Tid Sin Kuen 鐵線 拳 - Η φόρμα του Σιδερένιου Νήματος


Tid Sin Kuen 鐵線 拳 

Η φόρμα του Σιδερένιου Νήματος


Η φόρμα Tid Sin Kuen είναι η πιο προχωρημένη και πιο δύσκολη φόρμα του Siu Lam Pai Hung Gar Kung Fu, είναι ένα είδος σκληρού Chi Kung του νότιου Shaolin.  Στην ουσία η φόρμα συνδυάζει τις τεχνικές αναπνοής chi gung με ισομετρικές ασκήσεις και με τεχνικές στάσης και χεριών.  H Tid Sin μπορεί να μεταφραστεί ως "νήμα από χάλυβα". Κάποιοι ερμηνεύουν αυτό που σημαίνει ότι ο ασκούμενος πρέπει να είναι ταυτόχρονα ισχυρός ως χάλυβας και ευέλικτος όπως το νήμα.  Οι προχωρημένοι ασκούμενοι στην φόρμα συχνά φορούν στους καρπούς σιδερένιους κρίκους.  Η Tid Sin Kuen ενισχύει όλα τα εσωτερικά όργανα, τα οστά, τους μύες και τα νεύρα. Ολόκληρο το σώμα ευδοκιμεί και ανανεώνεται.

H φόρμα δημιουργήθηκε από τον Tid Kiu Sam, ένας από τους καλύτερους πολεμικούς καλλιτέχνες στην ιστορία της Κίνας. Το πραγματικό του όνομα ήταν ο Leung Kwan (1813-1886). Ήταν ένας από τους διάσημους Δέκα Τίγρεις του Γκουανγκντόνγκ.
Λέγεται ότι ο Tid Kiu Sam ασκούσε μία φόρμα που ονομάζεται "Rock Man" ή το Rock Body Fist Set, εκπαιδεύοντας το σώμα να είναι ανυπέρβλητο στον πόνο, διδάσκοντας τον επαγγελματία να ανοίξει και να κλείσει τα σημεία βελονισμού του σώματος. Αργότερα ο Tid Kiu Sam χρησιμοποίησε αυτές τις μεθόδους για να αναπτύξει και να διατυπώσει το Tid Sin Kuen.

Η Tid Sin Kuen θεωρείται ως το στολίδι του συστήματος Hung Gar, δεν είναι φτιαγμένη για την δημόσια προβολή ή τον ανταγωνισμό σε τουρνουά, αλλά μόνο για την ανάπτυξη εσωτερικής δύναμης. Υπάρχουν πολλές φήμες ότι η ακατάλληλη εκπαίδευση θα έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη του ασκούμενου.
Μαζί με τις φόρμες Gung Gi Fook Fu, Fu Hok Sheung Yin και  Sup Yin η Tid Sin αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες του στυλ Hung Gar.


Πηγές:
http://www.kungfulibrary.com/qi-gong-tiet-sin.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Hung_Ga
http://www.hungkuen.com/forms-hand.htm
https://wallacesmedley.com/2008/04/29/kung-fu-forms-in-hung-gar/







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια