Ho Chung-Tao 何宗道 (Bruce Li) O Mπρους Λαϊ o διάδοχος του Μπρους Λη



Ho Chung-Tao 何宗道 (Bruce Li) 
O Mπρους Λαϊ o διάδοχος του Μπρους Λη

First Name: Chung Tao
Family Name: Ho
Native name: 何宗道
Also Known as: Ho Chung Dao, James Ho, James Ho Chung Tao, Li Siu Lung, Ho Tsung Tao, Bruce Li Siu Lung
Nationality: Taiwanese
Gender: Male
Born: June 5, 1950




Mπρους Λαϊ είναι ο πιο γνωστός μιμητής του Μπρους Λη.   Έκανε καριέρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εώς και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σε ταινίες Bruceploitation του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν.  Είναι ο πρώτος από τους τρεις καθιερωμένους μιμητές του Μπρους Λη, μαζί με τον Μπρους Λε και τον Ντράγκον Λη  και από πολλούς  θεωρήθηκε ως ο επίσημος "Διάδοχος του Μπρους Λη".








O Bruce Li γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1950 στην Ταϊβαν. Το πραγματικό του όνομα είναι Ho Chung Tao. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες και την γυμναστική. Έμαθε kung-fukaratewing chuntaekwon-do και boxing. Εργάστηκε ως κασκαντέρ στην Ταϊβάν και το Χονκ Κονκ με το όνομα James Ho. Μετά τον θάνατο του Bruce Lee όταν οι παραγωγοί έψαχναν απεγνωσμένα αντικαταστάτες του, ένας φίλος του του τον κοίταξε από μία συγκεκριμένη γωνία και του είπε ότι μοιάζει με τον Bruce Lee και τον σύστησε στον παραγωγό Jimmy Shaw. Ο Jimmy Shaw του έδωσε το όνομα Bruce Li και ρόλους σε ταινίες.





Ο Ho πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία Bruceploitation, "Bruce Lee A Dragon Story" (1974), μια κακή βιογραφία του Bruce Lee, σε δύο συνέχειες του "Fist of Fury" (1972), του Bruce Lee, "Fist of Fury 2" (1977) και "Fist of Fury 3" (1978)  όπου ο Ho υποδύεται και στις δύο ταινίες τον Chen Shen αδερφό του Chen Jhen (χαρακτήρας του Bruce Lee στο "Fist of Fury"), στο "Bruce Lee Against Supermen" (1975) όπου υποδύεται τον Kato, χαρακτήρα που έκανε τον Bruce Lee διάσημο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά "The Green Hornet" του 1966.






Επίσης πρωταγωνίστησε σε μία σειρά ταινιών όπως "BruceLee: The Man, The Myth" (1976), "Exit the Dragon, Enter the Tiger" (1976), "Bruce Lee, We Miss You" (1977), "The Dragon Lives" (1977), "Soul Brothers of Kung Fu" (1978), "Dynamo" (1978), "Return of the Tiger" (1978), "Bruce Against Iron Hand" (1979).





Bruce Li στην οθόνη παρουσιάζει μία ομοιότητα με τον Bruce Lee σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, είναι αρκετά γυμνασμένος, και ευκίνητος, αρκετά ικανός στις πολεμικές τέχνες, φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τον Bruce Lee όπως άλλωστε και κανένας από τους υπόλοιπους μιμητές.  Οι εκφράσεις του προσώπου του δεν είναι υπερβολικές, το στυλ που χρησιμοποιεί είναι μία μίξη kung-fu και karate σε μία απλοποιημένη εκδοχή, με εμφανή στοιχεία από το Wing Chun.  Σε κάποιες ταινίες οι σκηνές του μάχης είναι αρκετά εντυπωσιακές, ενώ σε κάποιες άλλες είναι αδιάφορες.




Αρκετές ταινίες του Ho Chung Tao όπως: "Bruce Lee: A Dragon Story" (1974), "Bruce Lee's Secret" (1976), "Bruce Lee: The Man, The Myth" (1976), "The Dragon Lives" (1977) είναι βιογραφικές του Bruce Lee που λίγο πολύ δεν έχουν σχέση με την πραγματική ζωή του και είναι προϊόντα μυθοπλασίας.





Σε κάποιες άλλες ταινίες όπως: "Exit the Dragon, Enter the Tiger" (1976, "Bruce Lee, We Miss You" (1977) o υποδύεται είτε τον μαθητή είτε τον φίλο ή θαυμαστή του Bruce Lee που προσπαθεί να ερευνήσει τα αίτια του θανάτου του, που σύμφωνα με τα σενάρια έχει δολοφονηθεί από κάποια συνδικάτα εγκλήματος.

Κάποιες ταινίες είναι ριμέικ ή συνέχειες ταινιών του Bruce Lee όπως "Fist of Fury 2" (1977), "Fist of Fury 3" (1978) και "Goodbye Bruce Lee: His Last Game of Death" (1975)






Υπάρχει και ένας σοβαρός αριθμός αριθμός ταινιών του Ho Chung Tao που η υποθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τον Bruce Lee, σε αυτές ο Ho υποδύεται έναν απλό μαχητή ή έναν αστυνομικό.  Κάποιες από αυτές τις ταινίες έχουν τίτλο σχετικό με τον Bruce Lee και κάποιες όχι.  Μερικές από αυτές τις ταινίες είναι: "Bruce Lee in New Guinea" (1977),  (1978), "Deadly Strike" (1978), "Edge of Fury" (1978), "Fists of Bruce Lee" (1978), "Soul Brothers of Kung Fu" (1978), "Blind Fist of Bruce" (1979), "Bruce and the Iron Finger" (1979)




Κατά την διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας σκηνοθέτησε δύο ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, πρόκειται για τις ταινίες: "Fists of Bruce Lee" (1979) και "Τhe Chinese Stuntman" (1981) στην οποία φαίνεται καθαρά ότι προσπάθησε να ξεφύγει από το κλασικό στυλ Bruceploitation.

Στις ταινίες του πιστώνεται εκτός ως "Bruce Li" και ως Li Shao Lung και μερικές φορές με το πραγματικό του όνομα, "Ho Chung Tao".






Λόγω της ομοιότητας του με τον Bruce Lee οι παραγωγοί του "Game of Death" του ζήτησαν να τελειώσει μαζί με άλλους αντικαταστάτες την μισό γυρισμένη ταινία αλλά διαφώνησε με τον σκηνοθέτη Robert Clouse και αρνήθηκε.   Η κινηματογραφική εταιρεία "Golden Harvest" εντυπωσιάστηκε αρκετά από την εμφάνιση και την δράση του Ho Chung Tao και του πρότεινε να αντικαταστήσει τον Bruce Lee στο "The Game of Death", το οποίο ολοκληρώθηκε μετά το θάνατο του Lee.  Αλλά ο Ηο αρνήθηκε επειδή η ταινία έπρεπε επίσης να περιλαμβάνει άλλους  τρεις ηθοποιούς (Yuen BiaoKim Tai-Chung και Albert Sham) ως αντικαταστάτες του Bruce Lee στον ρόλο του Billy Lo. Ο Ho ήθελε να είναι ο μόνος αντικαταστάτης αλλά η εταιρία δεν το δέχτηκε.






Έπαιξε σε αρκετές ταινίες από το 1974 ως το 1985 όπου σταμάτησε την καριέρα του μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Ο Ηο αργότερα δήλωσε ότι ήταν δυσαρεστημένος που του ζητήθηκε να παριστάνει τον Bruce Lee. Επέστρεψε στην Ταϊβάν και έγινε καθηγητής φυσικής αγωγής στο πανεπιστήμιο Ping Chung. Κάποια στιγμή μετανάστευε στη Νότια Κορέα αλλά πρόσφατα επέστρεψε στην Ταϊβάν διδάσκει μασάζ και ασχολείται με την αποκατάσταση της μυοσκελετικής υγείας.






Filmography 
 
          Actor 

    Iron Man (1973)    
    The Last Fist of Fury (1977) (Archiv Footage)
                Soul Brothers of Kung Fu (1977) 
    Dynamo (1978) 
           Fist of Fury Part 3 (1979)

                documentary

                The Young Bruce Lee (1976)  (Archiv Footage)
                The Real Bruce Lee (1977)  (Archiv Footage)
   
          Director 





























Πηγές:
https://en.wikipedia.org
https://hkmdb.com
https://mydramalist.com
https://nasosmartialarts.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια