Angela Mao Ying 茅瑛



Angela Mao Ying 茅瑛

First Name: Angela
Family Name: Mao
Native name: 茅瑛
Also Known as: Mao Fujing , Mao Ying , Angela Mao Ying
Nationality: Taiwanese
Gender: Female
Born: September 20, 1950

Η Angela Mao Ying είναι Ταϊβανέζα ηθοποιός και πολεμικός καλλιτέχνης, γνωστή από τις ταινίες "Hap Ki Do", "Lady Whirlwind", "When Taekwondo Strikes" και για τον ρόλο της ως αδερφή του Bruce Lee στην τελευταία του ταινία "Εnter the Dragon".





H Angela Mao γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1950 στην Ταϊβάν, είναι κόρη του Mao Yung Kang, σταρ της Όπερας του Πεκίνου, ο οποίος μετακόμισε από την Κίνα στην Ταϊβάν το 1949. Η οικογένειά της καταγόταν από την επαρχία Zhejiang. 
Το πραγματικό της όνομα είναι Mao Fujing. Από μικρή εκπαιδεύτηκε στο μπαλέτο, στο Hapki-do και σε άλλες πολεμικές τέχνες. Το 1958 εντάχθηκε στην Όπερα του Πεκίνου.   To 1968 εμφανίστηκε στην Ταϊβανέζικη ταινία "Eight Robbers" (1968).  Το 1971 ο σκηνοθέτης ταινιών πολεμικών τεχνών Feng Huang την επέλεξε για πρωταγωνίστρια στην ταινία "The Angry River" (1971). Λόγο του ταλέντου της στην υποκριτική και στις πολεμικές τέχνες σύντομα πρωταγωνίστησε σε ταινίες πολεμικών τεχνών της Golden Harvest όπως "Hap Ki Do" (1972) και "Lady Whirlwind" (1972).






Το "Hap Ki Do" (1972) ήταν η πρώτη της ταινία που της έδωσε αναγνώριση, στην οποία πρωταγωνίστησαν επίσης οι  Carter Wong, Sammo Hung, ο δάσκαλός της στο Hapki-do στην πραγματική ζωή Hwang In-Shik και επίσης ο Grand Master Ji Han Jae
 
To 1973 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Grand Master του Τaekwon-do, Jhoon Rhee, τον Hwang In-Shik, τον Carter Wong και τον Sammo Hung στην ταινία "When Taekwondo Strikes" (1973) η οποία είναι γνωστή για την υψηλής ποιότητας χορογραφία μάχης.  Η Angela κατά την διάρκεια των γυρισμάτων εκπαιδεύτηκε στο Τaekwon-do από τον Jhoon Rhee.





Οι ταινίες της δεν είχαν κυκλοφορήσει στην Αμερική και γι 'αυτό ήταν άγνωστη στον δυτικό κόσμο, μέχρι τον μικρό ρόλο το 1973 ως η καταδικασμένη αδερφή του του χαρακτήρα του Bruce Lee στο "Enter the Dragon" (1973), όπου μετά την τεράστια επιτυχία οι ταινίες της παίχτηκαν στην Αμερική και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αν και ο Bruce Lee πέθανε λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας, η Angela μπόρεσε να εκπαιδευτεί και να αναπτύξει φιλία μαζί του.





H Angela συνέχισε με μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες μέχρι τη δεκαετία του εβδομήντα, αφού έληξε το συμβόλαιο της με την Golden Harvest, επέστρεψε στην Ταϊβάν και για τα επόμενα πέντε χρόνια συνέχισε να γυρίζει ταινίες κουνγκ φου.
Το 1978 συνεργάστηκε με τον Ταϊβανέζο ηθοποιό μιμητή του Bruce Lee, Ηο Τsung-Tao περισσότερο γνωστό ως Bruce Li, στην Bruceploitation ταινία "Return of the Tiger" (1977)  

Η Angela Mao παντρεύτηκε το 1974, το 1976 απέκτησε ένα μωρό και το 1992 αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο για να αφοσιωθεί στην οικογένεια της.  Το 1993 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου μαζί με την οικογένειά της διατηρούν τρία εστιατόρια.




                Filmography 
 
          Actor 

                Mr. Vampire (1990)






Πηγές:
https://en.wikipedia.org
https://mydramalist.com
https://hkmdb.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια