Kempo (Kenpo)




Kempo (Kenpo)


Η λέξη Kempo ή Κenpo είναι ιαπωνική λέξη και είναι μετάφραση της κινέζικης λέξης Quanfa και σημαίνει “Μέθοδος της γροθιάς” (Κen σημαίνει γροθιά - Po σημαίνει μέθοδος, τρόπος).  O όρος Kempo αναφέρεται σε συστήματα προερχόμενα από τις κινέζικες πολεμικές τέχνες.  Υπάρχουν αρκετές πολεμικές τέχνες που χρησιμοποιούν το όνομα Kenpo ή Kempo, κυρίως από την Ιαπωνία, την Οκινάουα την Χαβάη και τις Η.Π.Α. Αρκετές από τις τέχνες που προσδιορίζονται ως Kempo χρησιμοποιούν και τον όρο Shaolin ή Shorinji για να τονίσουν περισσότερο την σχέση του συστήματος με το μοναστήρι Shaolin και το Shaolin Kung-Fu. Επίσης ο όρος Kempo / Kenpo  ή Ryukyu Kempo χρησιμοποιείται για όλα τα στυλ καράτε της Οκινάουα.

Οι όροι Kempo, Kenpo έχουν την ίδια σημασία, διαφέρουν μόνο φωνητικά, στην Ιαπωνία και στην Οκινάουα χρησιμοποιούν κυρίως τον όρο Kempo ενώ στην Αμερική τον όρο Kenpo.  

Στην ουσία υπάρχουν τρία είδη Kempo:

Στο πρώτο είδος περιλαμβάνονται οποιοδήποτε σύστημα της Οκινάουα όπως Uechi Ryu, Shorin Ryu, Goju Ryu, Okinawa Kempo, Motobu Ryu κ.λ.π.

Στο δεύτερο είδος περιλαμβάνονται Ιαπωνικά συστήματα που περιέχουν μίγμα Ιαπωνικών και Κινεζικών πολεμικών τεχνών όπως: Shorin Ji Kempo, Katsu Ryu Kempo κ.λ.π.

Στο τρίτο είδος περιλαμβάνονται δυτικά, κυρίως Χαβανέζικα και Αμερικανικά συστήματα Kempo τα οποία συνήθως είναι μίξη karate με kung Fu αλλά και με άλλες πολεμικές τέχνες όπως Judo, Jujitsu, πυγμαχία κ.λ.π.  Μερικά από αυτά τα συστήματα είναι: American Kenpo, Kajukenbo Kempo Karate, Shaolin Kempo, Shaolin Kenpo Karate κ.λ.π.

Ακολουθεί ένας κατάλογος συνδέσμων του blog για συστήματα που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν τον όρο Kenpo ή Kempo στην ονομασία τους.


Shorinji Kempo
Okinawa Κenpo
Motobu-ryu (本部 流) - Motobu-ryūv-Nihon Denryu Heiho Motobu Kenpo
Shorinji Tetsu Kempo
RyuTe Kempo (Ryukyu Kempo 琉球 拳法)
SHAOLIN JI KEMPO KARATE
Kempo Ryu Karate
Kara-Ho Kempo
Shaolin Kenpo Karate (SKK)
Kajukenbo Kempo Karate
Kosho shorei ryu Kenpo
Shaolin Kempo
Αmerican Kenpo / Ed Parker's Kenpo Karate
Shorinji Toraken Ryu Kempo
Karazenpo Go Shinjustu (Shaolin Kempo) 
Hakutsuru Kenpo
Shorin-ryu Kempo Karate
Hakuda Ryu Kempo
Katsu Ryu Kempo



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια