Okinawan Kobudo (Ryu Kyu Kobudo)



Okinawan Kobudo (Ryu Kyu Kobudo)

Το "Okinawan Kobudo" μπορεί να μεταφραστεί ως "παλαιός πολεμικός τρόπος της Okinawa", είναι μια πολεμική τέχνη της Okinawa που επικεντρώνεται στην  εκπαίδευση όπλων. 

H Oκινάουα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας και νοτιοανατολικά της Κίνας και είναι το μεγαλύτερο νησί από το σύμπλεγμα των νησιών Ρίου Κίου. 

Για πολλούς αιώνες η Oκινάουα και η Κίνα όχι διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά διασταυρώνονταν και αλληλοεπηρέαζαν το ένα την κουλτούρα του άλλου. Το 1372, ορισμένες μορφές των κινεζικών πολεμικών τεχνών εισήχθησαν στα νησιά Ρίου Κίου είτε με επισκέπτες από την Κίνα, ιδιαίτερα από την επαρχία Φουτζιαν, είτε κατοίκους της Οκινάουα που επισκέφτηκαν την Κίνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διδάχτηκαν εκεί τις κινεζικές πολεμικές τέχνες και τις έφεραν στην Oκινάουα.


Οι πολεμιστές της νησιού Oκινάουα βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι σε διάφορες μάχες και προκλήσεις άοπλοι, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις ανέπτυξαν και ασκήθηκαν σε άοπλη πολεμική τέχνη που αρχικά ονομάστηκε "Te" που σημαίνει χέρι και με την πάροδο των χρόνων εμπλουτίστηκε με στοιχεία των Πολεμικών Τεχνών της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας γενικότερα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ο όρος "Tode" που σημαίνει "Κινέζικο χέρι" για να περιγράψει τις Πολεμικές Τέχνες της Oκινάουα. Μεταξύ του 1784 και 1903 ο όροι "te" και "tode" αντικαταστάθηκαν από τον όρο "Κarate

(Εδώ αξίζει να κάνουμε την εξής επισήμανση: Το ιαπωνικό αλφάβητο έχει υιοθετήσει πολλά από τα κινέζικα ιδεογράμματα με αποτέλεσμα πολλές λέξεις να διαβάζονται με διαφορετική προφορά σε Κίνα και Ιαπωνία. Έτσι τα ιδεογράμματα "唐手" διαβάζονται "Tοde" στα κινέζικα και "Tοte" ή "Karate" στα ιαπωνικά, έτσι ο όρος καράτε γραμμένος με τα ιδεογράμματα "唐手" σημαίνει "Κινέζικο χέρι", με την εισαγωγή του Καράτε στο σύστημα παιδείας της Ιαπωνίας και στο πλαίσιο της πλήρους ιαπωνοποίησης και αποκοπής της τέχνης από τις κινέζικες ρίζες της προωθήθηκε σταδιακά από τον Οκιναουανέζο δάσκαλο Gichin Funakoshi η αλλαγή του πρώτου ιδεογράμματος από "" (Το) σε  "" (Kara) που σημαίνει "άδειο". Τα ιδεογράμματα "空手" (karate) σημαίνουν "άδειο χέρι".)

κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα όταν ο βασιλιάς Sho Hashi του Chuzan εδραίωσε την εξουσία του στην Οκινάουα και απαγόρευσε την κατοχή και χρήση όπλων. Αργότερα, το 1609, η φατρία Satsuma του Kyushu, στην Ιαπωνία, κατέλαβε την Οκινάουα και για ακόμη μια φορά απαγορεύτηκε η κατοχή όπλων. 



Οι κάτοικοι της Οκινάουα, υπό την κυριαρχία ξένων δυνάμεων, απαγορευόταν να κουβαλούν όπλα ή να ασκούνται μαζί τους δημόσια, μετέτρεψαν όμως τα εργαλεία εργασίας που χρησιμοποιούνταν στη γεωργία και το ψάρεμα ως όπλα αφού μπορούσαν να τα μεταφέρουν νόμιμα και ασκήθηκαν μυστικά στην χρήση τους ως όπλα τα οποία χρησιμοποίησαν ενάντια στους ληστές αλλά και στους Ιάπωνες σαμουράι.

Έτσι εκτός από την εξάσκηση στις άοπλες πολεμικές τέχνες (Τοde), παράλληλα ανέπτυξαν και ένα ένοπλο που ονομάστηκε "Kobudo" που σημαίνει "παλαιός πολεμικός τρόπος". 

Πολλά από αυτά τα όπλα είχαν ισχυρές κινεζικές ρίζες και παραδείγματα παρόμοιων όπλων έχουν βρεθεί στην Κίνα , την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία.


Αν και είναι δημοφιλής  η άποψη ότι το karate και το Kobudo ασκήθηκαν από τους αγρότες και τους ψαράδες, διάφοροι ιστορικοί πολεμικών τεχνών διαφωνούν με αυτή την άποψη υποστηρίζοντας ότι η κάστα των πολεμιστών στην Οκινάουα ήταν εκείνοι που εξασκούσαν και σπούδασαν διάφορες πολεμικές τέχνες και όχι οι κατώτερες τάξεις.

Τα κυριότερα όπλα του Kobudo είναι:

Bo - Μακρί ξύλινο ραβδί, το κρεμούσαν κατά μήκος των ώμων για την μεταφορά κουβάδων με νερό ή άλλων φορτίων ή έσπρωχναν τις βάρκες στα βαλτόνερα.
Tonfa - λαβή εργαλείου μυλόπετρας για την παρασκευή σιτηρών.
Sai - εργαλείο με το οποίο μάζευαν το σανό.
Kama - είδος δρεπανιού για το κόψιμο του χορταριού ή ζαχαροκάλαμου.
Eku - κουπί.
Nunchaku - Δυο ξύλινα ρόπαλα ενωμένα μεταξύ τους με σχοινί ή αλυσίδα, εργαλείο για τον αλωνισμό του ρυζιού.
Tekko - σιδερογροθιά, διευκόλυνε τη διαχείριση των αλόγων που έσερναν τις άμαξες.
Suruchin - Σχοινί μήκους 2-3 μέτρων με ένα βάρος δεμένο σε κάθε άκρο.
Timbe και Rochin - συνδυασμός μίας ασπίδας με ένα κοντό δόρυ. 
Jo - ξύλινο ραβδί παρόμοιο με το Bo αλλά μικρότερου μεγέθους.
Sansetsukon - Ραβδί τριών τμημάτων.

Υπάρχουν 5 κύρια συστήματα Kobudo  τα οποία διδάσκουν αποκλειστικά την τέχνη των όπλων και είναι τα εξής: Matayoshi Kobudo, Yamani Ryu Kobudo, Ryukyu Kobudo, Hoshein Ryu Kobudo, Uhuchiku Kobudo.

Τα περισσότερα συστήματα του Karate της Okinawa, ενσωματώνουν στην ύλη τους την διδασκαλία των όπλων.

Πηγές:
https://todehellas.gr/el-GR/shorin-ryu-karate-do/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1
https://todehellas.gr/el-GR/kobudo/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5
https://www.polemikes-tehnes.gr/article/1718/eisagogi-sto-ryu-kyu-kobudo
https://blackbelt.gr/opla-kobudo/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια