Grandmaster Buck Sam Kong (1940-2024)


Grandmaster Buck Sam Kong

Ο Grandmaster Buck Sam Kong ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς δασκάλους του Hung Gar Kung-Fu στις ΗΠΑ. Δίδαξε και προώθησε το Hung Gar από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.



Ο Grandmaster Buck Sam Kong γεννήθηκε το 1943 στο Χονγκ Κονγκ όπου και μεγάλωσε. Ως νεαρό αγόρι υπέφερε από κακή υγεία και αρρώσταινε συχνά. Η μητέρα του που ανησυχούσε για την υγεία του γιου του ήθελε να μάθει kung fu.

Στην ηλικία των έξι ετών ξεκίνησε την εκπαίδευση στο Eagle Claw Kung-Fu (Ying Jow Pai) υπό την καθοδήγηση της μητέρας του. Δύο χρόνια αργότερα γνώρισε τον διάσημο Grandmaster του Hung Gar Kung-Fu (Fu Hok Pai), Lam Cho και άρχισε να εκπαιδεύεται μαζί του στο Hung Gar. O Kong έμεινε για πολλά χρόνια σκληρά εκπαιδευόμενος από τον Lam Cho μαθαίνοντας όλες τις πτυχές του Hung Gar. Εκτός όμως από το Hung Gar έδειξε ενδιαφέρον και σε άλλα στυλ του kung fu, έτσι άρχισε να μαθαίνει Choy Li Fut Kung-Fu από κορυφαίους δασκάλους όπως ο Grandmaster Lee Hoon Koon.
Το 1956 μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του στην Χαβάη, το 1961 υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ και στάλθηκε στην Κορέα. Λόγω της εμπειρίας του και των γνώσεων του στις πολεμικές τέχνες σύντομα έγινε εκπαιδευτής στον στρατό στην "μάχη σώμα με σώμα", δίδαξε άοπλη μάχη καθώς και εκπαίδευση ξιφολόγχης. Το 1963 απολύθηκε από τον στρατό επιστρέφοντας στην Χαβάη ανοίγοντας το πρώτο του σχολείο kung fu.
Ο Master Kong ήταν ο πρώτος Κινέζος δάσκαλος που δίδαξε ανοιχτά κινέζικες πολεμικές τέχνες στο ευρύ κοινό στη Χαβάη, ωστόσο, δεν έτυχε καλής υποδοχής από τους άλλους Κινέζους που ήθελαν να διατηρήσουν την τέχνη του kung fu μόνο στην κινεζική κοινότητα. Παρά την κριτική και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, συνέχισε να διδάσκει kung fu σε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής.
Οι αρχικοί του μαθητές ήταν κυρίως εκπαιδευτές karate και aikido που κάποιοι από αυτούς είχαν και δικές τους σχολές. Καθώς το σχολείο μεγάλωνε, αυξήθηκε και ο αριθμός των μαθητών που προέρχονταν από κάθε είδους υπόβαθρο. Ο Σύλλογος Siu Lum Pai του Master Kong δυνάμωνε με τον καιρό και τελικά αναγνωρίστηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες σχολές πολεμικών τεχνών στη Χαβάη. Το 1974 διοργάνωσε το Κung Fu Expo στο Διεθνές Κέντρο της Χαβάης όπου παρουσίασε πολεμικούς καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη όπως από το Χονγκ Κονγκ, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, προσελκύοντας 7000 θεατές. Την ίδια χρονιά ο Master Kong εισήχθη στο Hall of Fame του περιοδικού "Black Belt" ως Εκπαιδευτής της Χρονιάς.
Μετά από 13 χρόνια διδασκαλίας και προώθησης του Hung Gar Kung Fu στη Χαβάη, o Master Kong στα τέλη του 1976 μετακόμισε στο Λος Άντζελες ανοίγοντας σχολείο το 1977. Το σχολείο του στο Λος Άντζελες προσέλκυσε αρκετούς μαθητές, η εκπαίδευση ήταν αυστηρή και οι περισσότεροι μαθητές του που προπονούνταν σκληρά ήταν αφοσιωμένοι και τον σέβονταν σαν πατέρα.  
To 1976 ο Master Kong διοργάνωσε στο Λος Άντζελες το τουρνουά πλήρους επαφής East West, το οποίο παρουσίασε μια ομάδα Κινέζων μαχητών από το στυλ Tai Sing Pek Kwar. Το 1978 επίσης στο Λος Άντζελες διοργάνωσε άλλο ένα ακόμα τουρνουά πλήρους επαφής.




Την δεκαετία του 1970 το kung fu γνώρισε μεγάλη άνθηση και κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα λόγω των ταινιών του Bruce Lee και της τηλεοπτικής σειράς "Kung Fu" με τον Devid Carradine. Ήταν η εποχή της "τρέλας του kung Fu". Το σχολείο του Master Kong προσέλκυσε κάθε λογής κόσμο, ήταν γεμάτο από πραγματικά ενδιαφερόμενα άτομα που γοητεύτηκαν από το kung fu και ήθελαν να μάθουν μέχρι ταραχοποιούς που μπήκαν στο σχολείο για να προκαλέσουν τους μαθητές. Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η "τρέλα του kung Fu" άρχισε να ξεθωριάζει και ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε, το 1987, ο Master Kong έκλεισε τις πόρτες του σχολείου του και άνοιξε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών επισκευών για να συντηρήσει την οικογένειά του. Ωστόσο, συνέχισε για τα επόμενα 7 χρόνια να διδάσκει kung fu ιδιωτικά στους παλαιότερους και πιο αφοσιωμένους μαθητές του. 



Ο Grandmaster Buck Sam δίδαξε και προώθησε το "Hung Gar Kung-Fu" από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς δασκάλους του kung fu στις ΗΠΑ. Έχει εμφανιστεί σε πολλά γνωστά περιοδικά πολεμικών τεχνών όπως το "Inside Kung Fu", το "Black Belt" κ.λπ. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά βιβλία και εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το Hung Gar.
Ο Grandmaster Buck Sam Kong  ζούσε και δίδασκε στο Λος Άντζελες/Καλιφόρνια. ο Σύλλογος Siu Lum Pai Kung Fu του Buck Sam Kong έχει πολλά παραρτήματα εντός και γύρω από τις ΗΠΑ, καθώς και στην Ευρώπη, τη Χαβάη και το Μεξικό.

O Grandmaster Buck Sam Kong απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στις 4 Ιανουαρίου 2024.




Πηγή: www.usadojo.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια