ, κάτι δύσκολο εκείνη την εποχή επειδή οι ρόλοι για Κινέζους ήταν πολύ λίγοι.
Μέσω του Silliphant o Bruce προσλαμβάνεται ως τεχνικός σύμβουλος σκηνών μάχης για τις ταινίες "Τhe Wrecking Crew" με τους Dean Martin, Sharon Tate και "Walk in the Spring Rain" με τον Anthony Queen.
To 1968 εμφανίζεται στην αστυνομική ταινία "Marlowe" με τον James Garner. To σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον Silliphant με μία διαμορφωμένη σκηνή ειδικά για τον Bruce που υποδύεται τον "Winslow Wong" έναν κακοποιό που έχει πάρει εντολή να εκφοβίσει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Philip Marlowe.
Εμφανίστηκε επίσης στο 25ο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς γουέστερν "Here Come the Brides" στον ρόλο του Lin Sung και σε ένα επεισόδιο της κωμικής σειρά "Blondie" όπου υποδύεται έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών, τον Yoto.
O Bruce Lee είχε την ιδέα να πρωταγωνιστήσει σε σειρά γουέστερν με τον τίτλο "The Warrior". Κύριο θέμα της σειράς θα ήταν οι περιπλανήσεις ενός Κινέζου πολεμικού καλλιτέχνη στην Άγρια Δύση. O Bruce Lee απευθύνθηκε στη Warner Bros και την Paramoynt. Η ιδέα άρεσε αλλά οι παραγωγοί δεν ήθελαν τον Bruce Lee για πρωταγωνιστή λόγο ότι εμφανισιακά ήταν πολύ Ασιάτης αλλά και της παχιάς προφοράς του, έκριναν ότι το αμερικανικό κοινό δεν μπορούσε να ταυτιστεί με έναν ξένο ήρωα. Αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν μία ακριβή παραγωγή με πρωταγωνιστή έναν Κινέζο αφήνοντας το έργο το Bruce Lee ανεκπλήρωτο. Η ιδέα τελικά κλέφτηκε και η σειρά γυρίστηκε με κάποιες διαφορές και με τον τίτλο "Kung-Fu" από την Warner Bros χωρίς να παραδεχτούν ποτέ οι παραγωγοί ότι η ιδέα της σειράς άνηκε στον Bruce Lee. Πρωταγωνιστής επιλέχτηκε ο David Carradine o οποίος ήταν ανίδεος τότε με τις πολεμικές τέχνες κάτι που είναι εμφανές αλλά τηρούσε τις προδιαγραφές που έθεσαν οι παραγωγοί.
O Bruce έχοντας ακόμη μία άλλη ιδέα, προέτρεψε τον Silliphant να γράψει το σενάριο για το "The Silent Flute" O Bruce θα ερμήνευε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες που θα έπρεπε να νικήσει ο ήρωας που θα ήταν ο James Coburn μετά την άρνηση του Steve McQueen για τον ρόλο. Ο Bruce γνώριζε ότι καμία εταιρία παραγωγής δεν θα του έδινε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αυτή η ταινία ήταν η ευκαιρία του Bruce Lee να μπει στο Χόλιγουντ και δούλευε με ενθουσιασμό για πολλούς μήνες με τον Silliphant και τον Coburn για την υλοποίηση της ταινίας. Τελικά έγινε πρόταση στην Warner Brothers η οποία συμφώνησε με τον όρο να γυριστεί η ταινία στην Ινδία λόγο οικονομικών συμφερόντων της εταιρίας στην χώρα αυτή. Η εταιρία στέλνει και τους τρεις στην Ινδία για να εντοπίσουν τοποθεσία για τα γυρίσματα. Μετά από τρεις εβδομάδες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι αξιόλογο και η συμφωνία ακυρώθηκε. Η ταινία τελικά γυρίστηκε και κυκλοφόρησε το 1978 με τίτλο "Circle of Iron" με πρωταγωνιστή τον David Caradine.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε το 1971 στην τηλεοπτική σειρά "Longstreet" σε τέσσερα επεισόδια ως ο Li Tsung, ένας αντικέρ και δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Jeet Kune Do , ο οποίος έγινε εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών του Longstreet. Η εμφάνιση του Bruce ήταν προγραμματισμένη σύμφωνα με το σενάριο να γίνει στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς αλλά λόγο της έντονης παρουσίας του στην οθόνη κρίθηκε από τους παραγωγούς να εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο που γράφτηκε ειδικά γ΄αυτόν με τίτλο "Way of the Intercepting Fist".
The Green Hornet
Η τηλεοπτική σειρά "Green Hornet" προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για μία τηλεοπτική σεζόν 1966-1967, με πρωταγωνιστή τον Van Williams ως το Green Hornet / Britt Reid και τον Bruce Lee ως Kato. Προβλήθηκε στην τηλεόραση από τις 9 Σεπτεμβρίου 1966 ως 17 Μαρτίου 1967, με 26 επεισόδια.
Ο ρόλος του Bruce Lee στην σειρά τον έκανε γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1960 για τις πολεμικές τέχνες που έγιναν πιο δημοφιλείς. Η σειρά δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική αλλά είχε τεράστια επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ όπου ήταν ευρέως γνωστή ως "The Kato Show".
Ο Britt Reid είναι νέος εκδότης και ιδιοκτήτης της καθημερινής εφημερίδας Sentinel λόγο ότι ο πατέρας του πέθανε στη φυλακή αφού είχε καταδικαστεί για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε μεταμφιέζεται ως εγκληματίας χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "Πράσινη Σφήγκα" φορώντας μάσκα και μαζί με τον συνεργάτη του Kato που είναι αυθεντία στις πολεμικές τέχνες καταπολεμά το έγκλημα, διεισδύει σε εγκληματικές συμμορίες τις πολεμά και αφήνει τα ενοχοποιητικά στοιχεία για την άφιξη της αστυνομίας.
Η "Πράσινη Σφήγκα" για την καταπολέμηση του εγκλήματος χρησιμοποιεί το αγαπημένο του όπλο το "Hornet Sting" ένα υπέρ ηχητικό όπλο που που με ηχητικά κύματα διαπερνά και σπάει τα πάντα βγάζοντας ήχο σφήγκας αλλά και το "Hornet Gun" ένα πιστόλι που βγάζει υπνωτικό αέριο. Ο kato χρησιμοποιεί πράσινα βέλη σε σχήμα σφήγκας τα οποία πετάει με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια και την κινέζικη πολεμική τέχνη κουνγκ-φου με αποτελεσματικές και αστραπιαίες κινήσεις. Επίσης οδηγεί ένα υπέρ ενισχυμένο αυτοκίνητο την "Μαύρη Καλλονή" το οποίο έχει πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας V-194 και είναι εφοδιασμένο με πράσινους προβολείς ικανούς να φωτίζουν πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα, ρουκέτες και με άλλα δυνατά όπλα.
Η "Πράσινη Σφήγκα" καταζητείται από την αστυνομία και την πραγματική ταυτότητα γνωρίζουν μόνο η γραμματέας του Britt και ο εισαγγελέας.
Μετά την παγκόσμια επιτυχία του Bruce Lee και τον ξαφνικό θάνατο του δημιουργήθηκαν δύο ταινίες μεγάλου μήκους 90 λεπτών από τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του 1966 “The Green Hornet”
Ironside
H τηλεοπτική σειρά Ironside προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για 8 σεζόν από το 1967 έως το 1975.
Στην εκπομπή πρωταγωνίστησε ο Raymond Burr ως Robert T. Ironside, σύμβουλος της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος είχε παραλύσει από τη μέση προς τα κάτω μετά από πυροβολισμό ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε με έναν μικρό ρόλο σε μία σκηνή που διαρκεί μόλις τρία λεπτά στο επεισόδιο με τίτλο "Tagged for Murder", υποδύεται τον Leon Soo, έναν δάσκαλο πολεμικών τεχνών.
Marlowe (1969)
Αμερικανική ταινία παραγωγής 1969 με πρωταγωνιστή τον James Garner, το σενάριο έγραψε ο Stirling Silliphant με βάση το μυθιστόρημα του Chandler, "The Little Sister"
Η πρώτη εμφάνιση είναι μικρή αλλά επιβλητική και εντυπωσιακή του BRUCE LEE σε Χολιγουντιανή ταινία στο ρόλο του Winslow Wong, ενός άνετου μπράβου που έχει πάρει εντολή να εκφοβίσει τον Marlowe
Μία νεαρή γυναίκα από το Κάνσας η Orfamay Quest επιθυμεί να βρει τον σύντροφό της και προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ τον Philip Marlowe από το Λος Άντζελες.
Here Come the Brides
H τηλεοπτική σειρά γουέστερν "Here Come the Brides" προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για 2 σεζόν από το 1968 έως το 1970.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε στο 25o επεισόδιο με τίτλο "Μarriage chinese Style" στον ρόλο του Ling Sung o οποίος βάση των κινέζικων παραδόσεων είναι υποχρεωμένος να παντρευτεί μία γυναίκα η οποία φθάνει στην Αμερική. Ο Ling Sung αρνείται να την παντρευτεί αλλά είναι υποχρεωμένος να την σώσει.
Blondie
H κωμική σειρά "Blondie" προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για 1 σεζόν από το 1968 έως το 1969.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε στο 13o επεισόδιο με τίτλο "Pick on a bully your own size" στον ρόλο του Yoto, ενός δασκάλου πολεμικών τεχνών.
Ο γιος της οικογένειας Dagwood Bumstead εκφοβίζεται από κάποιους στο σχολείο, οπότε ο πατέρας του τον στέλνει στην σχολή καράτε του Yoto για να μάθει καράτε.
Longstreet
Το "Longstreet" είναι μια αμερικανική σειρά δράματος, εγκλήματος που μεταδόθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC κατά την περίοδο 1971-1972
Ο Michael Longstreet είναι ένας ασφαλιστικός ερευνητής που ανακάμπτει από μια έκρηξη που σκότωσε τη σύζυγό του και άφησε τυφλό τον ίδιο. Αποφασίζει να παραμείνει ερευνητής και να βρει τους υπεύθυνους για το θάνατο της συζύγου του.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε σε τέσσερα επεισόδια ως ο Li Tsung, ένας αντικέρ και δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Jeet Kune Do , ο οποίος έγινε εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών του Longstreet.
Η εμφάνιση του Bruce ήταν προγραμματισμένη σύμφωνα με το σενάριο να γίνει στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς αλλά λόγο της έντονης παρουσίας του στην οθόνη κρίθηκε από τους παραγωγούς να εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο που γράφτηκε ειδικά γ΄αυτόν με τίτλο "Way of the Intercepting Fist". O Bruce σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζει την πολεμική τέχνη που δημιούργησε ο ίδιος στην πραγματικότητα το Jeet Kune Do και εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την τέχνη και την φιλοσοφική του προσέγγιση στις πολεμικές τέχνες. Εάν κάποιος θέλει να κατανοήσει την φιλοσοφία και το σκεπτικό του Jeet Kune Do είναι χρήσιμο να δει αυτό το επεισόδιο.
Όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο στην Αμερικανική τηλεόραση ο Bruce Lee είχε πολύ καλές κριτικές για την εμφάνιση του αν και δεν ήταν πρωταγωνιστής. Οι παραγωγοί που δεν περίμεναν ότι ο Bruce θα είχε μεγάλη επιτυχία αποφάσισαν να τον βάλουν και σε άλλα επεισόδια αλλά ο Bruce ήταν στην Ταϊλάνδη για τα γυρίσματα της πρώτης του κινηματογραφικής ταινίας "The Big Boss". Μετά το τέλος των γυρισμάτων και ύστερα από ένα τηλεγράφημα ο Bruce ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γυρίσει άλλα τρία επεισόδια,
αλλά λόγο ότι οι παραγωγοί δεν περίμεναν ότι ο Bruce θα είχε μεγάλη επιτυχία και το σενάριο ήταν είδη γραμμένο και δεν υπήρχε χρόνος για να αλλάξει έγιναν μόνο κάποιες μικρές προσαρμογές και οι εμφανίσεις του σε αυτά τα επεισόδια ήταν για λίγο χρόνο και χωρίς ιδιαίτερη ουσία. έτσι εμφανίστηκε στο έκτο επεισόδιο με τίτλο "Spell Legacy Like Death", στο ένατο με τίτλο "Wednesday Child" και στο δέκατο με τίτλο "I See, Said the Blind Man".
H κινηματογραφική καριέρα του Μπρους Λη στο Χονγκ Κονγκ
O Bruce είχε απογοητευτεί από τους μικρούς υποστηρικτικούς ρόλους στις ΗΠΑ, Ο παραγωγός Fred Weintraub είχε συμβουλεύσει τον Bruce να επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ και να κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους που θα μπορούσε να παρουσιάσει σε στελέχη του Χόλιγουντ. Στις αρχές του 1971 αποφάσισε να επισκεφτεί μαζί με τον γιο του Brandon το Χονγκ Κονγκ για να δει την μητέρα του. Η μητέρα του λόγο ότι Bruce ήταν δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ επειδή εκείνη την περίοδο παιζόταν στην τηλεόραση του Χονγκ Κονγκ η σειρά "The Green Hornet" που είχε τεράστια επιτυχία και ήταν ήταν ευρέως γνωστή ως "The Kato Show", φρόντισε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Έτσι έκπληκτος o Bruce χωρίς να γνωρίζει τι είχε συμβεί, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ είδε ένα πλήθος δημοσιογράφων να τον περιμένει. Ακολούθησε πλήθος συνεντεύξεων στον τύπο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και μια επίδειξη σπασιμάτων μαζί με τον Brandon. Mέσω του φίλου του Unicorn Chan κάνει προσφορά στο Shaw Brothers Studio για μία ταινία έναντι 10.000 δολαρίων. Η απάντηση από το Shaw Brothers Studio ήρθε όταν ο Bruce είχε επιστρέψει στις HΠΑ για τα γυρίσματα στην σειρά "Longstreet" To Shaw Brothers Studio προσέφερε επταετές συμβόλαιο με 2000 δολάρια αμοιβή για κάθε ταινία. Ο Bruce αρνήθηκε αλλά η επίδειξη και οι συνεντεύξεις που έκανε ο Bruce στο Χονγκ Κονγκ προκάλεσαν το ενδιαφέρον του παραγωγού και ιδιοκτήτη της Golden Harvest, Raymond Chow ο οποίος προσέφερε στον Bruce 15.000 δολάρια για δύο ταινίες.
Τhe Big Boss (1971)
O Bruce Lee μετά την επιστροφή του στο Χονγκ Κονγκ αφού απέρριψε μία προσφορά από το Shaw Brothers Studio η οποία ήταν ένα επταετές συμβόλαιο με αμοιβή 2000 δολάρια ανά ταινία, κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Raymond Chow ιδιοκτήτη μιας νέας μικρής κινηματογραφικής εταιρίας της "Golden Harvest", συμφωνεί και υπογράψει συμβόλαιο για δύο ταινίες με αμοιβή 15.000 δολάρια για την πρώτη ταινία και άλλα 5.000 μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ταινίας. Ο Bruce στις 12 Ιουλίου του 1971 ξεκινάει τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας "The Big Boss" κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην Ταϊλάνδη στο χωριό Pak Chong.
Τα προβλήματα ήταν αρκετά και με πολλές εντάσεις. Μόλις έφθασε στο Pak Chong προσεγγίστηκε φυσικά χωρίς αποτέλεσμα από αντίπαλες κινηματογραφικές εταιρίες που έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες για να σπάσει το συμβόλαιο με την Golden Harvest μεταξύ αυτών και το Shaw Brothers Studio με μία καλύτερη προσφορά από την προηγούμενη αλλά και ένας παραγωγός από την Ταϊβάν που υποσχέθηκε να φροντίσει για οποιαδήποτε αγωγή. Αναγκάστηκε να τρώει κονσέρβες και να συμπληρώνει την διατροφή του με βιταμίνες. Οι κατσαρίδες τα κουνούπια η δυσοσμία και ή έντονη βροχή ήταν δυσάρεστες εμπειρίες τόσο για τον Bruce όσο και για το υπόλοιπο συνεργείο. Ο Bruce έχασε περιστασιακά τη φωνή του προσπαθώντας να φωνάξει κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μία σκηνής, σε μία άλλη σκηνή έκοψε το δάχτυλο του από ένα κομμάτι γυαλί, χρειάστηκε να κάνει δέκα ράμματα και να τοποθετήσει γύψο. Στα γυρίσματα της τελικής σκηνής μάχης ο Βruce τραυμάτισε τον αστράγαλο του κάνοντας ένα ψηλό άλμα σε ένα ολισθηρό στρώμα. Από την αρχή των γυρισμάτων υπήρχαν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ του Bruce Lee και του σκηνοθέτη Wu Chia Hsiang. Ο Wu Chia Hsiang ζήτησε από τον Raymond Chow να διώξει ή αυτόν ή τον Bruce, τελικά ο Raymond Chow αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Wu Chia Hsiang με τον Lo Wei. Διαφωνίες και εντάσεις υπήρχαν και με τον Lo Wei για κάποιες σκηνές μάχης αλλά και για μία ερωτική σκηνή με μία πόρνη που αρχικά ο Βruce ήταν διστακτικός αλλά τελικά δέχθηκε να την γυρίσει.
Τα γυρίσματα διήρκεσαν έξι εβδομάδες και εκτός από το Pak Chong γυρίσματα έγιναν και σε άλλες τοποθεσίες της Ταϊλάνδης όπως στην Μπανγκόκ.
H ταινία ήταν χαμηλού προϋπολογισμού γυρίστηκε για την αγορά της Ασίας και η αρχική της διάρκεια ήταν άνω των 100 λεπτών, έκανε πρεμιέρα στη Μανδαρινική γλώσσα στο Χονγκ Κονγκ στις 31 Οκτωβρίου 1971 σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων στην Ασία.
Ένα χρόνο μετά παίχτηκε σε Ευρώπη, Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην δυτική έκδοση της ταινίας έχουν γίνει κάποιες περικοπές από κάποιες σκηνές δράσης επειδή θεωρήθηκαν αρκετά βίαιες για το δυτικό κοινό όπως έχει κοπεί και μία ολόκληρη ερωτική σκηνή μεταξύ του Bruce όπου εμφανίζεται γυμνός και μίας πόρνης και από την αρχική έκδοση της ταινίας. Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και κέρδισε συνολικά παγκόσμια έσοδα περίπου 16,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Περίληψη της ταινίας
Ο Cheng Chiu -On (Bruce Lee) φτάνει από την Κίνα στην Ταϊλάνδη, για να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο πάγου μαζί με τα ξαδέρφια του. Υπόσχεται στον θείο του ότι δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στην μητέρα του, που είναι ότι δεν θα ξανά μπλέξει σε καυγάδες. Την πρώτη μέρα στη δουλειά κάνει ένα λάθος, και ένα κομμάτι πάγου σπάει και πέφτει ένα σακουλάκι με ναρκωτικά. Δύο από τα ξαδέρφια του χωρίς να ξέρουν τι έχει το σακουλάκι, το σηκώνουν και ένας υπάλληλος του εργοστασίου τους το παίρνει. Το βράδυ τα δύο ξαδέρφια του Cheng κλήθηκαν να μείνουν για να δουν το διαχειριστή που τους είπε ότι το σακουλάκι είχε ναρκωτικά, του είπαν ότι δεν θα το μάθει κανείς, αλλά πριν φύγουν τους έστησαν ενέδρα και τους σκότωσαν. Μετά την εξαφάνιση τους ο ξάδερφος του Cheng o Hsu Chien (James Tien) αποφάσισε να δει το αφεντικό τον Hsio Mi (Han-Ying Chieh) στην έπαυλη του, αλλά έπεσε θύμα ενέδρας και εξαφανίστηκε και αυτός. Οι περίεργες εξαφανίσεις έγιναν αφορμή να γίνεις ένας άγριος καυγάς στο εργοστάσιο πάγου, μεταξύ εργαζομένων και γκάνγκστερ του εργοστασίου. Στον καυγά ο Cheng στην αρχή απέφυγε να εμπλακεί αλλά όταν του έσπασαν το μενταγιόν που είχε στο λαιμό του και του το είχε δώσει η μητέρα του για να του θυμίζει την υπόσχεση που της έδωσε να μην μπλέκει σε καυγάδες γεμάτος οργή τσάκισε κυριολεκτικά τους γκάνγκστερ, με αποτέλεσμα να προαχθεί σε εργοδηγό. Ο Cheng υποσχέθηκε στην ξαδέρφη του Chiao Mei (Maria Yi) ότι θα φέρει πίσω τα χαμένα αδέρφια της. Την επόμενη μέρα μετά τη δουλειά συναντά τον διευθυντή του εργοστασίου, εκείνος τον καλεί σε γεύμα, τον μεθά και χωρίς να το καταλάβει το επόμενο πρωί ξυπνάει στο δωμάτιο μίας πόρνης. Το ότι δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα έγινε αφορμή να τσακωθούν μαζί του τα υπόλοιπα ξαδέρφια του. Επειδή οι υποψίες αυξάνονται ο Cheng επισκέπτεται την πόρνη που του λέει ότι το αφεντικό του ο Hsio Mi είναι έμπορος ναρκωτικών. Πηγαίνει βράδυ στο εργοστάσιο για να κάνει έρευνα, και ανακαλύπτει ναρκωτικά αλλά και τα ξαδέρφια του νεκρά κρυμμένα σε κολόνες πάγου. Τον ανακαλύπτουν οι γκάνγκστερ με αρχηγό τον γιο του αφεντικού, ο Cheng τους σκοτώνει, όταν όμως πηγαίνει σπίτι τα ξαδέρφια του είναι νεκρά και η Chio Mei έχει απαχθεί. Τότε Cheng αποφασίζει να εισβάλει στο σπίτι του Hsio Mi για να πάρει εκδίκηση.
Fist of Fury (1972)
Πριν την επίσημη πρεμιέρα του "The Big Boss" o Bruce Lee άρχισε τις προετοιμασίες και τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας του που αρχικά είχε τίτλο "School of Rivarly" τελικά κυκλοφόρησε στην Ασία ως "Fist of Fury"
H ταινία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της Σαγκάης το 1909 και η ιστορία περιστρέφεται γύρο από την δράση και τις ικανότητες στις πολεμικές τέχνες του Chen Chen ενός φανταστικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ni Kuang και υποδύεται για πρώτη φορά ο Bruce Lee στο "Fist of Fury". Εικάζεται ότι ο χαρακτήρας Chen Chen βασίζεται στον Liu Zhensheng μαθητή του θρύλου των κινέζικων πολεμικών τεχνών στη Σαγκάη Huo Yuanjia. Ο Huo Yuanjia ίδρυσε την Chin Woo /Jing Mo ένα σχολείο πολεμικών τεχνών με σκοπό την εξάπλωση του kung-fu ώστε όλοι οι Κινέζοι να μάθουν κινέζικες πολεμικές τέχνες για να μπορούν να υπερασπιστούν την χώρα τους. Η Chin Woo αργότερα εξελίχθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό κινέζικων πολεμικών τεχνών.
Η ταινία αναφέρεται σε ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, την δολοφονία Huo Yuanjia από τους Ιάπωνες κατακτητές στη Σαγκάη και την αντιπάθεια που τρέφουν οι Κινέζοι για τους Ιάπωνες και αντιστρόφως.
Ο Bruce Lee υποδύεται τον Chen Chen τον καλύτερο μαθητή του Huo Yuanjia ο οποίος αψηφώντας τον θάνατο αγωνίζεται να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια των Κινέζων από τις άγριες επιθέσεις και προσβολές από τους Ιάπωνες κατακτητές και να αποδώσει δικαιοσύνη για τον θάνατο του δασκάλου του.
Πρόκειται για μία αντί-ιαπωνική ταινία που έδωσε στους Κινέζους ταυτότητα και υπερηφάνεια.
Χαρακτηριστικές είναι τρεις σκηνές της ταινίας όπου ο Chen στρέφεται ενάντια στις Ιαπωνικές προσβολές.
Στην μία αφού οι Ιάπωνες φτάνουν στη σχολή κατά την διάρκεια της τελετής μετά την κηδεία του Huo Yuanjia αντί να συ λυπηθούν παραδίδουν μία προσβλητική πινακίδα που γράφει: “ασθενείς της Ασίας” προκαλώντας τους μαθητές της σχολής εισβάλει προκλητικά στο Ιαπωνικό dojo κρατώντας την προσβλητική πινακίδα όπου όπως φαίνεται στην ταινία ασκείται το Judo, μέσα στο dojo εικονίζεται το πορτρέτου το ιδρυτή του Jigoro Kano, προκαλεί την σχολή, τσακίζει όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονται στη σχολή κυριολεκτικά στο ξύλο και βάζει τους δύο Ιάπωνες που παρέδωσαν την πινακίδα να φάνε το χαρτί από την πινακίδα, αφού τους λέει αυτή τη φορά τρώτε χαρτί την επόμενη φορά θα φάτε γυαλί αποχωρεί.
Στη δεύτερη σκηνή σκηνή μετά από την επιτυχή πρόκληση του στην Ιαπωνική σχολή περπατάει αμέριμνος και προσπαθεί να μπει σε ένα πάρκο στη Σαγκάη όπου στην είσοδο του πάρκου είναι αναρτημένη μία άλλη προσβλητική πινακίδα που αναγράφει "Απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους και Κινέζους", ο φύλακας τον προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να περάσει και εκείνη τη στιγμή περνάει ένας ξένος με τον σκύλο του, ο Chen ρωτάει αυτός γιατί πέρασε, ο φύλακας του απαντάει "έχεις λάθος χρώμα" τότε δύο Ιάπωνες από μία παρέα που αντιλαμβάνονται το περιστατικό πλησιάζουν τον Chen και ο ένας του λέει υποτιμητικά "θέλεις να μπεις μέσα; κάνε ότι είσαι σκύλος και θα σε αφήσω να περάσεις. Οργισμένος ο Chen χτυπάει άσχημα τους δύο Ιάπωνες και με ένα εναέριο λάκτισμα κομματιάζει την πινακίδα.
Η τρίτη χαρακτηριστική σκηνή είναι στο τέλος της ταινίας όταν ο Chen συμφωνεί να παραδοθεί στον επιθεωρητή Lo για να προστατεύσει την σχολή και τους μαθητές ζητώντας του να μην κλείσει την σχολή. Ο Lo λέει στον Chen ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί, αφού είναι και αυτός Κινέζος. Καθώς βγαίνουν από το σχολείο, ο Chen αντιμετωπίζει μια γραμμή ένοπλων Ιαπώνων στρατιωτών και υπαλλήλων στην εξωτερική πύλη, όλοι τον σημαδεύουν με τα όπλα τους. Τρελός, ο Τσεν τρέχει προς τους ένοπλους κάνοντας ένα εναέριο λάκτισμα οι οποίοι τον πυροβολούν.
Οι χορογραφίες των σκηνών μάχης είναι πολύ καλύτερες από αυτές του "The Big Boss" και πολύ λιγότερο αιματοβαμμένες. Για πρώτη φορά ο Bruce Lee χρησιμοποιεί το nuchaku σε δύο σκηνές. Πρώτη φορά όσον αφορά της κινηματογραφικές του ταινίες, το έχει ξανά χρησιμοποιήσει στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά "The Green Hornet" Στην ταινία εμφανίζεται ο μαθητής του Bruce Lee, Robert Baker στον ρόλο του Ρώσου καρατέκα, και ο Jackie Chan στα πρώτα του βήματα ως κασκαντέρ ντουμπλάρει τον Ιάπωνα δάσκαλο της Ιαπωνικής σχολής Suzuki (Riki Hashimoto) όταν πέφτει με την πλάτη σε έναν χάρτινο τοίχο μετά από εναέριο λάκτισμα του Chen στον λαιμό του. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ταινία έχει η Nora Miao ή οποία θα γίνει σχεδόν μόνιμη συμπρωταγωνίστρια του Bruce Lee.
H ταινία είχε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ασία όσο και παγκοσμίως ακόμα και στην Ιαπωνία ξεπερνώντας κατά πολύ τις εισπράξεις της προηγούμενης προσωπικής ταινίας του Bruce Lee "Τhe Big Boss".
Περίληψη ταινίας
O Chen Zhen (Bruce Lee) επιστρέφει από την Κίνα στη Σαγκάη, στη σχολή Ching Woo για να παραστεί στην κηδεία του αγαπημένου του δασκάλου, Huo Yuanjia που πέθανε μυστηριωδώς. Είναι εκτός εαυτού και δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας υγιέστατος άνθρωπος μπορεί να πεθάνει έτσι ξαφνικά από πνευμονία. Κατά τη διάρκεια της τελετής φτάνουν οι Ιάπωνες στη σχολή για να παραδώσουν μία προσβλητική πινακίδα που γράφει: “ασθενείς της Ασίας” Προκαλούν τους μαθητές της σχολής αλλά και τον ίδιο τον Chen ο οποίος με δυσκολία διατηρεί την ψυχραιμία του. Αργότερα ο Chen επισκέπτεται την Ιαπωνική σχολή, κρατώντας την προσβλητική πινακίδα, προκαλεί μία ολόκληρη σχολή τους τσακίζει κυριολεκτικά στο ξύλο και βάζει δύο Ιάπωνες να φάνε χαρτί από την πινακίδα. Εξοργισμένοι οι Ιάπωνες πηγαίνουν στη σχολή Ching Woo για να προκαλέσουν αντίποινα. Απαιτούν να παραδώσουν τον Chen διαφορετικά θα κλείσουν την σχολή. Οι μαθητές συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση είναι να φύγει ο Chen από την Σαγκάη. Εκείνο το βράδυ ο Chen ακούει κρυφά μία συνομιλία μεταξύ του μάγειρα της σχολής και ενός μαθητή και ανακαλύπτει ότι ο δάσκαλος του δεν πέθανε από πνευμονία αλλά από δηλητηριασμένα μπισκότα που του έδωσαν αυτοί. Οργισμένος ο Chen σκοτώνει με γροθιές και τους δύο άνδρες,. Το πρωί βρίσκονται κρεμασμένοι σε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Ιάπωνες καταλαβαίνουν ότι ο Chen τους δολοφόνησε και τον ψάχνουν μαζί με την αστυνομία. Ο Chen βρίσκεται σε μία κατάσταση οργής και μίσους, είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την Κινέζικη τιμή και να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του δασκάλου του.
Φιλμογραφία:
Ηθοποιός
Τhe Golden Gate Girl (1941)
The Birth of Manking (1946)
Wealth is Like a Dream (1948)
Xishi in the Dream (1949)
The Kid (1950)
Infancy (1951)
A Mother's Tears (1953)
A Myriad Homes (1953)
In the Face of Demolition (1953)
The Guiding Light (1953)
Blame it on Father (1953)
The Faithul Wife (1955)
Love - part 1 (1955)
Love - part 2 (1955)
An Orphan's Tragedy (1955)
Orphan's Song (1955)
We Owe It to Our Children (1955)
Sweet Time Together (1956)
Too Late for Divorce (1956)
Darling Girl (1957)
Thundestorm (1957)
The Orphan (1960)
The Green Hornet (TV) (1966)
Batman (TV) (1967)
Ironside (TV) 1967)
Marlowe (1969)
Here Come the Brides (TV) (1969)
Blondie (TV) (1969)
Longstreet (TV) 1971
The Big Boss (1971)
Fist of Fury (1972)
The Way of the Dragon (1972)
Enter the Dragon (1973)
Game of Death (1978)
Σκηνοθέτης
The Way of the Dragon (1972)
Game of Death 1978)
Σεναριογράφος
The Way of the Dragon (1972)
Τhe Silent Flute (1978)
Warrior (TV) (2019)
Παραγωγός
The Way of the Dragon (1972)
Σκηνοθέτης σκηνών δράσης
Τhe Wrecking Crew (1968)
A Walk in the Spring Rain (1970)
The Way of the Dragon (1972)
Enter the Dragon (1973)
Fist of Unicorn (1973)
Πηγές:
https://en.wikipedia.org
http://clonesofbrucelee.info
https://nasosmartialarts.blogspot.com/
Περιοδικό ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ - τεύχος Νο 34
H τηλεοπτική σειρά γουέστερν "Here Come the Brides" προβλήθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC για 2 σεζόν από το 1968 έως το 1970.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε στο 25o επεισόδιο με τίτλο "Μarriage chinese Style" στον ρόλο του Ling Sung o οποίος βάση των κινέζικων παραδόσεων είναι υποχρεωμένος να παντρευτεί μία γυναίκα η οποία φθάνει στην Αμερική. Ο Ling Sung αρνείται να την παντρευτεί αλλά είναι υποχρεωμένος να την σώσει.
Blondie
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε στο 13o επεισόδιο με τίτλο "Pick on a bully your own size" στον ρόλο του Yoto, ενός δασκάλου πολεμικών τεχνών.
Ο γιος της οικογένειας Dagwood Bumstead εκφοβίζεται από κάποιους στο σχολείο, οπότε ο πατέρας του τον στέλνει στην σχολή καράτε του Yoto για να μάθει καράτε.
Longstreet
Το "Longstreet" είναι μια αμερικανική σειρά δράματος, εγκλήματος που μεταδόθηκε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC κατά την περίοδο 1971-1972
Ο Michael Longstreet είναι ένας ασφαλιστικός ερευνητής που ανακάμπτει από μια έκρηξη που σκότωσε τη σύζυγό του και άφησε τυφλό τον ίδιο. Αποφασίζει να παραμείνει ερευνητής και να βρει τους υπεύθυνους για το θάνατο της συζύγου του.
Ο Bruce Lee εμφανίστηκε σε τέσσερα επεισόδια ως ο Li Tsung, ένας αντικέρ και δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Jeet Kune Do , ο οποίος έγινε εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών του Longstreet.
Η εμφάνιση του Bruce ήταν προγραμματισμένη σύμφωνα με το σενάριο να γίνει στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς αλλά λόγο της έντονης παρουσίας του στην οθόνη κρίθηκε από τους παραγωγούς να εμφανιστεί στο πρώτο επεισόδιο που γράφτηκε ειδικά γ΄αυτόν με τίτλο "Way of the Intercepting Fist". O Bruce σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζει την πολεμική τέχνη που δημιούργησε ο ίδιος στην πραγματικότητα το Jeet Kune Do και εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την τέχνη και την φιλοσοφική του προσέγγιση στις πολεμικές τέχνες. Εάν κάποιος θέλει να κατανοήσει την φιλοσοφία και το σκεπτικό του Jeet Kune Do είναι χρήσιμο να δει αυτό το επεισόδιο.
Όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο στην Αμερικανική τηλεόραση ο Bruce Lee είχε πολύ καλές κριτικές για την εμφάνιση του αν και δεν ήταν πρωταγωνιστής. Οι παραγωγοί που δεν περίμεναν ότι ο Bruce θα είχε μεγάλη επιτυχία αποφάσισαν να τον βάλουν και σε άλλα επεισόδια αλλά ο Bruce ήταν στην Ταϊλάνδη για τα γυρίσματα της πρώτης του κινηματογραφικής ταινίας "The Big Boss". Μετά το τέλος των γυρισμάτων και ύστερα από ένα τηλεγράφημα ο Bruce ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γυρίσει άλλα τρία επεισόδια,
αλλά λόγο ότι οι παραγωγοί δεν περίμεναν ότι ο Bruce θα είχε μεγάλη επιτυχία και το σενάριο ήταν είδη γραμμένο και δεν υπήρχε χρόνος για να αλλάξει έγιναν μόνο κάποιες μικρές προσαρμογές και οι εμφανίσεις του σε αυτά τα επεισόδια ήταν για λίγο χρόνο και χωρίς ιδιαίτερη ουσία. έτσι εμφανίστηκε στο έκτο επεισόδιο με τίτλο "Spell Legacy Like Death", στο ένατο με τίτλο "Wednesday Child" και στο δέκατο με τίτλο "I See, Said the Blind Man".
H κινηματογραφική καριέρα του Μπρους Λη στο Χονγκ Κονγκ
O Bruce είχε απογοητευτεί από τους μικρούς υποστηρικτικούς ρόλους στις ΗΠΑ, Ο παραγωγός Fred Weintraub είχε συμβουλεύσει τον Bruce να επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ και να κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους που θα μπορούσε να παρουσιάσει σε στελέχη του Χόλιγουντ. Στις αρχές του 1971 αποφάσισε να επισκεφτεί μαζί με τον γιο του Brandon το Χονγκ Κονγκ για να δει την μητέρα του. Η μητέρα του λόγο ότι Bruce ήταν δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ επειδή εκείνη την περίοδο παιζόταν στην τηλεόραση του Χονγκ Κονγκ η σειρά "The Green Hornet" που είχε τεράστια επιτυχία και ήταν ήταν ευρέως γνωστή ως "The Kato Show", φρόντισε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Έτσι έκπληκτος o Bruce χωρίς να γνωρίζει τι είχε συμβεί, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ είδε ένα πλήθος δημοσιογράφων να τον περιμένει. Ακολούθησε πλήθος συνεντεύξεων στον τύπο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και μια επίδειξη σπασιμάτων μαζί με τον Brandon. Mέσω του φίλου του Unicorn Chan κάνει προσφορά στο Shaw Brothers Studio για μία ταινία έναντι 10.000 δολαρίων. Η απάντηση από το Shaw Brothers Studio ήρθε όταν ο Bruce είχε επιστρέψει στις HΠΑ για τα γυρίσματα στην σειρά "Longstreet" To Shaw Brothers Studio προσέφερε επταετές συμβόλαιο με 2000 δολάρια αμοιβή για κάθε ταινία. Ο Bruce αρνήθηκε αλλά η επίδειξη και οι συνεντεύξεις που έκανε ο Bruce στο Χονγκ Κονγκ προκάλεσαν το ενδιαφέρον του παραγωγού και ιδιοκτήτη της Golden Harvest, Raymond Chow ο οποίος προσέφερε στον Bruce 15.000 δολάρια για δύο ταινίες.
Τhe Big Boss (1971)
O Bruce Lee μετά την επιστροφή του στο Χονγκ Κονγκ αφού απέρριψε μία προσφορά από το Shaw Brothers Studio η οποία ήταν ένα επταετές συμβόλαιο με αμοιβή 2000 δολάρια ανά ταινία, κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Raymond Chow ιδιοκτήτη μιας νέας μικρής κινηματογραφικής εταιρίας της "Golden Harvest", συμφωνεί και υπογράψει συμβόλαιο για δύο ταινίες με αμοιβή 15.000 δολάρια για την πρώτη ταινία και άλλα 5.000 μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ταινίας. Ο Bruce στις 12 Ιουλίου του 1971 ξεκινάει τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας "The Big Boss" κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην Ταϊλάνδη στο χωριό Pak Chong.
Τα προβλήματα ήταν αρκετά και με πολλές εντάσεις. Μόλις έφθασε στο Pak Chong προσεγγίστηκε φυσικά χωρίς αποτέλεσμα από αντίπαλες κινηματογραφικές εταιρίες που έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες για να σπάσει το συμβόλαιο με την Golden Harvest μεταξύ αυτών και το Shaw Brothers Studio με μία καλύτερη προσφορά από την προηγούμενη αλλά και ένας παραγωγός από την Ταϊβάν που υποσχέθηκε να φροντίσει για οποιαδήποτε αγωγή. Αναγκάστηκε να τρώει κονσέρβες και να συμπληρώνει την διατροφή του με βιταμίνες. Οι κατσαρίδες τα κουνούπια η δυσοσμία και ή έντονη βροχή ήταν δυσάρεστες εμπειρίες τόσο για τον Bruce όσο και για το υπόλοιπο συνεργείο. Ο Bruce έχασε περιστασιακά τη φωνή του προσπαθώντας να φωνάξει κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μία σκηνής, σε μία άλλη σκηνή έκοψε το δάχτυλο του από ένα κομμάτι γυαλί, χρειάστηκε να κάνει δέκα ράμματα και να τοποθετήσει γύψο. Στα γυρίσματα της τελικής σκηνής μάχης ο Βruce τραυμάτισε τον αστράγαλο του κάνοντας ένα ψηλό άλμα σε ένα ολισθηρό στρώμα. Από την αρχή των γυρισμάτων υπήρχαν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ του Bruce Lee και του σκηνοθέτη Wu Chia Hsiang. Ο Wu Chia Hsiang ζήτησε από τον Raymond Chow να διώξει ή αυτόν ή τον Bruce, τελικά ο Raymond Chow αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Wu Chia Hsiang με τον Lo Wei. Διαφωνίες και εντάσεις υπήρχαν και με τον Lo Wei για κάποιες σκηνές μάχης αλλά και για μία ερωτική σκηνή με μία πόρνη που αρχικά ο Βruce ήταν διστακτικός αλλά τελικά δέχθηκε να την γυρίσει.
Τα γυρίσματα διήρκεσαν έξι εβδομάδες και εκτός από το Pak Chong γυρίσματα έγιναν και σε άλλες τοποθεσίες της Ταϊλάνδης όπως στην Μπανγκόκ.
H ταινία ήταν χαμηλού προϋπολογισμού γυρίστηκε για την αγορά της Ασίας και η αρχική της διάρκεια ήταν άνω των 100 λεπτών, έκανε πρεμιέρα στη Μανδαρινική γλώσσα στο Χονγκ Κονγκ στις 31 Οκτωβρίου 1971 σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων στην Ασία.
Ένα χρόνο μετά παίχτηκε σε Ευρώπη, Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην δυτική έκδοση της ταινίας έχουν γίνει κάποιες περικοπές από κάποιες σκηνές δράσης επειδή θεωρήθηκαν αρκετά βίαιες για το δυτικό κοινό όπως έχει κοπεί και μία ολόκληρη ερωτική σκηνή μεταξύ του Bruce όπου εμφανίζεται γυμνός και μίας πόρνης και από την αρχική έκδοση της ταινίας. Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και κέρδισε συνολικά παγκόσμια έσοδα περίπου 16,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Περίληψη της ταινίας
Ο Cheng Chiu -On (Bruce Lee) φτάνει από την Κίνα στην Ταϊλάνδη, για να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο πάγου μαζί με τα ξαδέρφια του. Υπόσχεται στον θείο του ότι δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στην μητέρα του, που είναι ότι δεν θα ξανά μπλέξει σε καυγάδες. Την πρώτη μέρα στη δουλειά κάνει ένα λάθος, και ένα κομμάτι πάγου σπάει και πέφτει ένα σακουλάκι με ναρκωτικά. Δύο από τα ξαδέρφια του χωρίς να ξέρουν τι έχει το σακουλάκι, το σηκώνουν και ένας υπάλληλος του εργοστασίου τους το παίρνει. Το βράδυ τα δύο ξαδέρφια του Cheng κλήθηκαν να μείνουν για να δουν το διαχειριστή που τους είπε ότι το σακουλάκι είχε ναρκωτικά, του είπαν ότι δεν θα το μάθει κανείς, αλλά πριν φύγουν τους έστησαν ενέδρα και τους σκότωσαν. Μετά την εξαφάνιση τους ο ξάδερφος του Cheng o Hsu Chien (James Tien) αποφάσισε να δει το αφεντικό τον Hsio Mi (Han-Ying Chieh) στην έπαυλη του, αλλά έπεσε θύμα ενέδρας και εξαφανίστηκε και αυτός. Οι περίεργες εξαφανίσεις έγιναν αφορμή να γίνεις ένας άγριος καυγάς στο εργοστάσιο πάγου, μεταξύ εργαζομένων και γκάνγκστερ του εργοστασίου. Στον καυγά ο Cheng στην αρχή απέφυγε να εμπλακεί αλλά όταν του έσπασαν το μενταγιόν που είχε στο λαιμό του και του το είχε δώσει η μητέρα του για να του θυμίζει την υπόσχεση που της έδωσε να μην μπλέκει σε καυγάδες γεμάτος οργή τσάκισε κυριολεκτικά τους γκάνγκστερ, με αποτέλεσμα να προαχθεί σε εργοδηγό. Ο Cheng υποσχέθηκε στην ξαδέρφη του Chiao Mei (Maria Yi) ότι θα φέρει πίσω τα χαμένα αδέρφια της. Την επόμενη μέρα μετά τη δουλειά συναντά τον διευθυντή του εργοστασίου, εκείνος τον καλεί σε γεύμα, τον μεθά και χωρίς να το καταλάβει το επόμενο πρωί ξυπνάει στο δωμάτιο μίας πόρνης. Το ότι δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα έγινε αφορμή να τσακωθούν μαζί του τα υπόλοιπα ξαδέρφια του. Επειδή οι υποψίες αυξάνονται ο Cheng επισκέπτεται την πόρνη που του λέει ότι το αφεντικό του ο Hsio Mi είναι έμπορος ναρκωτικών. Πηγαίνει βράδυ στο εργοστάσιο για να κάνει έρευνα, και ανακαλύπτει ναρκωτικά αλλά και τα ξαδέρφια του νεκρά κρυμμένα σε κολόνες πάγου. Τον ανακαλύπτουν οι γκάνγκστερ με αρχηγό τον γιο του αφεντικού, ο Cheng τους σκοτώνει, όταν όμως πηγαίνει σπίτι τα ξαδέρφια του είναι νεκρά και η Chio Mei έχει απαχθεί. Τότε Cheng αποφασίζει να εισβάλει στο σπίτι του Hsio Mi για να πάρει εκδίκηση.
Fist of Fury (1972)
Πριν την επίσημη πρεμιέρα του "The Big Boss" o Bruce Lee άρχισε τις προετοιμασίες και τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας του που αρχικά είχε τίτλο "School of Rivarly" τελικά κυκλοφόρησε στην Ασία ως "Fist of Fury"
H ταινία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της Σαγκάης το 1909 και η ιστορία περιστρέφεται γύρο από την δράση και τις ικανότητες στις πολεμικές τέχνες του Chen Chen ενός φανταστικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ni Kuang και υποδύεται για πρώτη φορά ο Bruce Lee στο "Fist of Fury". Εικάζεται ότι ο χαρακτήρας Chen Chen βασίζεται στον Liu Zhensheng μαθητή του θρύλου των κινέζικων πολεμικών τεχνών στη Σαγκάη Huo Yuanjia. Ο Huo Yuanjia ίδρυσε την Chin Woo /Jing Mo ένα σχολείο πολεμικών τεχνών με σκοπό την εξάπλωση του kung-fu ώστε όλοι οι Κινέζοι να μάθουν κινέζικες πολεμικές τέχνες για να μπορούν να υπερασπιστούν την χώρα τους. Η Chin Woo αργότερα εξελίχθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό κινέζικων πολεμικών τεχνών.
Η ταινία αναφέρεται σε ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, την δολοφονία Huo Yuanjia από τους Ιάπωνες κατακτητές στη Σαγκάη και την αντιπάθεια που τρέφουν οι Κινέζοι για τους Ιάπωνες και αντιστρόφως.
Ο Bruce Lee υποδύεται τον Chen Chen τον καλύτερο μαθητή του Huo Yuanjia ο οποίος αψηφώντας τον θάνατο αγωνίζεται να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια των Κινέζων από τις άγριες επιθέσεις και προσβολές από τους Ιάπωνες κατακτητές και να αποδώσει δικαιοσύνη για τον θάνατο του δασκάλου του.
Πρόκειται για μία αντί-ιαπωνική ταινία που έδωσε στους Κινέζους ταυτότητα και υπερηφάνεια.
Χαρακτηριστικές είναι τρεις σκηνές της ταινίας όπου ο Chen στρέφεται ενάντια στις Ιαπωνικές προσβολές.
Στην μία αφού οι Ιάπωνες φτάνουν στη σχολή κατά την διάρκεια της τελετής μετά την κηδεία του Huo Yuanjia αντί να συ λυπηθούν παραδίδουν μία προσβλητική πινακίδα που γράφει: “ασθενείς της Ασίας” προκαλώντας τους μαθητές της σχολής εισβάλει προκλητικά στο Ιαπωνικό dojo κρατώντας την προσβλητική πινακίδα όπου όπως φαίνεται στην ταινία ασκείται το Judo, μέσα στο dojo εικονίζεται το πορτρέτου το ιδρυτή του Jigoro Kano, προκαλεί την σχολή, τσακίζει όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονται στη σχολή κυριολεκτικά στο ξύλο και βάζει τους δύο Ιάπωνες που παρέδωσαν την πινακίδα να φάνε το χαρτί από την πινακίδα, αφού τους λέει αυτή τη φορά τρώτε χαρτί την επόμενη φορά θα φάτε γυαλί αποχωρεί.
Στη δεύτερη σκηνή σκηνή μετά από την επιτυχή πρόκληση του στην Ιαπωνική σχολή περπατάει αμέριμνος και προσπαθεί να μπει σε ένα πάρκο στη Σαγκάη όπου στην είσοδο του πάρκου είναι αναρτημένη μία άλλη προσβλητική πινακίδα που αναγράφει "Απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους και Κινέζους", ο φύλακας τον προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να περάσει και εκείνη τη στιγμή περνάει ένας ξένος με τον σκύλο του, ο Chen ρωτάει αυτός γιατί πέρασε, ο φύλακας του απαντάει "έχεις λάθος χρώμα" τότε δύο Ιάπωνες από μία παρέα που αντιλαμβάνονται το περιστατικό πλησιάζουν τον Chen και ο ένας του λέει υποτιμητικά "θέλεις να μπεις μέσα; κάνε ότι είσαι σκύλος και θα σε αφήσω να περάσεις. Οργισμένος ο Chen χτυπάει άσχημα τους δύο Ιάπωνες και με ένα εναέριο λάκτισμα κομματιάζει την πινακίδα.
Η τρίτη χαρακτηριστική σκηνή είναι στο τέλος της ταινίας όταν ο Chen συμφωνεί να παραδοθεί στον επιθεωρητή Lo για να προστατεύσει την σχολή και τους μαθητές ζητώντας του να μην κλείσει την σχολή. Ο Lo λέει στον Chen ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί, αφού είναι και αυτός Κινέζος. Καθώς βγαίνουν από το σχολείο, ο Chen αντιμετωπίζει μια γραμμή ένοπλων Ιαπώνων στρατιωτών και υπαλλήλων στην εξωτερική πύλη, όλοι τον σημαδεύουν με τα όπλα τους. Τρελός, ο Τσεν τρέχει προς τους ένοπλους κάνοντας ένα εναέριο λάκτισμα οι οποίοι τον πυροβολούν.
Οι χορογραφίες των σκηνών μάχης είναι πολύ καλύτερες από αυτές του "The Big Boss" και πολύ λιγότερο αιματοβαμμένες. Για πρώτη φορά ο Bruce Lee χρησιμοποιεί το nuchaku σε δύο σκηνές. Πρώτη φορά όσον αφορά της κινηματογραφικές του ταινίες, το έχει ξανά χρησιμοποιήσει στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά "The Green Hornet" Στην ταινία εμφανίζεται ο μαθητής του Bruce Lee, Robert Baker στον ρόλο του Ρώσου καρατέκα, και ο Jackie Chan στα πρώτα του βήματα ως κασκαντέρ ντουμπλάρει τον Ιάπωνα δάσκαλο της Ιαπωνικής σχολής Suzuki (Riki Hashimoto) όταν πέφτει με την πλάτη σε έναν χάρτινο τοίχο μετά από εναέριο λάκτισμα του Chen στον λαιμό του. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ταινία έχει η Nora Miao ή οποία θα γίνει σχεδόν μόνιμη συμπρωταγωνίστρια του Bruce Lee.
H ταινία είχε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ασία όσο και παγκοσμίως ακόμα και στην Ιαπωνία ξεπερνώντας κατά πολύ τις εισπράξεις της προηγούμενης προσωπικής ταινίας του Bruce Lee "Τhe Big Boss".
Περίληψη ταινίας
O Chen Zhen (Bruce Lee) επιστρέφει από την Κίνα στη Σαγκάη, στη σχολή Ching Woo για να παραστεί στην κηδεία του αγαπημένου του δασκάλου, Huo Yuanjia που πέθανε μυστηριωδώς. Είναι εκτός εαυτού και δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας υγιέστατος άνθρωπος μπορεί να πεθάνει έτσι ξαφνικά από πνευμονία. Κατά τη διάρκεια της τελετής φτάνουν οι Ιάπωνες στη σχολή για να παραδώσουν μία προσβλητική πινακίδα που γράφει: “ασθενείς της Ασίας” Προκαλούν τους μαθητές της σχολής αλλά και τον ίδιο τον Chen ο οποίος με δυσκολία διατηρεί την ψυχραιμία του. Αργότερα ο Chen επισκέπτεται την Ιαπωνική σχολή, κρατώντας την προσβλητική πινακίδα, προκαλεί μία ολόκληρη σχολή τους τσακίζει κυριολεκτικά στο ξύλο και βάζει δύο Ιάπωνες να φάνε χαρτί από την πινακίδα. Εξοργισμένοι οι Ιάπωνες πηγαίνουν στη σχολή Ching Woo για να προκαλέσουν αντίποινα. Απαιτούν να παραδώσουν τον Chen διαφορετικά θα κλείσουν την σχολή. Οι μαθητές συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση είναι να φύγει ο Chen από την Σαγκάη. Εκείνο το βράδυ ο Chen ακούει κρυφά μία συνομιλία μεταξύ του μάγειρα της σχολής και ενός μαθητή και ανακαλύπτει ότι ο δάσκαλος του δεν πέθανε από πνευμονία αλλά από δηλητηριασμένα μπισκότα που του έδωσαν αυτοί. Οργισμένος ο Chen σκοτώνει με γροθιές και τους δύο άνδρες,. Το πρωί βρίσκονται κρεμασμένοι σε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Ιάπωνες καταλαβαίνουν ότι ο Chen τους δολοφόνησε και τον ψάχνουν μαζί με την αστυνομία. Ο Chen βρίσκεται σε μία κατάσταση οργής και μίσους, είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την Κινέζικη τιμή και να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του δασκάλου του.
Way of the Dragon (1972)
O Bruce Lee μετά από τις τεράστιες επιτυχίες που σημείωσαν οι δύο πρώτες του προσωπικές κινηματογραφικές ταινίες “The Big Boss” και “Fist of Fury” και την δημοτικότητα που απέκτησε, λόγο κυρίως κακών εμπειριών κατά την δημιουργία αυτών των ταινιών αλλά και της καχυποψίας που απέκτησε για ανθρώπους στο περιβάλλον του που ήθελαν να τον εκμεταλλευτούν όπως ο φίλος του Unicorn Chan o οποίος στα γυρίσματα της δικής του ταινίας “Fist of Unicorn” κάλεσε τον Bruce στο στούντιο για να κάνουν κάποιες πρόβες μαζί αλλά εν αγνοία του Bruce είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα και το υλικό το πρόσθεσε στην ταινία για να αυξήσει την δημοτικότητα του. Επίσης δεν είχε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ, αποφάσισε ότι στις επόμενες ταινίες του έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα όπως να αναλάβει την σκηνοθεσία και το γράψιμο των σεναρίων. Το 1971 ιδρύει μαζί με τον ιδιοκτήτη της Golden Harvest, Raymond Chow την εταιρία παραγωγής ταινιών “Concord Production Inc.” Με μερίδιο 50% ο καθένας. Ο Bruce Lee ήταν υπεύθυνος για τις δημιουργικές αποφάσεις και ο Raymond Chow για την διοίκηση.
To 1972 o Bruce είναι έτοιμος να γυρίσει την τρίτη του ταινία, αγοράζει και διαβάζει 12 βιβλία σχετικά με κάθε πτυχή της παραγωγής ταινιών, αρχίζει να δουλεύει σκληρά μέρα νύχτα, γράφει ο ίδιος το σενάριο με αρκετά στοιχεία από προσωπικές του εμπειρίες που αρχικά είχε τίτλο "Enter the Dragon" όμως επειδή το όνειρο του ήταν να πρωταγωνιστήσει σε μία ταινία του Χόλιγουντ κράτησε τον τίτλο για την πρώτη του Χολιγουντιανή ταινία του στην οποία θα είχε ηγετικό ρόλο. Καλεί πραγματικούς μαχητές πολεμικών τεχνών όπως τον Κορεάτη μάστερ του Hap Ki Do, Hwang In-shik για τον ρόλο ενός Ιάπωνα καρατέκα. Τον Robert Wall μαθητή του Chuck Norris στο Tang Soo Do για τον ρόλο ενός Αμερικανού καρατέκα και μαθητή του Κολτ του Αμερικανού καρατέκα που θα αντιμετώπιζε ο Bruce Lee στο Κολοσσιαίο. Ο ρόλος του Κολτ αρχικά προοριζόταν για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Full Contact Karate Joe Lewis. O Joe Lewis πιστεύοντας ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του να τον δείρει στην οθόνη ένας μικροσκοπικός Κινέζος αρνήθηκε. Ο επόμενος υποψήφιος για την τελική μάχη ήταν ο Chuck Norris o οποίος δέχτηκε με την προϋπόθεση στο τέλος της μάχης να τον τιμήσει πράγμα που τήρησε ο Bruce Lee, λίγο πριν το τέλος τη ταινίας ως ένδειξη σεβασμού σκεπάζει τον νεκρό Αμερικανό μαχητή με την φόρμα και την μαύρη ζώνη του. Ο Chuck Norris για τις ανάγκες της ταινίας χρειάστηκε να πάρει βάρος για να φαίνεται στην οθόνη μεγαλύτερος και πιο τρομερός.
Ως κινηματογραφιστή προσέλαβε τον Tadashi Nishimoto επειδή θεωρούσε ότι οι Ιάπωνες είχαν μεγαλύτερη τεχνική εμπειρία.
Η ταινία γυρίστηκε στο Χονγκ Κονγκ ακόμα και η τελική μάχη στο Κολοσσιαίο γυρίστηκε σε στούντιο του Χονγκ Κονγκ, Στην Ρώμη έγιναν εξωτερικά γυρίσματα δύο εβδομάδων και τα πλάνα γύρο από το Κολοσσιαίο έγιναν χωρίς άδεια και χωρίς την γνώση των Ιταλικών αρχών.
Σε αυτή τη ταινία όλα πέρασαν από τα χέρια του Bruce Lee ο οποίος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε την ταινία, χορογράφησε τις σκηνές μάχης, παρήγαγε την ταινία μέσω της εταιρίας που είχε ιδρύσει, ακόμα έπαιξε και κρουστά για το soundtrack
Για πολλούς το "Way of the Dragon" θεωρείται η καλύτερη ταινία του Bruce Lee και η τελική μάχη του Bruce Lee και του Chuck Norris είναι η καλύτερη σκηνή μάχης των ταινιών του Χονγκ Κονγκ.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Χονγκ Κονγκ στις 30 Δεκεμβρίου 1972 σπάζοντας τα ρεκόρ των δύο προηγούμενων ταινιών του εισπράττοντας 5,307,350.50 δολάρια.
Περίληψη ταινίας:
Ο Tang Lung (Bruce Lee) πηγαίνει από το Χονγκ Κονγκ στη Ρώμη για να βοηθήσει την ανιψιά ενός φίλου του την Chen Chin Hua (Nora Miao) ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου που η τοπική μαφία θέλει να την αναγκάσει να υπογράψει συμβόλαιο για να τους το παραχωρήσει. Οι γκάνγκστερ καταφεύγουν σε εκφοβισμούς για να αναγκάσουν την Chen να υπογράψει. Η κατάσταση ηρεμεί προσωρινά καθώς οι απίστευτες ικανότητες του Lung στο Κινέζικο κουνγκ-φου αναγκάζουν τους γκάνγκστερ να υποχωρήσουν. Στο μεταξύ ο Lung κερδίζει τον θαυμασμό της Chen. Ο αρχηγός της μαφίας διατάζει την εξόντωση του Lung, επειδή όμως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα προσλαμβάνει από την Αμερική τον πρωταθλητή του καράτε Kolt (Chuck Norris). O Lung θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον Kolt στο κολοσσιαίο.
Enter the Dragon (1973)
Μετά από την επιτυχία που σημείωσε ο Bruce Lee με τις κινηματογραφικές του ταινίες στο Χονγκ Κονγκ η Warner Bros, αποφασίζει να γυρίσει την πρώτη στην ιστορία του κινηματογράφου συμπαραγωγή Χόλιγουντ-Χονγκ Κονγκ, μία ταινία πολεμικών τεχνών στο Χονγκ Κονγκ με πρωταγωνιστή τον Bruce Lee.
Ο Bruce εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην δημιουργία της ταινίας του "Game of Death" και είδη είχε γυρίσει ένα σημαντικό μέρος από το φινάλε της ταινίας, θέλοντας να μην χάσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο του που ήταν να πρωταγωνιστήσει σε μία ταινία του Χόλιγουντ σταμάτησε τα γυρίσματα τον Οκτώβριο του 1972 για να αρχίσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας.
O αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν "Βlood and Steel", άλλοι δύο πιθανοί τίτλοι ήταν "Ιsland of Han" και "The Deadly Three". O Bruce Lee επέμενε η ταινία να ονομαστεί "Enter the Dragon" αν και οι παραγωγοί πίστευαν ότι ό τίτλος "Enter the Dragon" θα επέφερε σύγχυση στον κοινό σε μια ταινία δράσης επικράτησε η πρόταση του Bruce.
O Bruce Lee υποδύεται τον Lee έναν μαχητή Shaolin που προσλαμβάνεται από την Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών για να εισχωρήσει στο ιδιωτικό νησί του εμπόρου ναρκωτικών Ηan και να τον φέρει στη δικαιοσύνη
Για συμπρωταγωνιστές επιλέχτηκαν ο John Saxon o οποίος ήταν μαύρη ζώνη στο Judo και στο Shotokan Karate και είχε εκπαιδευτεί για τρία χρόνια από τον master Hidetaka Nishiyama, για τον ρόλο του Roper, ενός Αμερικανού γυναικά που είναι κυνηγημένος στην πατρίδα του από την μαφία λόγω των χρεών του και ο Rockne Tarkington, ωστόσο ο Rockne Tarkington τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων εγκατέλειψε επειδή θεώρησε ότι η αμοιβή του ήταν χαμηλή και την τελευταία στιγμή ο παραγωγός Fred Weintraub επέλεξε τον Jim Kelly o οποίος ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής karate και διατηρούσε δικό του dojo για τον ρόλο του Williams ενός έγχρωμου που έχει προβλήματα με τον νόμο στο Λος Άντζελες και παλιός φίλος του Roper από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Για τον ρόλο του κεντρικού κακοποιού με το όνομα Han o οποίος είναι ένας αποστάτης του ναού Shaolin και μεγαλέμπορος ναρκωτικών ο οποίος διοργανώνει κάθε τρία χρόνια ένα πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών στο ιδιωτικό του νησί συγκεντρώνοντας μαχητές από όλο τον κόσμο με σκοπό την στρατολόγηση των ποιο ικανών στην οργάνωση του, επιλέχτηκε ο Shih Kien.
Για τον ρόλο του Ο'Ηara σωματοφύλακα του Han επιλέχτηκε ο Robert Wall ο οποίος ήταν μαθητής του Chuck Norris στο Tang Soo Do φίλος του Bruce Lee με σημαντικό ρόλο στο "Τhe Way of the Dragon".
Για τον ρόλο της Su Lin, αδερφής του Lee επιλέχτηκε η Angela Mao Ying μαύρη ζώνη στο Hapkido.
Στον ρόλο του Bolo, ενός σωματώδη, σκληρού πρωτοπαλήκαρου του Ηan επιλέχτηκε ο Υeung Sze o οποίος όχι μόνο ήταν γνώστης διάφορων κινέζικων πολεμικών τεχνών αλλά και πρωταθλητής bodybuilding στο Χονκ Κονκ το 1970, γνώριμος με τον Bruce Lee από μία διαφήμιση για τα τσιγάρα Winston. Μεταξύ τους ανέπτυξαν μία δυνατή φιλία με αποτέλεσμα να τον καλέσει ο Bruce Lee για να συμμετάσχει στην ταινία “Enter The Dragon” ως “Bolo” από εκεί υιοθέτησε και το όνομα αυτό. Το παράπονο του ήταν ότι στην ταινία δεν έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τον Bruce Lee, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι στην επόμενη ταινία “Game of Death” θα τον σκότωνε προσωπικά ο ίδιος, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε εξαιτίας του ξαφνικού θανάτου του Bruce Lee.
Για τον ρόλο της μυστικής πράκτορα της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Mei Ling επιλέχτηκε η όμορφη τραγουδίστρια Betty Chung.
Στην ταινία συμμετέχει στα αρχικά στάδια της καριέρας του ο Jackie Chan σε αρκετές ακροβατικές .σκηνές αλλά και ως φρουρός όπου σε μία σκηνή ο Bruce του σπάει τον λαιμό.
Επίσης συμμετέχουν και άλλοι γνωστοί και αξιόλογοι ηθοποιοί όπως: Ahna Capri, Geoffrey Weeks, Peter Archer, Ho Lee Yan, Marlene Clark, Allan Kent, William Keller, Mickey Caruso, Pat E. Johnson, Darnell Garcia, Mike Bissell, Roy Chiao, Paul Heller, Lam Ching Ying, Tony Liu, Alan Chui Chung-San, Yuen Biao, Antone Pagan, Yuen Wah, Hidy Ochiai, Wei Tung, Tadashi Yamashita, Mang Hoi, Cheung Wing-Fat αλλά και η σύζυγος του Bruce Lee, Linda Lee Cadwell κάνει μία πολύ σύντομη εμφάνιση.
O Bruce δεν ήθελε νέα του ταινία να είναι άλλη μία ταινία δράσης, ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτή την ταινία ως όχημα για να εκφράσει την ομορφιά του κινεζικού πολιτισμού. Ανησυχούσε για τον χαρακτήρα που θα απεικόνιζε στην ταινία, δεν ήξερε αν η δύση θα δεχόταν έναν Κινέζο ήρωα και αν οι Κινέζοι θα δεχόταν την νέα του προσέγγιση. Ήταν αρκετά αγχωμένος και για αρκετές μέρες δεν εμφανίστηκε στα γυρίσματα έτσι κινηματογραφήθηκαν άλλες σκηνές μέχρι να εμφανιστεί.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1973 και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες τόσο για τα συνεργεία που ήταν αρκετά δύσκολο να συνεργαστούν οι Κινέζοι με τους Αμερικανούς, όσο και για τον Bruce Lee που ήταν αρκετά πιεσμένος και αγχωμένος και πίεζε τον εαυτό του ψυχικά και σωματικά στα όρια της αντοχής του χάνοντας πάνω από οκτώ κιλά. Ορισμένες από τις σκηνές μάχης ήταν τόσο περίπλοκες και έπρεπε να γυριστούν έως και είκοσι φορές. Επίσης κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Bruce υπέστη κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις. Σε μία σκηνή όπου ο Bob Wall επιτίθεται στον Bruce με σπασμένο μπουκάλι το οποίο ήταν από πραγματικό γυαλί ο Bruce έκοψε το χέρι του, σε μία άλλη σκηνή όπου ο Bruce πρέπει να πιάσει μία κόμπρα η τον δάγκωσε, αν και το δηλητήριο του φιδιού είχε αφαιρεθεί δεν παύει να ήταν μία δυσάρεστη εμπειρία. Στις 10 Μαΐου 1973, ο Lee κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αυτοματοποιημένου διαλόγου στο στούντιο. Ύστερα από επιληπτικές κρίσεις και πονοκεφάλους, έσπευσε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό οίδημα του έκαναν χορήγηση φαρμάκων για να μειώσουν το πρήξιμο.
Τα γυρίσματα τελείωσαν τον Απρίλιο του 1973 και ξεκίνησε το μοντάζ. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Λος Άντζελες στις 19 Αυγούστου 1973 , ένα μήνα μετά το θάνατο του Bruce. Η ταινία ξεπέρασε τα 90 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ παγκοσμίως. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ταινίες πολεμικών τεχνών όλων των εποχών. Η παρουσία του Bruce Lee στην ταινία είναι εκπληκτική, σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες πολεμικών τεχνών της εποχής εκείνης, οι μάχες είναι πολύ ρεαλιστικές. Το Enter Dragon διαφημίστηκε έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την πρεμιέρα του. Ο προϋπολογισμός για τη διαφήμιση ήταν πάνω από 1.000.000 δολάρια. Για να διαφημίσει την ταινία, το στούντιο προσέφερε δωρεάν μαθήματα Καράτε, παρήγαγε χιλιάδες εικονογραφημένα βιβλία, κόμικς, αφίσες, φωτογραφίες και διοργάνωσε δεκάδες ειδήσεις, συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις για τους πρωταγωνιστές.
Περίληψη ταινίας:
Ένας αποστάτης μοναχός Σαολίν και μεγαλέμπορος ναρκωτικών ο Han (Shih Kien) πραγματοποιεί ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών κάθε τρία χρόνια στο μυστηριώδες και πολύ καλά φρουρούμενο νησί του όπου συμμετέχουν μαχητές από όλο τον κόσμο. Ο Han έχει απαγορέψει όπλα στο νησί επειδή κάποτε είχε δυσάρεστη εμπειρία. Η Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών προσλαμβάνει έναν μαχητή Σαολίν τον Lee (Bruce Lee) για να εισβάλει στο νησί για λογαριασμό της και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον Han. Ο Lee έχει έναν ακόμα λόγο: να εκδικηθεί τον θάνατο της αδερφής (Angela Mao) του που προκλήθηκε πριν από χρόνια από άνδρες του Han. Ο Lee φτάνει στο νησί με πρόσχημα να λάβει μέρος στο τουρνουά, μεταξύ των ανταγωνιστών είναι και δύο Αμερικανοί: ο Roper (John Saxon) ένας λευκός Αμερικανός γυναικάς που είναι κυνηγημένος στην πατρίδα του από την μαφία λόγω των χρεών του, και ο Williams (Jim Kelly) ένας μαύρος που έχει προβλήματα με τον νόμο στο Λος Άντζελες αφού χτύπησε δύο αστυνομικούς και τους έκλεψε το περιπολικό μετά από ρατσιστική συμπεριφορά που είχαν μαζί του. Μετά από μία θερμή υποδοχή ο Lee αρχίζει τις έρευνες για να βρει αποδείξεις και άθελα του γίνεται υπαίτιος για την δολοφονία του Williams από τον ίδιο τον Han. Ο Lee συνεχίζει τις έρευνες στο νησί όπου τελικά συλλαμβάνεται από άνδρες του Han αλλά πρόλαβε να στείλει μήνυμα μέσω ασυρμάτου που βρήκε στο νησί. Στο μεταξύ Han παίρνει τον Roper σε μία περιοδεία στο νησί με σκοπό να τον πάρει στην οργάνωση του για να τον αντιπροσωπεύσει στην Αμερική. Ο Roper αρνείται και Han διατάζει τους άνδρες του να σκοτώσουν τον Lee και τον Roper, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο και ο Han χάνεται σε μία αίθουσα κυνηγημένος από τον Lee. O Lee μετά από μία αναμέτρηση καταφέρνει να σκοτώσει τον Han.
Game of Death (1978)
Ο Bruce Lee μετά από 3 κινηματογραφικές ταινίες που είχαν τεράστια επιτυχία και τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό αποφάσισε να ξεφύγει από τις τυποποιημένες ταινίες πολεμικών τεχνών και να γυρίσει μία πολυεπίπεδη ταινία που θα αποτύπωνε για πρώτη φορά την προσωπική του φιλοσοφία για τις πολεμικές τέχνες.
Ο Bruce Lee αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης ταινίας του “THE WAY OF THE DRAGON” Αναλαμβάνοντας την παραγωγή την σκηνοθεσία τις χορογραφίες των σκηνών μάχης και το σενάριο ξεκινάει τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 1972 από το φινάλε της ταινίας σε μία παγόδα. Τα γυρίσματα κράτησαν τρεις μήνες και σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 1972 για να αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας “ENTER THE DRAGON” μία συμπαραγωγή της WARNER BROS με την GOLDEN HARVEST. Τα γυρίσματα του “ENTER THE DRAGON” σταμάτησαν τον Απρίλιο του 1973. Στις 20 Ιουλίου 1973 την τελευταία μέρα της ζωής του συναντήθηκε με τον RAYMOND CHOW για να συζητήσει ιδέες για το “GAME OF DEATH” και να σημειώσει στο ημερολόγιο του να αρχίσει ξανά τα γυρίσματα στις 20 Σεπτεμβρίου κάτι που δυστυχώς δεν έγινε λόγω του ξαφνικού θανάτου του από εγκεφαλικό οίδημα.
Σύμφωνα με το αρχικό σενάριο το οποίο δεν γράφτηκε ποτέ αλλά ήταν μέσα στο μυαλό του Bruce Lee, θα έπαιζε τον Hai Tien, έναν πρωταθλητή πολεμικών τεχνών ο οποίος αναγκάζεται να βοηθήσει τον υπόκοσμο, αρχικά αρνείται αλλά ο υπόκοσμος απαγάγει την αδερφή του και τον μικρό αδερφό του. Πρέπει να εισβάλει μαζί με πέντε άλλους συνεργάτες σε μια 5 όροφη παγόδα που στην κορυφή της υπάρχει ένας θησαυρός. Η παγόδα βρίσκεται σε ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Κορέας όπου απαγορεύονται τα όπλα και έτσι φρουρείται από μισθοφόρους άσσους των πολεμικών τεχνών. Η βάση της παγόδας φρουρείται από 10 ή 15 μαχητές του καράτε και σε κάθε όροφο υπάρχει ένας φρουρός μάστερ διαφορετικής πολεμικής τέχνης.
Ο Bruce Lee εμπνεύστηκε την ιδέα της παγόδας από τις παγόδες του Νεπάλ σε ένα ταξίδι του στις Ινδίες, για την ιστορία της ταινίας επέλεξε την ξύλινη παγόδα Palsang-Jon που βρίσκεται απέναντι από ένα άγαλμα του Βούδα στη Νότια Κορέα.
Ο Bruce Lee μετά από συνεχή εξάσκηση και έρευνα αλλά και από ανησυχίες πίστευε ότι οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές σε πραγματικές συμπλοκές αλλά και ότι τα στερεότυπα της κάθε παραδοσιακής πολεμικής τέχνης περιορίζουν και εγκλωβίζουν τον μαχητή. Αυτό θα ήταν και το νόημα της ταινίας, στην ουσία δεν θα πολεμούσε μόνο με τον μαχητή του κάθε στυλ αλλά με το ίδιο το στυλ, για να αντιμετωπίσει τον κάθε αντίπαλο έπρεπε να προσαρμοστεί στο κάθε στυλ. Επέλεξε για την ταινία μία κίτρινη ελαστική, αθλητική φόρμα θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται κάποιος ειδική στολή για να είναι αποτελεσματικός μαχητής.
Ο Bruce Lee στην ταινία θα αντιμετώπιζε τον Bolo Yeung ως μαύρη ζώνη στο Karate πριν έρθει αντιμέτωπος με τους φρουρούς του κάθε ορόφου της παγόδας. Στον πρώτο όροφο στην “Πύλη του Διαφωτισμού” θα αντιμετώπιζε τον μάστερ του Hapkido Hwang In-Sik ως ειδικό στα λακτίσματα.
Στον δεύτερο όροφο στον “Ναό του Praying Mantis” θα αντιμετώπιζε τον Taky Kimura μαθητή του στο Jeet Kune Do ως μαχητή του Praying Mantis και του Wing Chun. Στον τρίτο όροφο στον “Ναό της Τίγρης” θα αντιμετώπιζε τον φίλο του Dan Inosanto που εκτός από μαθητής του, βοηθός εκπαιδευτή στο Jeet Kune Do ήταν μαύρη ζώνη στο Kenpo Karate και ειδικό στις Φιλιπινέζικες πολεμικές τέχνες και το nunchaku.
Στον τέταρτο όροφο στον “Ναό του Χρυσού” θα αντιμετώπιζε τον μάστερ του Hapkido Ji Han Jae 7ο dan τότε. Ο Bruce Lee γνώριζε τον Ji Han Jae από τις Η.Π.Α και διδάχθηκε από αυτόν κάποιες τεχνικές Hapkido, έτσι από σεβασμό ως σχέση μαθητή δασκάλου στην ταινία δεν τον σκοτώνει όπως τους υπόλοιπους αντιπάλους αλλά του σπάει την μέση.
Στον πέμπτο όροφο στον “Ναό του Αγνώστου” θα αντιμετώπιζε τον φίλο του και μαθητή του γνωστό μπασκετμπολίστα Kareem Abdul Jabbar. O Jabbar χρησιμοποιούσε ένα άγνωστο στυλ που συμβόλιζε το υψηλότερο επίπεδο των πολεμικών τεχνών, ήταν ψηλός, δυνατός και δεν δεν είχε κανένα στυλ. Ήταν ο πιο επικίνδυνος σχεδόν άτρωτος είχε μόνο μία αδυναμία, ήταν ευαίσθητος στο φως, ο χώρος του ήταν σκοτεινός, όταν ο Bruce το αντιλήφθηκε άρχισε να τρυπάει τους τοίχους για να μπει φως, και έτσι κατάφερε να τον νικήσει.
O Bruce Lee επέλεξε για το καστ της ταινίας φίλους του, μαθητές του και συνεργάτες από τις προηγούμενες ταινίες, έτσι εκτός από τους μαχητές που αναφέραμε παραπάνω επέλεξε τους:
James Tien συνεργάτη του στο “BIG BOSS” και “FIST OF FURY” ο οποίος θα ήταν και μαχητής στην ταινία στο πλευρό του Bruce Lee.
John Lazenby φίλος του και μαθητής του.
Robert Wall φίλος του και συνεργάτης του στο “WAY THE DRAGON” και “ENTER THE DRAGON”
Nora Miao φίλη του και συνεργάτης σε τρεις ταινίες: “BIG BOSS”, “FIST OF FURY” και “WAY THE DRAGON” ως αδερφή του
Betty Ting Pei φίλη του ηθοποιός ως η γυναίκα του.
Και φυσικά και άλλοι πολλοί!!!
Ο Bruce Lee γύρισε περίπου 90 λεπτά για το φινάλε της ταινίας, τα γυρίσματα καλύπτουν τους τρεις τελευταίους ορόφους της παγόδας. Λόγο του αιφνίδιου θανάτου του τα γυρίσματα έμειναν στη μέση και οι σκηνές έμειναν στα ράφια της GOLDEN HARVEST για πέντε χρόνια μέχρι που ολοκληρώθηκε το 1978 με την βοήθεια του σκηνοθέτη του “ENTER THE DRAGON” Robert Clouse o οποίος συμπλήρωσε το καστ με ένα πλήθος Αμερικανών ηθοποιών όπως Gig Young, Dean Jagger, Colleen Camp, Hugh O'Brian, Mel Novak. Επειδή το επεξεργασμένο υλικό της ταινίας με τον Bruce Lee από τα 90 λεπτά γυρισμάτων ήταν μόλις 15 με 20 λεπτά έπρεπε να βρουν αντικαταστάτη, στα πλαίσια της εύρεσης αντικαταστάτη έγινε πρόταση στον Ταϊβανέζο ηθοποιό μιμητή του Bruce Lee, Ho Chung Tao περισσότερο γνωστό ως Bruce Li αλλά εκείνος αρνήθηκε. Μετά από αρκετή δυσκολία και επίμονες προσπάθειες επιλέχτηκαν τρεις αντικαταστάτες, o Yuen Biao για τις σκηνές που απαιτούσαν ακροβατικά και αργότερα έγινε γνωστός σε ταινίες μαζί με τον Jackie Chan, ο Kim Tai Chung γνωστός και ως Tong Lung ένα ψευδώνυμο που υιοθέτησε από το όνομα του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Bruce Lee στο “WAY OF THE DRAGON” και αργότερα πρωταγωνίστησε στην συνέχεια της ταινίας “GAME OF DEATH” “GAME OF DEATH 2” γνωστό και με τον τίτλο “TOWER OF DEATH” και ο Chen Ya Po, ένας επιχειρηματίας από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επιλέχθηκε λόγο της τρομερής του ομοιότητας με τον Bruce Lee
Στην ταινία ο Robert Clouse χρησιμοποιεί μόνο 11 λεπτά από τα αρχικά γυρίσματα, αντικαταστάτες εμφανίζονται κυρίως μεταμφιεσμένοι με γενειάδες και γυαλιά ηλίου, πολλές σκηνές περιλαμβάνουν κομμάτια από πλάνα άλλων ταινιών του Bruce Lee αλλά και πλάνα από την πραγματική κηδεία του. Η πλοκή της ταινίας έχει αλλάξει και δεν έχει καμία σχέση με το όραμα του Bruce Lee για την ταινία, εκτός από δράση πολεμικών τεχνών περιέχει δράση με μοτοσυκλέτες και οι τελικές μάχες δεν διαδραματίζονται σε παγόδα αλλά σε ορόφους ενός εστιατορίου που ονομάζεται “Κόκκινο Πιπέρι” Την μουσική της ταινίας έγραψε ο John Barry.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και για πολλούς θαυμαστές και μη του Bruce Lee η ταινία αποτελεί προσβολή για την μνήμη του.
H ταινία κυκλοφόρησε το 1978 σε 2 διαφορετικές εκδόσεις οι οποίες έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, μία κινέζικη έκδοση μεταγλωττισμένη στα καντονέζικα, περιέχει μία σκηνή μάχης με τον Casanova Wong μέσα σε ένα θερμοκήπιο, αργότερα αυτή η σκηνή χρησιμοποιήθηκε σε κάποιες εκδόσεις της συνέχειας της ταινίας “GAME OF DEATH 2” με μουσική από τον Joseph Koo και μία αμερικάνικη έκδοση η οποία έχει μουσική γραμμένη από τον John Barry. Και στις δύο εκδόσεις υπάρχουν κάποιες σκηνές που δεν υπάρχουν σε μία από τις δύο εκδόσεις. Επίσης είναι διαφορετικό το άνοιγμα και το κλείσιμο της ταινίας και στις δύο εκδόσεις.
Yπόθεση της ταινίας:
Ο Billy Lo είναι ένας επιτυχημένος κινηματογραφικός αστέρας που προσεγγίζεται από ένα διεθνές συνδικάτο εγκλήματος που διευθύνεται από τον Dr. Land (Dean Jagger) για να υπογράψει μαζί τους συμβόλαιο. Όταν ο Billy αρνείται να υπογράψει, ο Steiner (Hugh O'Brian) μέλος του συνδικάτου και πρωτοπαλίκαρο του Land στην αρχή τον εκφοβίζει και μετά βάζει τους μπράβους του να τον χτυπήσουν. Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ο Billy πυροβολείται από έναν δολοφόνο τον Stick (Mel Novak) μεταμφιεσμένος σε κομπάρσο πυροβολεί τον Billy, η σφαίρα περνά μέσα από το πρόσωπο τον αφήνει ζωντανό αλλά χρειάζεται να κάνει πλαστική εγχείρηση που θα του αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά. Ο Billy εκμεταλλεύεται την κατάσταση και με την βοήθεια του φίλου του δημοσιογράφου Jimmy (Gig Young) και σκηνοθετεί τον θάνατο του. Όταν το συνδικάτο απαγάγει την φίλη του Ann Morris (Colleen Camp) o Billy σώνει την Ann και περνάει στην αντεπίθεση, αγωνίζεται με μαχητές διαφορετικών πολεμικών τεχνών μέχρι να σκοτώσει τον Dr. Land.
Το τραγικό τέλος
Από την έναρξη των γυρισμάτων του "Big Boss" κάτω από δύσκολες συνθήκες στην Ταϊλάνδη μέχρι και το τέλος των γυρισμάτων του "Enter the Dragon" βρίσκονταν συνεχώς κάτω από πίεση, ψυχική και σωματική φτάνοντας στα απόλυτα όρια της αντοχής του. Τα σημάδια εξάντλησης γινόντουσαν όλο και πιο ορατά και όλο αυτό το διάστημα είχε χάσει πάνω από οκτώ κιλά. Αν και εξαντλημένος λόγο ότι ήταν αθεράπευτα τελειομανής και δεν έκλεβε χρόνο για ξεκούραση περνώντας μέρες ολόκληρες σε ένα μικρό στούντιο για το μοντάζ και το σπικάζ της ταινίας «Enter the Dragon».
Το Χονκ Κονγκ έχει ένα πολύ υγρό και ζεστό κλίμα, αλλά τα παλιά κλιματιστικά στο στούντιο ήταν κλειστά για να μην ακούγεται ο θόρυβος τους στην εγγραφή των διαλόγων. Στις 10 Μαΐου 1973, ο Bruce κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αυτοματοποιημένου διαλόγου στο στούντιο. Ύστερα από επιληπτικές κρίσεις και πονοκεφάλους, έσπευσε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό οίδημα του έκαναν χορήγηση φαρμάκων για να μειώσουν το πρήξιμο. Το συμβάν αυτό κατατρόμαξε τον Bruce, ο οποίος μαζί με την γυναίκα του αμέσως ταξίδεψαν στην Αμερική για να υποβληθεί σε εξονυχιστικές εξετάσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων και λεπτομερών εγκεφαλογραφημάτων. Μετά από 4 ημέρες οι γιατροί δεν βρήκαν τίποτα το αφύσικο και ο Bruce πήρε εξιτήριο. Χαρούμενοι ο Bruce και η Linda επέστρεψαν στο Χονκ Κονγκ.
Στις 20 Ιουλίου του 1973 ένα μήνα πριν την πρεμιέρα της ταινίας "Εnter the Dragon" o Bruce Lee μαζί με τον παραγωγό και ιδιοκτήτης της κινηματογραφικής εταιρίας Golden Harvest, Raymond Chow πήγαν στο σπίτι της Betty Ting Pei για να συζητήσουν για την τελευταία ταινία του Bruce Lee "Game of Death" στην οποία η Betty Ting Pei θα είχε σημαντικό ρόλο. Όταν ο Raymond Chow έφυγε ο Bruce αισθάνθηκε πονοκέφαλο και η Ting του έδωσε ένα αναλγητικό παυσίπονο Equagesic, το οποίο περιείχε και ασπιρίνη και ηρεμιστικό. Γύρω στις 19:30 πήγε στην κρεβατοκάμαρα της Ting για να κοιμηθεί. Όταν η Τing δεν μπορούσε να ξυπνήσει τον Bruce τηλεφώνησε στον Chow o οποίος κάλεσε έναν γιατρό, ο γιατρός προσπαθούσε επί δέκα λεπτά να επαναφέρει το σώμα του εν ζωή, πριν μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Bruce έφθασε στο νοσοκομείο νεκρός.
Επίσημα ο θάνατος προήλθε από εγκεφαλικό οίδημα.
Πέντε μέρες αργότερα γίνεται η δημόσια κηδεία στο Χονγκ Κονγκ όπου παραβρέθηκαν χιλιάδες θαυμαστές του Θρύλου, και ήταν μία από τις μεγαλύτερες κηδείες στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ.
Την επόμενη μέρα η σύζυγος του Linda Lee επέστρεψε στην πατρίδα της στο Σιάτλ μαζί με την σωρό. Το σώμα του Bruce θάφτηκε στο νεκροταφείο Lake View στο Σιάτλ. To φέρετρο του Bruce σήκωσαν οι μαθητές του: Taky Kimura, Steve McQueen, James Coburn, Dan Inosanto, Peter Chin και o αδελφός του, Robert Lee. Tην εποχή του θανάτου του Bruce, εμφανίστηκαν πολλές φήμες στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόωρος θάνατος τροφοδότησε πολλές άγριες φήμες και θεωρίες. Αυτές περιελάμβαναν δολοφονία που αφορούσε τις τριάδες και μια υποτιθέμενη κατάρα γι 'αυτόν και την οικογένειά του, αυτές οι φήμες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο μοναδικός Μπρους Λη
Ο Bruce Lee ήταν ένα φαινόμενο, στα λίγα χρόνια που έζησε κατάφερε να γίνει ο πιο σημαντικός πολεμικός καλλιτέχνης όλων των εποχών, ο οποίος ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του, με τον τρόπο σκέψης του πάνω στην μάχη, άνοιξε τον δρόμο για τους σύγχρονους αγώνες πολεμικών τεχνών Kick Boxing και MMA. Εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και φιλόσοφος ήταν ο ιδρυτής του Jeet Kune Do, μιας δικής του τεχνοτροπίας πολεμικών τεχνών που βασίζεται σε σύγχρονους τρόπους προπόνησης και μάχης συνδεδεμένο με την δική του φιλοσοφία πάνω στην μάχη, που αν και θεωρείται ότι η βάση του είναι Wing Chun, δυτική πυγμαχία και ξιφασκία στην πραγματικότητα περιέχει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες, προσαρμοσμένα σύμφωνα με τον δικό του τρόπο σκέψης. Αν και σαν μαχητής έχει αμφισβητηθεί από πολλούς με κύριο επιχείρημα ότι δεν έλαβε μέρος ποτέ μέρος σε πραγματικό αγώνα. Στα πρωταθλήματα της εποχής του παγκόσμιοι πρωταθλητές ήταν οι Chuck Norris, Mike Stone και Joe Lewis τους οποίους εκπαίδευε ο o ίδιος ο Bruce Lee για τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα, αν έπαιρνε μέρος σε αυτά πρωταθλήματα θα έπρεπε να αγωνιστεί με τους μαθητές του και με αυτούς που έχαναν από τους μαθητές του και κατά κάποιον τρόπο αυτό θα ήταν ιεροσυλία.
Με το κινηματογραφικό του, έργο μόλις τεσσεράμισι ταινιών κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολής και δύσης, να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπαν οι δυτικοί τους ανατολίτες, να διαδώσει όχι μόνο το κινεζικό κουνγκ-φου αλλά γενικότερα τις πολεμικές τέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να ξεσηκώνει τα πλήθη σε κάθε προβολή των ταινιών του.
Η παρουσία του στην οθόνη ήταν επιβλητική, το βλέμμα του ειδικά όταν αντιμετώπιζε τους αντιπάλους του. Οι εκφράσεις του προσώπου του, είναι αδύνατο να περιγραφούν. Οι τεχνικές πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούσε στις ταινίες του θα μπορούσαν να θεωρηθούν "σχετικά απλές", ο τρόπος όμως που εκτελούσε τις τεχνικές ήταν μοναδικός και είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος άλλος να τις αντιγράψει με απόλυτη ακρίβεια. Αν και στην οθόνη είναι πολύ γρήγορος και αστραπιαίος ήταν τουλάχιστον τρεις φορές πιο αργός από ότι στην πραγματικότητα γιατί δεν μπορούσαν οι κινήσεις να αποτυπωθούν ευκρινώς στο φιλμ, το αντίθετο συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους σταρ πολεμικών τεχνών που με την βοήθεια της τεχνολογίας φαίνονται στην οθόνη πολύ πιο γρήγοροι.
Στην πραγματικότητα ο Bruce είχε δημιουργήσει εκτός από το Jeet Kune Do και ένα δεύτερο στυλ, το κινηματογραφικό Jeet Kune Do που και αυτό βασίζεται στην απλότητα και στην οικονομία της κίνησης.
Στους ρόλους του, μέχρι το "Way of the Dragon" υποδυόταν, ρόλους μικρών ασήμαντων ανθρώπων, που καταπιέζονται και βλέπουν να θίγεται η αξιοπρέπεια τους, αγωνιζόμενη για την επιβίωση τους και την δικαιοσύνη.
Κατάφερε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και την επιβλητική παρουσία του στην οθόνη να ξεσηκώνει τα πλήθη που ταυτίζονταν μαζί του με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, επίσης κατάφερε να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες έστω και για λίγο, και να έχουν στο σπίτι τους όλοι από μία αφίσα και ένα nuncaku.
O Bruce Lee δεν σίγουρα δεν ήταν θεός, ούτε ήταν ανίκητος, αλλά κατάφερε μέσα από τρομερές δυσκολίες τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Αμερική, με καθημερινή, πειθαρχημένη, επίμονη εξάσκηση, μελέτη και έρευνα σε συνδυασμό με την τρομερή ευφυία του να γίνει ένας θρύλος τόσο ως επαγγελματίας πολεμικό-τεχνίτης όσο και ως ηθοποιός.
Ο Bruce Lee ήταν μοναδικός.
Ο μοναδικός Μπρους Λη
Ο Bruce Lee ήταν ένα φαινόμενο, στα λίγα χρόνια που έζησε κατάφερε να γίνει ο πιο σημαντικός πολεμικός καλλιτέχνης όλων των εποχών, ο οποίος ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του, με τον τρόπο σκέψης του πάνω στην μάχη, άνοιξε τον δρόμο για τους σύγχρονους αγώνες πολεμικών τεχνών Kick Boxing και MMA. Εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και φιλόσοφος ήταν ο ιδρυτής του Jeet Kune Do, μιας δικής του τεχνοτροπίας πολεμικών τεχνών που βασίζεται σε σύγχρονους τρόπους προπόνησης και μάχης συνδεδεμένο με την δική του φιλοσοφία πάνω στην μάχη, που αν και θεωρείται ότι η βάση του είναι Wing Chun, δυτική πυγμαχία και ξιφασκία στην πραγματικότητα περιέχει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες, προσαρμοσμένα σύμφωνα με τον δικό του τρόπο σκέψης. Αν και σαν μαχητής έχει αμφισβητηθεί από πολλούς με κύριο επιχείρημα ότι δεν έλαβε μέρος ποτέ μέρος σε πραγματικό αγώνα. Στα πρωταθλήματα της εποχής του παγκόσμιοι πρωταθλητές ήταν οι Chuck Norris, Mike Stone και Joe Lewis τους οποίους εκπαίδευε ο o ίδιος ο Bruce Lee για τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα, αν έπαιρνε μέρος σε αυτά πρωταθλήματα θα έπρεπε να αγωνιστεί με τους μαθητές του και με αυτούς που έχαναν από τους μαθητές του και κατά κάποιον τρόπο αυτό θα ήταν ιεροσυλία.
Με το κινηματογραφικό του, έργο μόλις τεσσεράμισι ταινιών κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολής και δύσης, να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπαν οι δυτικοί τους ανατολίτες, να διαδώσει όχι μόνο το κινεζικό κουνγκ-φου αλλά γενικότερα τις πολεμικές τέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να ξεσηκώνει τα πλήθη σε κάθε προβολή των ταινιών του.
Η παρουσία του στην οθόνη ήταν επιβλητική, το βλέμμα του ειδικά όταν αντιμετώπιζε τους αντιπάλους του. Οι εκφράσεις του προσώπου του, είναι αδύνατο να περιγραφούν. Οι τεχνικές πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούσε στις ταινίες του θα μπορούσαν να θεωρηθούν "σχετικά απλές", ο τρόπος όμως που εκτελούσε τις τεχνικές ήταν μοναδικός και είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος άλλος να τις αντιγράψει με απόλυτη ακρίβεια. Αν και στην οθόνη είναι πολύ γρήγορος και αστραπιαίος ήταν τουλάχιστον τρεις φορές πιο αργός από ότι στην πραγματικότητα γιατί δεν μπορούσαν οι κινήσεις να αποτυπωθούν ευκρινώς στο φιλμ, το αντίθετο συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους σταρ πολεμικών τεχνών που με την βοήθεια της τεχνολογίας φαίνονται στην οθόνη πολύ πιο γρήγοροι.
Στην πραγματικότητα ο Bruce είχε δημιουργήσει εκτός από το Jeet Kune Do και ένα δεύτερο στυλ, το κινηματογραφικό Jeet Kune Do που και αυτό βασίζεται στην απλότητα και στην οικονομία της κίνησης.
Στους ρόλους του, μέχρι το "Way of the Dragon" υποδυόταν, ρόλους μικρών ασήμαντων ανθρώπων, που καταπιέζονται και βλέπουν να θίγεται η αξιοπρέπεια τους, αγωνιζόμενη για την επιβίωση τους και την δικαιοσύνη.
Κατάφερε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και την επιβλητική παρουσία του στην οθόνη να ξεσηκώνει τα πλήθη που ταυτίζονταν μαζί του με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, επίσης κατάφερε να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες έστω και για λίγο, και να έχουν στο σπίτι τους όλοι από μία αφίσα και ένα nuncaku.
O Bruce Lee δεν σίγουρα δεν ήταν θεός, ούτε ήταν ανίκητος, αλλά κατάφερε μέσα από τρομερές δυσκολίες τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Αμερική, με καθημερινή, πειθαρχημένη, επίμονη εξάσκηση, μελέτη και έρευνα σε συνδυασμό με την τρομερή ευφυία του να γίνει ένας θρύλος τόσο ως επαγγελματίας πολεμικό-τεχνίτης όσο και ως ηθοποιός.
Ο Bruce Lee ήταν μοναδικός.
Φιλμογραφία:
Ηθοποιός
Τhe Golden Gate Girl (1941)
The Birth of Manking (1946)
Wealth is Like a Dream (1948)
Xishi in the Dream (1949)
The Kid (1950)
Infancy (1951)
A Mother's Tears (1953)
A Myriad Homes (1953)
In the Face of Demolition (1953)
The Guiding Light (1953)
Blame it on Father (1953)
The Faithul Wife (1955)
Love - part 1 (1955)
Love - part 2 (1955)
An Orphan's Tragedy (1955)
Orphan's Song (1955)
We Owe It to Our Children (1955)
Sweet Time Together (1956)
Too Late for Divorce (1956)
Darling Girl (1957)
Thundestorm (1957)
The Orphan (1960)
The Green Hornet (TV) (1966)
Batman (TV) (1967)
Ironside (TV) 1967)
Marlowe (1969)
Here Come the Brides (TV) (1969)
Blondie (TV) (1969)
Longstreet (TV) 1971
The Big Boss (1971)
Fist of Fury (1972)
The Way of the Dragon (1972)
Enter the Dragon (1973)
Game of Death (1978)
Σκηνοθέτης
The Way of the Dragon (1972)
Game of Death 1978)
Σεναριογράφος
The Way of the Dragon (1972)
Τhe Silent Flute (1978)
Warrior (TV) (2019)
Παραγωγός
The Way of the Dragon (1972)
Σκηνοθέτης σκηνών δράσης
Τhe Wrecking Crew (1968)
A Walk in the Spring Rain (1970)
The Way of the Dragon (1972)
Enter the Dragon (1973)
Fist of Unicorn (1973)
https://en.wikipedia.org
http://clonesofbrucelee.info
https://nasosmartialarts.blogspot.com/
Περιοδικό ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ - τεύχος Νο 34
0 Σχόλια