Chito Ryu Karate 千唐流空手



Chito Ryu Karate 千唐流空手

To Chito Ryu είναι ένα παραδοσιακό σύστημα karate με βαθιές ρίζες στη μακρά ιστορία του karate που ιδρύθηκε το 1946 από τον Δρ. Tsuyoshi Chitose (1898-1984). 

Ο Tsuyoshi Chitose γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1898 στην πόλη Kumochi, πόλη Naha, στην Okinawa, καταγόταν από μια γενεαλογία πολεμικών τεχνών, ο παππούς του από τη μητέρα ήταν ένας από τους αρχικούς δασκάλους του karate της Οκινάουα, ο Matsumura Sοkon. Ο Chitose μεγάλωσε μελετώντας την τέχνη του karate και του kobudo. To 1905 σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Tode, με δάσκαλο τον Aragaki Seishο

Ο Chitose ήταν γνωστός για την μαχητικότητα του σε αγώνες πρόκλησης (Kake-Dameshi), έγινε ο έκτος master του Tode


Dr. Tsuyoshi Chitose


Το 1921, μετακόμισε στην ηπειρωτική Ιαπωνία για να σπουδάσει ιατρική.  συνειδητοποίησε ότι οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες είχαν πολλά να προσφέρουν και του παρείχαν πολύτιμες γνώσεις. Αναζήτησε τους μεγαλύτερους δασκάλους των πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας της εποχής και άρχισε να εκπαιδεύεται στο Judo/JuJutsu με τον Sensei Kyuzo Mifune και Kendo με τον Sensei Hakudo Nakayama. Ανέπτυξε περαιτέρω μια σχέση με τον ιδρυτή του Aikido, Morihei Ueshiba Sensei

Ο Chitose ανέπτυξε το Chito Ryu χρησιμοποιώντας την κατανόησή του για τη φυσιολογία για να προσαρμόσει τις παραδοσιακές τεχνικές ώστε να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επιζήμιες για τα σώματα των μακροχρόνιων ασκούμενων.
Συνδύασε τις τεχνικές του Shuri-te, με αυτές του  Naha-te, όμως το σύστημα έχει και κάποια μικρή επιρροή από το Tomari-te.
Δεδομένης της εμπειρίας του Tsuyoshi Chitose ως γιατρός και ασκούμενος στο Karate, ανέπτυξε ένα ισχυρό σύστημα πολεμικών τεχνών που συνδύαζε πρακτικές  τεχνικές αυτοάμυνας με έμφαση στα οφέλη για την υγεία.


Dr. Tsuyoshi Chitose



Η κληρονομιά της Πολεμικής του Τέχνης αντικατοπτρίζει τη ζωή του αφοσιωμένου, την πρόσβασή του σε θρυλικούς δασκάλους και τις ιατρικές του γνώσεις.
Το Chito Ryu είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Chi, To και Ryu, που σημαίνει "κινέζικο στυλ 1000 ετών". 

Το Chito Ryu Karate είναι μία παραδοσιακή, σκληρή, επιθετική και αποτελεσματική πολεμική τέχνη που επικεντρώνεται στη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων δύναμης για να βλάψει τον αντίπαλο, τονίζει τη σημασία του αυτοελέγχου, της πειθαρχίας και της πνευματικής ηρεμίας. Περιέχει όλο το φάσμα τεχνικών μάχης όπως λακτίσματα, γροθιές και διάφορα χτυπήματα με το χέρι, ρίψεις, κλειδώματα των αρθρώσεων και χειρισμό σημείων πίεσης. Επίσης η εκπαίδευση περιλαμβάνει εξάσκηση στα παραδοσιακά όπλα της Οκινάουα (Κobudo).


Dr. Tsuyoshi Chitose



Όλες οι τεχνικές τηρούν την βιομηχανική του ανθρώπινου σώματος για να αποτρέψουν οποιαδήποτε σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το σύστημα μπορεί να εξασκηθεί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

kata του Chito Ryu είναι πολύ συνοπτικά και αντικατοπτρίζουν τις μοναδικές και διαφορετικές εκπαιδευτικές εμπειρίες του ιδρυτή. Πολλά Chito Ryu kata φέρουν το ίδιο όνομα με άλλα παραδοσιακά kata της Οκινάουα, αλλά  συνήθως υπάρχουν αρκετές και ουσιώδης διαφορές από την αρχική ή την τυπική έκδοση.





Το Chito Ryu ταξινομείται γενικά ως ιαπωνικό στυλ, επειδή ο Chitose διαμόρφωσε και ίδρυσε το Chitο-ryu κυρίως όταν ζούσε στην Ιαπωνία, ωστόσο ορισμένοι σύγχρονοι επαγγελματίες του Chito Ryu πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να κατηγοριοποιηθεί ως στυλ της Οκινάουα δεδομένου ότι οι ρίζες και οι τεχνικές του είναι σταθερά θεμελιωμένες και προέρχονται από το παραδοσιακό Okinawan Tōde. Αυτή η πεποίθηση δικαιολογείται από τη στιγμή που ο ιδρυτής του στυλ, Tsuyoshi Chitose, έλαβε πρώτα τον βαθμό του Judan, το 1958 και μετά τον βαθμό του Hanshi, το 1968 από το Zen Okinawa Karate Kobudo Rengo Kai (All Okinawa Union του Karate-do και του Kobu-do).



Πηγές:
https://blackbeltwiki.com/chito-ryu
https://www.karate.org.au/services/traditional-karate/
https://thekarateblog.com/chito-ryu/

Οι φωτογραφίες προέρχονται από: www.chito-ryu.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια