Shihan Fumio Demura 出村 文男 (1938-1923)


Shihan Fumio Demura 出村 文男

Shihan Fumio Demura ήταν ένας πολύ σεβαστός και παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτής του Shito-Ryu Karate και του Okinawan Kobudo στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.



Ο Fumio Demura  γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, σε ηλικία 9 ετών άρχισε εκπαίδευση στο karate και το kendo υπό τον Asano Sensei.

Σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε να προπονείται υπό τον Sensei, Ryusho Sakagami στο Karate Itosukai. Έλαβε τη μαύρη ζώνη του 1ου dan το 1956 και το 1957 κέρδισε το Πρωτάθλημα Ανατολικής Ιαπωνίας. Το 1959, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Nihon στο Τόκιο, όπου έλαβε πτυχίο στα οικονομικά, ο Demura ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Οkinawan kobudo και εκπαιδεύτηκε υπό τη καθοδήγηση του Taira Shinken.



Ο Demura απέκτησε φήμη ως πρωταθλητής πολεμικών τεχνών το 1961, όταν κέρδισε το τουρνουά Ελεύθερου Στυλ Καράτε στην Ιαπωνία και βαθμολογήθηκε ως ένας από τους οκτώ κορυφαίους αγωνιζόμενους της Ιαπωνίας για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι πολλές νίκες του σε τουρνουά περιλάμβαναν το Πρωτάθλημα Ανατολικής Ιαπωνίας, το Ετήσιο Πρωτάθλημα Shito-Ryu και το Πρωτάθλημα της περιοχής Kanto.

Ο Demura συνάντησε τον μελετητή πολεμικών τεχνών Donn Draeger, ο οποίος τον σύστησε στον Dan Ivan, ο οποίος τελικά θα τον έφερνε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965 ως εκπαιδευτή καράτε Shito-Ryu karate και Okinawan kobudo. Εκπροσώπησε το Ιαπωνικό Karate-do Itosu-kai, από τη βάση του στη νότια Καλιφόρνια , έγινε γνωστός για τις ικανότητές του στο karate και στο Kobudo.
Το 1971, κατατάχθηκε στο 5ο dan και παρέμεινε σε αυτή τη βαθμίδα μέχρι τουλάχιστον το 1982. 



Στη δεκαετία του 1980, ο Demura συμμετείχε στη σειρά ταινιών "Karate Kid". Ήταν ο κασκαντέρ για τον Pat Morita, ο οποίος έπαιζε τον κύριο Miyagi. Ο σεναριογράφος του "Karate Kid", Robert Mark Kamen, δήλωσε ότι ο Miyagi πήρε το όνομά του από τον Chojun Miyagi, τον ιδρυτή του στυλ καράτε Goju-ryu, και ότι ο Demura ήταν μια από τις εμπνεύσεις για τον χαρακτήρα.
Εκτός από την πρώτη ταινία το 1984, ο Demura εμφανίστηκε στα "The Karate Kid Part III" (1989) και "The Next Karate Kid" (1994). 
Ο Demura ήταν επίσης το θέμα του ντοκιμαντέρ του 2015 "The Real Miyagi" και εμφανίστηκε σε πολλές άλλες ταινίες, όπως "The Warrior Within" (1976), "The Island of Dr. Moreau" (1977), "Rising Sun" (1993), "Mortal Kombat" (1995), "Masters of the Martial Arts" (1998), "XMA: Extreme Martial Arts" (2003) και "Ninja" (2009) καθώς και στην τηλεοπτική σειρά "Walker, Texas Ranger". 
Ήταν επίσης τεχνικός σύμβουλος για πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της σειράς "Shogun" (2023) που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σύντομα.




Το 1999 ίδρυσε την οργάνωση "Shito-Ryu Karate-Do Genbu-Kai International", η οποία έχει σχολεία Shito-Ryu Karate-Do σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Demura έκανε επιδείξεις καράτε στο Japanese Village & Deer Park στο Buena Park για πολλά χρόνια. Συμμετείχε στο εξώφυλλο του περιοδικού "Black Belt" εννέα φορές. Έγραψε πολλά βιβλία karate και kobudo, άρθρα σε περιοδικά και DVD. Εισήχθη στο Hall of Fame του Μουσείου Ιστορίας των Πολεμικών Τεχνών το 1999, μπήκε δύο φορές στο Hall of Fame του περιοδικού "Black Belt" και έλαβε το Βραβείο Lifetime Achievement του περιοδικού.



Ο Shihan Fumio Demura δίδαξε και ενέπνευσε χιλιάδες μαθητές και λειτούργησε ως πρότυπο του τι πρέπει να προσπαθεί να είναι ένας πολεμικός καλλιτέχνης, στην εκπαίδευση και στη ζωή. 
Το 1986 προήχθη στο 7ο dan στο Shito-Ryu Karate, το 2005, προήχθη στο 9ο dan και 2022 στο 10ο dan. Τα τελευταία χρόνια έμενε στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια. Πέθανε στις 24 Απριλίου, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τους φίλους του και τους μαθητές του σε ηλικία 82 ετών.




Πηγές:
https://www.genbukai-hq.org/karate/genbukai-history.php
https://rafu.com/2023/05/passings-renowned-martial-arts-instructor-fumio-demura-gained-international-fame-through-work-for-karate-kid/
https://en.wikipedia.org/wiki/Fumio_Demura#

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια